25 / 04 / 2024

Konut sektöründeki durgunluk eylülde bitecek!

Konut sektöründeki durgunluk eylülde bitecek!

Yaz tatili, Ramazan, Cumhurbaşkanlığı seçimi derken konut satışları 7 ayda yüzde 9.7 düşüş yaşadı. Konut üreticilerine göre yaz durgunluğu normal, piyasa eylülde açılacak.



Yaz tatili, Ramazan, Cumhurbaşkanlığı seçimi derken konut satışları 7 ayda yüzde 9.7 geriledi. Konut üreticilerine göre yaz durgunluğu normal, piyasa eylülde açılacak. Yerel seçimlerin ardından gelen yaz tatili ve sonrasında Ramazan ayı ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de etkisiyle konut satışları yılın ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 oranında geriledi ve 609 bin 877 adette kaldı. 2013’ün ilk 7 ayında 675 bin 621 konut satılmıştı.Müteahhitler, yaz aylarındaki düşüşün normal olduğunu, bu yaz ayrıca Ramazan ve seçim nedeniyle de satışların ivme kaybettiğini ancak eylülden itibaren piyasanın yeniden hareketleneceğini söyledi.


Kredili satışlar da azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk 7 ayında kredili konut satışları da yüzde 32 oranında düşerek 196 bin 718 adet oldu. İkinci el konut satışları ise ilk 7 ayda yüzde 7.5 artarak, 413 bin 159 adet olarak gerçekleşti.


Temmuzda düşüş sürdü

Konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.2 düşüşle, 85 bin 101 adet oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 azalarak 39 bin 373 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.4 düşerek 45 bin 728 adete geriledi.



Yaz durgunluğu normal piyasa hareketlenecek’


Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı Başkanı


“Satışların yaz aylarında düşmesi normaldir. Bu yaz ayrıca Ramazan ayı ve ardından da seçim geldi. Bu bakımdan satışlardaki azalmayı normal karşılamak lazım. Okulların açılmasıyla satışlar yine normal seyrine dönecektir. Günümüzdeki satış rakamlarını, 2004’teki satış patlamasıyla karıştırmamak lazım. O yıllarda nitelikli konut üretimi az olduğundan satışlarda büyük artışlar elde edilmişti. Nitelikli konutların inşa edilmeye başlanması ve konut kredisi kullanımının artmasıyla o yıllarda satışlarda adeta patlama oldu. Konut stoğu arttıkça satış hızı da yıllara yayılarak gerilemeye başladı. Dolayısıyla talebin o günlere benzemesini beklememek lazım. O bakımdan bu düşüş gayet normal. Nitelikli, güvenilir ve lokasyonu iyi olan konutların satışları eylülden itibaren yine hareketlenecek. Ancak müşterisine güven vermeyen firmaların ya da lokasyonu zayıf olan projelerin satışlarında aynı hızda artma olmayabilir. Konut kredisiyle konut alımlarının artarak devam etmesi için faizlerin de değişken olmaması lazım. Faizler düşecek denildiğinde alıcılar beklemeye geçiyor. Faizlerin inişli çıkışlı değil de belli bir düzeyde devam etmesi lazım. Kredilerin daha cazip hale gelmesi için gerçek anlamda mortgage’ın oluşması lazım. Ancak bu şekilde faizler kredi kullanıcıları açısından daha cazip hale gelir ve konut satışlarına olumlu katkı sağlar.”


‘Satışlarda hareketli günler yakın’


Özen Kuzu /Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi


“Yılın son çeyreği sektörümüz açısından hareketli geçecek. Eylül ve ekimde yapılacak yeni proje lansmanları sektörün canlılığını pekiştirecek. Yaz sezonunun da sona ermesi ile konut satışlarında büyük oranda hareketlenmeler bekliyoruz. Mütekabiliyet yasasıyla birlikte yabancıların Türkiye’de yatırım yapmaya başlamaları, gerek biz sektör oyuncularına, gerekse ülke ekonomimize kazanç sağlamaya devam edecek. 2013’te başlayan ve bu yıl hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri de özellikle son çeyrekte büyük bir ivme kazanacak.”


Milliyet


Geri Dön