26 / 04 / 2024

Konut stoğu eritilecek mi?

Konut stoğu eritilecek mi?

Bu hafta açıklanan yeni konut kampanyasıyla bankalardaki tasarrufların ve yastık altındaki paraların konut alımına yöneltilmesine çalışılıyor. Peki, Konut stoğu eritilecek mi?



Milliyet Gazetesi yazarlarından Servet Yıldırım bugünkü köşesinde ''konutta sıkıntı aşılacak mı?'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı.. 

Türkiye devasa konut stokunu eritmeye çalışıyor. Bu hafta açıklanan yeni kampanyayla bankalardaki tasarrufların ve yastık altındaki paraların konut alımına yöneltilmesine çalışılıyor. 

Kampanyayı cazip kılacak unsurlar var. Mesela fiyatta yüzde 10 indirim, peşinatın yüzde 10’da tutulması, 120 ay vade imkânı, yüzde 0.98 faiz, kefalet istenmemesi ve kur ile altın fiyatlarındaki artışın fiyata alıcı lehine yansıtılması gibi. Bunlar doğru yönde atılmış adımlardır. Çünkü konut sektöründeki sıkıntıyı stok eritmeden aşmak çok zor. Umut yabancıların alımlarındaydı. Yabancı talebi arttı ama beklendiği gibi patlama olmadı. Konut fiyatları demek ki yabancılar için hâlâ yeterince cazip seviyelere gelmemiş.

TÜİK’e göre haziranda bina inşaat maliyeti yüzde 2.38 artmış. Oldukça yüksek bir artış. Yıllık artış yüzde 25. İşçilik yüzde 16 artmış, malzeme maliyeti ise yüzde 29. Kur artınca böyle oldu. TL değer kaybetmeye devam ettikçe fiyat artışı sürecek.

Tablo sıkıntılı. Bir yanda zayıf talep ve satılamayan elde kalmış binlerce konut var, diğer yanda ise artan maliyetler. Çıkış için kısa vadede kâr etmekten çok, stoku paraya çevirebilmek daha önemli. Ondan sonra bir yerlerde denge sağlanacaktır. Reel konut fiyatları geriliyor. Eskiden bu anlamda dünyada pahalı ülkeler arasındaydık; şimdi orta sıralara geldik. Ama fiyat/kira oranında hâlâ şişkin ülkeler arasındayız. Bir zamanlar yüksek kira geliri elde etmek için konut almak cazipti. Şimdi bu cazibe kayboldu. OECD’nin 2010 endekslerinde 40 ülke arasında en şişkin 7’nci ülkeyiz. Son kampanyalardan sonra daha fazla kiracının ev sahibi olmasıyla bu baskı daha da artabilir.

Anlayacağınız, konut piyasasında bir şeyler değişiyor...


Geri Dön