27 / 04 / 2024

Konutlar 150 milyon dolara alarm taktırıyor

Konutlar 150 milyon dolara alarm taktırıyor

Türkiye'de her 6 dakikada bir ev, her 7 dakikada bir otomobil, 9 dakikada bir iş yeri soyuluyor.



Türkiye'de, yeni konutların yüzde 80'inde soygun, yangın ve gaz detektörünün de içinde bulunduğu alarm sistemleri kullanılmaya başlandı..

150 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörde, tatil için şehirdışına ya da yurtdışına giden konut sahipleri, talebi artırıyor. Kablosuz sistemlerin de geliştirildiği sektörde, alarm taktırmanın maliyeti 100 YTL'den başlıyor. Ancak talep, günde 1 dolar karşılığında ev ve iş yerlerini abonelik yöntemiyle koruma altına alan merkezi sistemlere hızla kayıyor.

Türkiye'de 150 milyon dolarlık hacme ulaşan alarm sektörüne, yaz ayıyla beraber tatile çıkanlar ivme kazandırıyor. Yaz ayları nedeniyle tatil için şehirdışına ya da yurtdışına giden ev sahipleri, sektöre olan talebi artırıyor. Türkiye'de konutlarda kullanım oranları hızla artan bu sistemlerinin, yazlıklarda da kullanımı yaygınlaşıyor. Ayrıca yeni konutların yüzde 80'inde soygun, yangın ve gaz detektörü kullanılmaya başlandı. Türkiye'de halen kullanım oranı yüzde 3'lerde olan alarm sistemleri, yeni teknolojileriyle de dikkat çekiyor.

Ev kullanıcısı artıyor

Abone sayısı 30 bine ulaşan Pronet Genel Müdürü Metin Kastro, Türkiye'de güvenlik bilincinin giderek arttığını ve güvenlik sistemlerinin getirdiği caydırıcı unsurun artık herkes tarafından bilindiğini dile getirerek, bu nedenle hem bireysel, hem de kurumsal kullanıcıların mekanlarında güvenliklerini sağlamak için elektronik güvenlik çözümlerini tercih ettiğini kaydetti. 2008'de ev kullancısı sayısının daha  fazla artması bekleniyor. Alarm sistemleri her tür konutta tercih ediliyor. Apartman dairesi, site içi konutlar, müstakil villa tipi yapılarda güvenliği sağlamak için alarm sistemi kullanılıyor.

Metin Kastro, yazlıklarda yaşanan hırsızlık olaylarının, bu bölgelerdeki konutlarda da güvenlik sistemi kullanımını artırdığına değinerek, "Yazlıklarda görülen hırsızlıkların konutlarda genellikle değerli eşyaların bulunmadığı kış aylarında değil de, içinde yaşanılmaya başlandığı ve bu nedenle de değerli eşyaların çoğaldığı yaz aylarında gerçekleştiği görülüyor. Bu durumda da alarm sistemi hem mal, hem de can güvenliğine karşı büyük bir caydırıcı unsur ve önlem oluşturuyor" dedi.

Kablosuz sistemler yayılıyor

Kastro, en çok tercih edilen alarm sistemlerinin hareket dedektörleri ve manyetik kontaklardan oluşan, hırsızlığa ve sağlık sorunlarına karşı önlem alınabilen sistemler olduğunu anlatarak, yangın, su basması ve gaz kaçağına karşı önlem almak isteyenlerin de alarm sistemlerine eklenecek ek dedektörlerle gereksiniminin karşılandığını kaydetti. Alarm sistemlerinin kablolu ve kablosuz seçenekleri bulunuyor. Özellikle kablosuz teknolojiler evlerde giderek artan oranda kullanılmaya başlandı. Kastro, artık geliştirilen kablosuz teknolojiler sayesinde alarm sistemlerinde kablo kullanımının zorunluluk olmaktan çıktığını ifade ederek, bunun güvenlik sistemi taktırmak isteyen fakat kablo kirliliğinden hoşlanmayan konutlar için uygun bir çözüm olduğunun altını çizdi.

Fiyatı 100 YTL'den başlıyor

Konutlara alarm taktırmanın maliyeti 100 YTL'den başladığını söyleyen Desi Alarm'ın Ortağı Abdullah Narlı da, alarm kurdurulması düşünülen konutların önceden profesyonel bir ekip tarafından incelenmesini ve ihtiyaçların iyi belirlenmesini öneriyor. Apartman gibi binalarda özellikle ikinci kat ve üzerinde bulunan dairelerde yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 95'inden fazlası kapıdan olduğunu belirten Narlı, "118 YTL'lik kablosuz kapı açılma dedektörü olan bir alarm sistemi bu tip daireler için yeterli olabiliyor. Önemli olan ihtiyaçların ve bunları karşılayabilecek sistemlerin düzgün bir şekilde belirlenmesi" dedi.

Alarm sistemleri hırsızı yakalatıyor

Alarmlı konutlara girmeye çalışan hırsızların yakalanma oranı, alarmsızlara göre daha yüksek. Bu nedenle alarmlı evlerde bulunan işaretler, kötü niyetli kişilerin alarmla korunan yere girme düşüncesinin önüne de geçiyor. Desi Alarm'ın Ortağı Abdullah Narlı, ev ve işyeri için üretilen alarm sistemlerinin bir kısmında Alarm Haberalma Merkezi (AHM) diye tabir edilen ve 24 saat boyunca aktif gözlem yapan merkezlerle haberleşme özelliğinin de bulunduğunu anlatıyor. Alarmın herhangi bir nedenle aktifleşmesi durumunda, sistem otomatik olarak AHM ile bağlantıya geçiyor ve gerekli yardımın gelmesini sağlıyor. Türkiye'de, 2006 yılında Ocak ayından, Eylül ayı sonuna kadar 67 bin 79 eve, 53 bin 20 otomobile, 42 bin 331 iş yerine hırsız girdi. Her 6 dakikada bir ev, her 7 dakikada bir otomobil, her 9 dakikada bir iş yeri soyuldu..

Hanife BAŞ / hurriyetemlak.com


Geri Dön