29 / 03 / 2024

Konuta talep fırsatçıları harekete geçirdi!

Konuta talep fırsatçıları harekete geçirdi!

Koronavirüs sürecinin ardından kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını sıfır konutta 0,64’e kadar düşürmesinden sonra konut sahipleri fiyatlara 70 bin lira kadar zam yaptı.



Koronavirüs sürecinin ardından piyasaların canlanması için Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, kredi faiz oranlarını düşürdü. Anadolu'da Bugün'den Servet Çolak'ın haberine göre; sıfır konutlarda kredi faiz oranı 0,64 olurken, ikinci el konut için çekilecek kredi faiz oranı ise 0,74 oldu. 

Kredi faizlerinin düşmesiyle beraber ev almak isteyen vatandaşlar bankalara akın etti. Konutlara talebin fazla olması ise fırsatçıların ekmeğine yağ sürdü. 240 bin liralık orta sınıf daireler anında 300 bin ila 320 bin liraya kadar yükseldi. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, vatandaşların fiyat yükselten satıcıları Ticaret Bakanlığı'nın Alo 175 hattını ve Haksız Fiyat Artışı mobil uygulamasını indirerek ihbar etmelerini istedi. Konut alacak vatandaşların emlakçıyı suçladığını anlatan Dinçerler Gayrimenkul Sahibi Lütfi Dinçer ise, artışların ev sahiplerinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

ALTINAY: YÜKSEK FİYATLARI 175’E ŞİKÂYET EDİN

Konuta talep fırsatçıları harekete geçirdi!

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kredi faiz oranlarının azalmasıyla beraber konut fiyatlarının da bir anda yükseldiğini kaydetti. Haksız rekabetin olmasıyla piyasalarda yeniden bir durgunluk yaşandığından bahseden Başkan Altınay, “Hükümetimiz piyasaların canlanması için konut kredi faiz oranlarını düşürdü. Faiz oranlarının düşmesiyle konut satışları da artamaya başladı. Bunu fırsata çeviren konut sahipleri fiyatları hemen yüzde 30’lara varan oranlarda arttırdılar. Böylece faiz oranlarının düşürülmesinin çok bir faydası olmadı. Çünkü piyasalarda yeniden bir durgunluk hakim olmaya başladı. Bu durumun önüne geçilmesi için hükümetimizin bir an önce olaya el atması gerekiyor. Ev almak isteyen vatandaşlarımız da yüksek fiyatlı konut sahiplerini Ticaret Bakanlığı'nın Alo 175 hattını ve Haksız Fiyat Artışı mobil uygulamasını indirerek buradan ihbar etmelerini tavsiye ediyorum. Çekin fotoğrafı, Bakanlığa gönderin. Bir ay sonra da 4.982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince 'Şikayetimin sonucunu 15 gün içinde bana bildirin' şeklinde talepte bulunun” diye konuştu.

DİNÇER: BİR SAATTE 2 KEZ FİYAT ARTTI

Dinçerler Gayrimenkul Sahibi Lütfi Dinçer, 15 yıllık meslek hayatında karşılaşmadığı olaylarla, son bir ayda karşılaştığından bahsetti. Faiz oranlarının düşmesiyle konut satıcılarının olayı tamamen fırsata dönüştürdüğünü ve bir evden 70 ila 50 bin liraya kadar kâr sağlamayı amaçladıklarını anlatan Dinçer, “Vatandaşlar konut fiyatlarının yükselmesini emlakçı esnafına bağlıyor. Bu algı tamamen yanlış. Bizler satıcı ve alıcıdan yüzde 2 komisyon bedelinden başka para almıyoruz. Bunun yanında fiyat belirlemesini tamamen konut sahibi yapıyor. Kredi faiz oranlarının düşmesiyle konut satan bazı müşterilerimiz bizlere konutların üzerine 50 bin liraya kadar zam yapmalarını istediler. Bir müşterimiz ise bir saatin içinde iki kez fiyatın artırılmasını istedi. Böyle yapan konut satıcılarının ilanlarını kaldırdık ve fırsatçılık yaptıklarını belirttik. Bir ay içinde buna benzer binlerce olaylarla karşılaştık. 2-3 ay önce 280 liraya ev satın alan bir müşterim aynı evini satışa çıkardı ve 330 bin liraya satmaya kalktı. Böyle müşterilerle çalışmadığımızı ve ilanlarını sonlandırdığımızı kendilerine belirttik. Kredi faiz oranlarının düşmesi çok iyi bir beklenti olurken konut fiyatlarının yükselmesi bunun önüne geçti. Devletimiz bu durumun önüne geçmeli, vatandaşlarımız da fırsatçılara meydan bırakmamalı” dedi.

NİSAN AYINDA SATIŞLAR YÜZDE 55 GERİLEMİŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri kapsamında Türkiye’de geçtiğimiz yıl 1 milyon 348 bin konut satışı gerçekleşti. 2020 yılında bu rakamın 1,5 milyona çıkması bekleniyordu, ancak virüs salgını nedeniyle konut satışları ciddi oranda düşüş gösterdi. Türkiye'de konut satışları 2020 Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 55,5 düşüş göstererek 42 bin 783'e düştü. Mayıs'ta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 düşüşerek 50 bin 936 adet konut satışı gerçekleşti. Haziran ayında 5 banka tarafından başlatılan sıfır konut için aylık yüzde 0.64, ikinci el konutlar için aylık yüzde 0.74 faiz oranlı kredi kampanyasıyla Türkiye’deki 2 milyona yakın konut stoğunun eritilerek, piyasanın canlandırılması planlanıyordu. Ekonomi uzmanlarına göre konut fiyatlarının yükseltilmesi bu canlanmaya gölge düşürülecek.

Türkiye'de konut satış fiyatları son 1 yılda yüzde 2,69 arttı!

Milyonlarca kişi merak ediyor! Ev fiyatları neden artıyor? 


Geri Dön