26 / 04 / 2024

Konutlarda KDV oranının üst sınırı yüzde 8 olmalı!

Konutlarda KDV oranının üst sınırı yüzde 8 olmalı!

KONUTDER Başkanı Çelik: "Sektör üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunmaktadır. Bu da konut sahibi olmak isteyen alıcılar üzerinde ilave büyük bir yük gelmesine sebep olmaktadır." dedi.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunduğunu, bu durumun alıcılara büyük bir yük getirdiğini belirterek, "Konutlarda KDV oranı eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınır yüzde 8 olmalı" dedi.


Çelik, KONUTDER Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin bir arada değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, bu şekilde ortaya çarpıcı sonuçların çıktığını söyledi.


İnşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payının yüzde 14,2 olduğunu dile getiren Çelik, "Yani inşaat ve gayrimenkul sektörü Türkiye'nin en büyük ikinci sektörü haline gelmiş durumda. GSYİH'den yüzde 15,6 pay alan imalat sanayisinden sonra geliyor" diye konuştu.


Çelik, sektörün eğitimli, eğitimsiz, kadın, erkek toplamda 2 milyon kişiyi istihdam ettiğini kaydederek, bu rakam 4 ile çarpıldığında sektörün 8 milyon kişiyi geçindirdiğinin ortaya çıktığını ifade etti.


İnşaat ve gayrimenkul sektörünün toplam istihdamın yüzde 7,6'sini sağladığını anlatan Çelik, istihdamda erkek oranının çok yüksek olduğunu aktardı.


"İkinci elde ciddi bir sirkülasyon var"

Ömer Faruk Çelik, geçen yıl 1 milyon 290 bin civarında konut satıldığını ve satışların yüzde 10,6 arttığını hatırlatarak, 600 bine yakın birinci el, 690 bin adet de ikinci el konut satıldığını anımsattı. Çelik, ikinci elde ciddi bir sirkülasyon olduğunu bildirdi.


Markalı konut pazarının sadece İstanbul'da değil bütün Türkiye'de büyüdüğünü dile getiren Çelik, "Hatta geçen yıl 2014'e göre İstanbul'da markalı konut pazarı daha az büyümüş. İstanbul'da büyüme rakamları ortalama yüzde 10'lar civarında olan Ankara, İzmir, Antalya gibi illerin gerisinde kalmış" dedi.


"Türkiye'den herkes konut alıyor"

Çelik, bütün rakamlar gibi yabancıya konut satışında da iyiye gidildiğini belirterek, geçen yıl yabancılara 22 bin konut satışı gerçekleştirildiği ve 5 milyar dolarlık ciro elde yapıldığı bilgisini verdi.


Yabancıya konut satışında en çok büyüyen illerin Yalova, Bursa ve İstanbul olduğunu anlatan Çelik, Antalya ve Aydın'ın ise küçüldüğünü söyledi.


Çelik, "Yabancıya satışta en çok Araplara satıldığı düşünülüyor. Ancak sıralama Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya, İngiltere ve Almanya şeklinde. İran geçen yıl 8'inci sırada. Bu yıl ilk 5'e girer diye düşünüyorum. Bu verilere bakınca anlaşılıyor ki Türkiye'ye konut almak için dünyanın her yerinden alıcı geliyor. Bu sektörün başarısını kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.


Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasından sonra yabancıya satışın artmasına ilişkin bilgiler veren Çelik, ayrıca sektörün dünya genelinde yaptığı tanıtımların da etkili olduğunu bildirdi.


2016 beklentileri

Ömer Faruk Çelik, "2016'da GSYİH'de inşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinde birinci ve ikinci el toplamında yüzde 5 gibi bir büyüme bekliyoruz. İnşaat sektöründeki istihdamın tüm çalışanların içindeki oranı yüzde 8'e çıkar diye düşünüyoruz" dedi.


Birinci el konut satışlarında yüzde 7 artışla 600 binden 640 bine çıkmayı hedeflediklerini dile getiren Çelik, "Yabancıya konut satışından elde edilen cironun da 2 katına çıkarak 10 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Çelik, bunun yeni pazarlara açılmakla ve tanıtım faaliyetleriyle gerçekleşebileceğinin altını çizdi.


Konut sektörünün Maliye Bakanlığı'ndan beklentileri

Öngörülerinin gerçekleşmesi için kamu kuruluşlarından beklentileri olduğunu belirten Çelik, Türkiye'nin ikinci büyük sektörünün geçmiş mevzuatlarla uğraşmaması ve yeni şeyler üretmesi gerektiğini söyledi.


Çelik, sektörün temsilcileri olarak yıllardır bürokraside, siyasette ve bakanlıklarda istek ve şikayetlerini dile getirdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Maliye Bakanlığı'ndan beklentilerimizi çıkardık. Sektör üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunmaktadır. Bu da konut sahibi olmak isteyen alıcılar üzerinde ilave büyük bir yük gelmesine sebep olmaktadır. Bu çerçevede, arsalarda KDV oranı projelendirilen konutun KDV'si ile aynı tutulmalı (TOKI ve Emlak Konut GYO’nun tabi olduğu uygulamadır), konutlarda KDV oranı eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınırı yüzde 8 olmalı. Tapu harçları, belediyelerce takdir edilen ve gerçeği yansıtmayan emlak vergisi değerleri yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerleri üzerinden alınmalı, damga vergisi kanununda yer alan üst sınır bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı ayrı değil, toplu olarak uygulanmalı."


Çelik, KDV oranının yüzde 8 ile sınırlandırılması durumunda ev fiyatlarının da ucuzlayabileceğini aktardı.


"Yabancılara konut satışı döviz kazandırıcı işlem kabul edilsin"

Çelik, Ekonomi Bakanlığı'ndan "yabancıya yönelik yapılan konut satışlarının döviz kazandırıcı işlem olarak kabul edilmesini" beklediklerini ifade ederek, bunun satışların artmasına katkıda bulunacağını bildirdi.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan da isteklerin olduğunu dile getiren Çelik, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nden tüketici ile sektörün karşı karşıya getirilmeyeceği düzenlemeler beklediklerini aktardı.


"Yeni İmar Kanunu hazırlanmalı"

Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklentilerine ilişkin şunları söyledi:


"1985 tarihli ve 15-20 kez değişiklik yapılan İmar Yasası'nda yeni bir değişiklik yapılması yerine; yeni bir İmar Kanunu hazırlanması gerektiği ve kesinleşmiş imar durumu ve inşaat ruhsatını müktesep hak kabul eden maddelerinin mutlaka yeni imar kanununda yer alması gerektiği kanaatindeyiz. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde revizyon çalışmaları yapılırken konut üreticisi ve konut kullanıcılarının her durumu suistimal edeceği ön kabulünden vazgeçilerek yasalara aykırı uygulama ve kullanımların -yönetmelik hükümleri ile değil- etkin bir denetim mekanizması ile cezalandırılması ve yönetmeliğin özgün mimari eserlerin yapılmasının önünü açacak şekilde özgürlükçü bir bakış açısıyla ele alınması gerektiği kanaatindeyiz."


Bakan Sarı'ya özel teşekkür

Çelik, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sektörü ciddiye aldıkları için teşekkür etti.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın göreve gelişiyle Bakanlığa ve sektöre kadın elinin değdiğini ifade eden Çelik, bu durumun sektöre güzel gelişmeler getireceğini düşündüklerini söyledi.


Çelik, Danıştay'ın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Geçici 6. Maddesi'ni iptal etmesi sonrası panikleyerek apar topar Bakan Sarı'dan randevu istediklerini belirterek, Sarı ile hemen görüştüklerini ve durumu anlattıklarını anlattı.


Sarı'nın görüşmeler yaparak 1 Ocak'ta bitecek yönetmelik için geçici çözüm bulduğunu anlatan Sarı, bu çalışmaları nedeniyle Bakan Sarı'ya özel teşekkür etti.


AA


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı;

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016 yılında inşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen GSYH'da yüzde 5 büyüme öngördüklerini, sektörün istihdamdaki payının da yarım puan artışla yüzde 8'lere yükselmesini beklediklerini söyledi. konutder'in sektör değerlendirme toplantısında konuşan Çelik, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü, imalat sanayinin ardından Türkiye'nin en büyük ikinci sektörü haline gelmiş durumda. Ekonominin lokomotifi konumunda" dedi ve ekledi: "İnşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi yurtiçi hasılada 2016'da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Sektörün toplam istihdamdaki payının da yüzde 8'e çıkacağını düşünüyoruz." Çelik, öngörülen büyümede hem kamunun altyapı projelerinin, hem de özel sektör tarafındaki projelerin etkili olacağını söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre, inşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden 2015 yılında 269 milyar liralık gelir elde ettiği; sektörün GSYH'dan aldığı payın yüzde 14.2 seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor.


TOPLAM KONUT SATIŞINDA YÜZDE 5, BİRİNCİ ELDE YÜZDE 7 ARTIŞ BEKLENİYOR

Sektörün lokomotifi konumundaki konut satışlarındaki ivmenin 2016'da sürmesini beklediklerini söyleyen Çelik, "2015 yılında 600 bin adet olan birinci el konut satışının yüzde 7 artışla 640 bine ulaşmasını bekliyoruz. Birinci ve ikinci el toplam konut satışlarındaki artışın ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi. Birinci ve ikinci el toplam konut satışları 2015 yılında 1.29 milyon adet olarak gerçekleşmişti. Öngörülen yüzde 5 artış, 2016 için 1.35 milyon adet civarı konut satışı beklentisine işaret ediyor. Yabancıya konut satışında ise agresif bir büyüme beklediklerini söyleyen Çelik, "Beklentimiz geçen yıl 5 milyar dolar olan yabancılara yönelik konut satışları cirosunun iki katına çıkarak 10 milyar dolara ulaşması" diye konuştu. Çelik, bu artışı nasıl sağlayacakları ile ilgili soru üzerine ise, "Yabancıya konut satışımız henüz emekleme döneminde. Hâlâ çok büyük bir potansiyel var. Mevcut pazarların yanı sıra İran, Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelere konut satışımızda ciddi artış potansiyeli var" dedi ve ekledi:

"Özellikle İran'a satışta ciddi artış bekliyoruz. İran, yabancıya konut satışında bu yıl ilk beş ülke arasına girebilir görünüyor."

Yabancılara 2015 yılında 22 bin 991 adet konut satılırken; konut satışında Irak 4 bin 228 konutla ilk sırada yer aldı. Irak'ı 2 bin 704 konutla Suudi arabistan, 2 bin 130 konutla Kuveyt, 2 bin 36 konutla Rusya ve 1 bin 054 konutla İngiltere izledi. İran ise 744 adet satışla sekizinci sırada yer aldı. Çelik, petrol fiyatlarındaki düşüşün Ortadoğu ülkelerinde likidite ve alım gücü anlamında yaratacağı baskının sektöre olası etkisi ile ilgili soru üzerine ise şöyle konuştu: "Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi bizim sektöre henüz yansımadı. Bu ülkelerde hâlâ ciddi bir para var. Belki beş yıl sonra bir yansıması olabilir ama şu anda kesinlikle pazar kapandı diyemeyiz." Çelik, önümüzdeki dönemde Çin'in de yabancıya konut satışı açısından önemli hale gelmesini beklediklerini söyledi.

VERGİ VE HARÇLAR DÜZENLENİRSE KONUT FİYATLARI YÜZDE 8-10 UCUZLAR

Sektörün daha fazla büyümesinin önünde bazı engeller olduğuna dikkat çeken Çelik, yüksek dolaylı vergi ve harç yükünün hem fiyatları artırdığını hem de pazarı baskıladığını söyledi. Çelik, "Beklentimiz konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından üst sınırın yüzde 8 olması. Arsalarda  TOKİ  ve emlak Konut GYO'nun tabi olduğu uygulamanın bizim için de geçerli olması ve KDV oranının projelendirilen konutun KDVsi ile aynı tutulması " dedi ve ekledi:


"Damga vergisi kanununda yer alan üst sınırın bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı ayrı değil, toplu olarak uygulanması. Ayrıca tapu harçlarının belediyelerce takdir edilen ve gerçeği yansıtmayan emlak vergisi değerlerinin yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerleri üzerinden alınması."


Bu önerilerin uygulamaya konulması halinde, nihai konut fiyatlarının da ucuzlayacağını belirten Çelik, "Sadece vergi yükü yüzde 12 seviyesinde. Kurumlar vergisini ödemek zorundayız. Ama onun dışında bu konuların hepsi düzenlenirse, tüketicinin alım fiyatı yüzde 8-10 ucuzlar" diye konuştu. Konut fiyatlarında bir balon bulunmadığını; ancak daha ucuz konut isteniyorsa arsa maliyetlerinin düşmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bir konutun satış fiyatının minimum yüzde 40-50'si arsa maliyeti. Bu fiyatı yönetemeden ucuz konut üretemezsiniz" dedi ve ekledi: "Metrekaresi 2,000-3,000 TL'ye konut üretmek istiyorsanız, arsa girdisinin maksimumum yüzde 20 seviyelerinde kalması lazım. Bunun yolu da inşaat yapılabilir araziler üretip piyasaya sunmak. Bunun için de TOKİ'nin nevinin değişip arsa ofisi haline gelmesi lazım. TOKİ dar gelirliye, orta gelirliye arazi üretecek yapıya gelmeli."


Habertürk

Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 5 olarak açıkladı. 


EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

İcra Kurulu Üyeleri; Ömer Faruk Çelik, Hasan Rahvalı, Ziya Yılmaz, Ali Dumankaya, Ramadan Kumova, Özen Kuzu, Altan Elmas ve Haluk Sur’un katılımıyla düzenlenen toplantıda sektörü değerlendiren ve beklentilerini açıklayan KONUTDER, GSYH’da yüzde 14.2’lik payla ikinci sırada olan inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edeceği mesajını verdi. 


YABANCIYA 22.380 KONUT

2015 yılının yaşanan tüm belirsizliklere rağmen olumlu geçtiğinin altını çizen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Sektörümüz 2015 yılını yüzde 10,6’lık büyüme ve 1 milyon 289 bin 320 konut satışıyla tamamladı ve iyi bir büyüme performansı elde etti. Yabancıya 22.830 adet konut sattık"' ifadelerini kullandı. 


İKİ MİLYONLUK İSTİHDAM

Çelik, "Konut sektörü, toplamda 26 milyonu aşkın kişinin istihdam edildiği tüm sektörler içinde yüzde 7,6’lık payla 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor” dedi.


Hedef: 10 milyar $

Çelik, "2016 yılı sonunda, inşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen gayri safi yurt içi hasılada yüzde 5 büyüme, birinci elde satılan konut sayısının yüzde 7 artışla 640 bine ulaşmasını, yabancıya satış cirosununsa 10 milyar doları bulmasını bekliyoruz" dedi.


'Yeni bir imar kanunu' 

KONUTDER üyeleri, sektörün gelişmesi için beklentilerini ise şöyle sıraladı: 

- Arsalarda KDV oranının projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulması  

- Konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından üst sınırın %8 olması 

- Yabancıya yönelik yapılan konut satışlarının döviz kazandırıcı işlem olarak kabul edilmesi  

- Yeni bir İmar Kanunu hazırlanması gerektiği ve kesinleşmiş imar durumu ve inşaat ruhsatını müktesep hak kabul eden maddelerinin mutlaka yeni imar kanununda yer alması gerektiği kanaatindeyiz.


Akşam 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı;


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV oranının düşürülmesi, damga vergisindeki yeni düzenlemelerin hayata geçmesi durumunda tüketicilerin yüzde 8 ila 10 arasında daha ucuza konut sahibi olabileceğini söyledi. KONUTDER’in sektör değerlendirme toplantısında konuşan Çelik, sektörde gayrimenkul geliştiricilerinin üzerindeki yükün hafifletilmesi için gerekli bakanlıklara beklentilerini ilettiklerini söyledi. 


EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

 Çelik, yüksek dolaylı vergi ve harç yükünün hem fiyatları artırdığını hem de pazarı baskıladığını belirterek “Beklentimiz konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından üst sınırın yüzde 8 olması. Talebimiz arsalarda TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun tabi olduğu uygulamanın bizim için de geçerli olması ve KDV oranının projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulması” dedi. Damga vergisi kanununda yer alan üst sınırın bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı ayrı değil, toplu olarak uygulanmasını istediklerini belirten Çelik “Ayrıca tapu harçlarının belediyelerce takdir edilen ve gerçeği yansıtmayan emlak vergisi değerlerinin yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerleri üzerinden alınmasını istiyoruz” diye konuştu. Bu önerilerin uygulanması halinde, nihai konut fiyatlarının da ucuzlayacağını belirten Çelik “Bu konuların hepsi düzenlenirse, tüketicinin alım fiyatı yüzde 8-10 ucuzlar” dedi. Çelik, bu yıl inşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen GSYH’da yüzde 5 büyüme öngördüklerini, sektörün istihdamdaki payının da yarım puan artışla yüzde 8’lere yükselmesini beklediklerini söyledi. “İnşaat ve gayrimenkul sektörü, Türkiye’nin en büyük ikinci sektörü haline gelerek ekonominin lokomotifi konumunda olduğunu belirten Çelik “İnşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi yurtiçi hasılada 2016’da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Sektörün toplam istihdamdaki payı da yüzde 8’e çıkacak” dedi.


Yabancıya konut satışından 10 milyar dolar hedefleniyor

Yabancıya konut satışında agresif bir büyüme beklediklerini söyleyen Çelik “Beklentimiz geçen yıl 5 milyar dolar olan yabancılara yönelik konut satışları cirosunun iki katına çıkarak 10 milyar dolara ulaşması” diye konuştu. Çelik, bu artışı nasıl sağlayacakları ile ilgili soru üzerine ise “Yabancıya konut satışımız henüz emekleme döneminde. Hâlâ çok büyük bir potansiyel var. Mevcut pazarların yanı sıra İran, Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelere konut satışımızda ciddi artış potansiyeli var. Özellikle İran’a satışta ciddi artış bekliyoruz. İran, yabancıya konut satışında bu yıl ilk beş ülke arasına girebilir görünüyor” dedi. Çelik, petrol fiyatlarındaki düşüşün Ortadoğu ülkelerinde alım gücü anlamında yaratacağı baskının sektöre olası etkisi ile ilgili soru üzerine “Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi bizim sektöre henüz yansımadı. Bu ülkelerde hâlâ ciddi bir para var. Belki beş yıl sonra bir yansıması olabilir” diye konuştu.


Star


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Beklentimiz konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından üst sınırın yüzde 8 olması. Arsalarda TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun tabi olduğu uygulamanın bizim için de geçerli olması ve KDV oranının projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulması" dedi. Çelik bu durumun konut fiyatlarına ve pazarın işleyişine doğrudan yansıyacağını söyledi.


Konutder'in sektör değerlendirme toplantısında konuşan Çelik, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü, imalat sanayinin ardından Türkiye'nin en büyük ikinci sektörü haline gelmiş durumda. Ekonominin lokomotifi konumunda" dedi ve ekledi:


"İnşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi yurtiçi hasılada 2016'da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Sektörün toplam istihdamdaki payının da yüzde 8'e çıkacağını düşünüyoruz."


Çelik, öngörülen büyümede hem kamunun altyapı projelerinin, hem de özel sektör tarafındaki projelerin etkili olacağını söyledi.


Toplantıda verilen bilgiye göre, inşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden 2015 yılında 269 milyar liralık gelir elde ettiği; sektörün GSYH'den aldığı payın yüzde 14.2 seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor.


'Satışlar 2016'da da sürer'


Sektörün lokomotifi konumundaki konut satışlarındaki ivmenin 2016'da sürmesini beklediklerini söyleyen Çelik, "2015 yılında 600,000 adet olan birinci el konut satışının yüzde 7 artışla 640,000'e ulaşmasını bekliyoruz... Birinci ve ikinci el toplam konut satışlarındaki artışın ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi.


Birinci ve ikinci el toplam konut satışları 2015 yılında 1.29 milyon adet olarak gerçekleşmişti. Öngörülen yüzde 5 artış, 2016 için 1.35 milyon adet civarı konut satışı beklentisine işaret ediyor.


'Yabancıya satış iki kat artacak'


Yabancıya konut satışında ise agresif bir büyüme beklediklerini söyleyen Çelik, "Beklentimiz geçen yıl 5 milyar dolar olan yabancılara yönelik konut satışları cirosunun iki katına çıkarak 10 milyar dolara ulaşması" diye konuştu.


Çelik, bu artışı nasıl sağlayacakları ile ilgili soru üzerine ise, "Yabancıya konut satışımız henüz emekleme döneminde. Hâlâ çok büyük bir potansiyel var. Mevcut pazarların yanı sıra İran, Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelere konut satışımızda ciddi artış potansiyeli var" dedi ve ekledi:


"Özellikle İran'a satışta ciddi artış bekliyoruz. İran, yabancıya konut satışında bu yıl ilk beş ülke arasına girebilir görünüyor."


Yabancılara 2015 yılında 22,991 adet konut satılırken; konut satışında Irak 4,228 konutla ilk sırada yer aldı. Irak'ı 2,704 konutla Suudi Arabistan, 2,130 konutla Kuveyt, 2,036 konutla Rusya ve 1,054 konutla İngiltere izledi. İran ise 744 adet satışla sekizinci sırada yer aldı.


Çelik, petrol fiyatlarındaki düşüşün Ortadoğu ülkelerinde likidite ve alım gücü anlamında yaratacağı baskının sektöre olası etkisi ile ilgili soru üzerine ise şöyle konuştu:


"Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi bizim sektöre henüz yansımadı. Bu ülkelerde hâlâ ciddi bir para var. Belki beş yıl sonra bir yansıması olabilir ama şu anda kesinlikle pazar kapandı diyemeyiz."


Çelik, önümüzdeki dönemde Çin'in de yabancıya konut satışı açısından önemli hale gelmesini beklediklerini söyledi.


'KDV oranı eski haline döndürülmeli'


Sektörün daha fazla büyümesinin önünde bazı engeller olduğuna dikkat çeken Çelik, yüksek dolaylı vergi ve harç yükünün hem fiyatları artırdığını hem de pazarı baskıladığını söyledi.


Çelik, "Beklentimiz konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından üst sınırın yüzde 8 olması. Arsalarda TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun tabi olduğu uygulamanın bizim için de geçerli olması ve KDV oranının projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulması " dedi ve ekledi:


"Damga vergisi kanununda yer alan üst sınırın bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı ayrı değil, toplu olarak uygulanması. Ayrıca tapu harçlarının belediyelerce takdir edilen ve gerçeği yansıtmayan emlak vergisi değerlerinin yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerleri üzerinden alınması."


Bu önerilerin uygulamaya konulması halinde, nihai konut fiyatlarının da ucuzlayacağını belirten Çelik, "Sadece vergi yükü yüzde 12 seviyesinde. Kurumlar vergisini ödemek zorundayız. Ama onun dışında bu konuların hepsi düzenlenirse, tüketicinin alım fiyatı yüzde 8-10 ucuzlar" diye konuştu.


'TOKİ arazi üretecek yapıya gelmeli'


Konut fiyatlarında bir balon bulunmadığını; ancak daha ucuz konut isteniyorsa arsa maliyetlerinin düşmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bir konutun satış fiyatının minimum yüzde 40-50'si arsa maliyeti. Bu fiyatı yönetemeden ucuz konut üretemezsiniz" dedi ve ekledi:


"Metrekaresi 2,000-3,000 TL'ye konut üretmek istiyorsanız, arsa girdisinin maksimumum yüzde 20 seviyelerinde kalması lazım. Bunun yolu da inşaat yapılabilir araziler üretip piyasaya sunmak. Bunun için de TOKİ'nin nevinin değişip arsa ofisi haline gelmesi lazım. TOKİ dar gelirliye, orta gelirliye arazi üretecek yapıya gelmeli."


Dünya



Haber Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberinde şöyle yer aldı;


Konutder Başkanı Çelik, “Her aşamada alınan KDV ve damga vergileri sektöre büyük yük getiriyor. Vergiler üst sınırdan bile olsa tek kalemde alınırsa ev fiyatı yüzde 10 ucuzlar” dedi


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder), sektörün 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 5 olarak açıkladı.   Yüzde 7 olan istihdam oranını ise yüzde 8’e çıkarmak için çalıştıklarını vurgulayan konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, yabancıya konut satışını ise 5 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarma hedefinde olduklarını söyledi. Bu kapsamda imalat sanayinden sonra Türkiye’nin ikinci sektörü haline gelen inşaat sektörünün önünün açılması ve büyümesi için çeşitli kurum ve kuruluşlardan beklentilerini açıklayan Çelik, özellikle KDV ve damga vergisi düzenlemelerinin önemli bir yük olduğunu dile getirdi. Çelik, “Vergi az alınsın, alınmasın demiyoruz. En üst sınırdan alınsın ama bir defa alınsın. Netleşsin. Yatırımcının da tüketicinin de güveni artsın. Tüm bu kazanımlar tüketicinin cebinde kalacak. En az yüzde 10 bir indirim bile söz konusu olabilir” dedi.


‘1 koyundan 50 post’


Tapu harçlarının lisanslı değerleme şirketleri tarafından belirlenmesini istediklerini anlatan Çelik, damga vergisinin ise tek seferde alınmasını beklediklerini ifade etti. Çelik, “Bir işte 10-15 kere damga vergisi ödüyoruz. Bir koyundan 50 post çıkmaz. En üst sınırdan ödeyelim ama bir defa ödeyelim” diye konuştu.


Çelik, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 1985 Türkiye’sinde hazırlandığını, yeni bir değişiklik yerine yeniden yazılması gerektiğini ifade etti. Çelik, “Özellikle müktesep hakkı (kazanılmış hak ve korunması) düzenlemek lazım. Yabancıya müktesep hak yok dediğinde zaten konuşma orada bitiyor” dedi. Tüketici Kanunu’nun ise firma ile tüketiciyi karşı karşıya getirmemesi gerektiğinin altını çizen Çelik, tüm bu düzenlemelerde görüşlerinin alınmasını beklediklerini dile getirdi.


‘Çin’i unutmayalım’


Yabancıya satışta Araplar kadar Ruslara, Almanlara, İngilizlere kadar pek çok kesime satış yaptıklarını belirten Çelik, İran, Azerbaycan, Kazakistan gibi yeni ve güçlü pazarlar olabileceğini anlattı. HASAN Rahvalı ise, Çinli bir yatırımcı gruba bir otel binası satmak konusunda anlaşma imzalamak üzere olduklarını açıklayarak, “Çin çok önemli bir potansiyel, unutmayalım” dedi.


‘Sektöre kadın eli değiyor’


Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası Hasan Rahvalı yabancıya satış dışında tüm beklentilerinin hükümetin eylem planında da yer almasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise beklentilerini ‘ısrarla takip etmeyi sürdüreceklerini’ ifade etti. 


Ömer Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın sektöre çok önem verdiğini belirterek, “Sorunları çözmek için çok çalışıyor. Ek emsalde hemen çözüm bulundu. Sektöre kadın eli değiyor” dedi.


‘Bunun zararı kime diye düşünmeliler’?


2016 sonuna kadar uzatılan ve geçtiğimiz haftalarda Mimarlar Odası’nın dava etmesiyle Danıştay tarafından iptal edilen ‘kentsel dönüşümde ek emsal hakkı’ olarak bilinen Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nde bakanlık ek bir maddeyle hakkı geri getirmişti. İptal edilen geçici 6. maddeyle firmaların daha önce planlanan konutlarda 20 metrekare küçülmeye gitmeyi ya da işlerden çekilmeyi düşündüklerini belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali dumankaya, “Bunlar bir anda gerçekleşince yıktığımız yerlerde kara kara düşünmeye başladık. Halkın mağduriyeti çok büyüktü” dedi.


Ömer Faruk Çelik ise bir paydaş olarak gördükleri Mimarlar Odası’nın sektörle birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “2 milyon kişi ve aileleri, sanayiciler, üreticiler, malzemeciler ekmek yiyor. Siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla meseleyi çıkmaz noktaya sürüklememeliler. Yaptıkları her eylemin sonunda bunun kime zararı olduğunu düşünmeliler” diye konuştu.


KDV’de TOKİ modeli?


Konutder İcra kurulu üyeleri Hasan Rahvalı, Ziya Yılmaz, Ali Dumankaya, Ramadan Kumova, Özen Kuzu, Altan Elmas ve Haluk Sur’un katıldığı toplantıda bakanlıklardan beklentilerini ileten Ömer Faruk Çelik, KDV oranlarının netleşmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, ‘arsalara TOKİ ve emlak Konut nasıl KDV ödüyorsa sektörün de bu sistemle hareket etmesini istediklerini’ dile getirdi. Çelik, “TOKİ, projelendirilen konutun KDV oranı 1’se 1 ödüyor. 18 ise 18 ödüyor. Biz ise her mahallede her sokakta ayrı bir şeyle karşılaşıyoruz. Anlaşılır ve hesaplanabilir olsun” dedi.


Milliyet/Duygu Erdoğan


Haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, arsayla ilgili KDV oranının projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulmasını istedi.


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ( KONUTDER) Yönetim Kurulu üyeleri, dün bir toplantı düzenleyerek hem yeni yıla ilişkin hedeflerini açıkladı hem önerilerde bulundu. 


2016’da yeni konut satışının yüzde yüzde 7 artışla 600 binden 640 bine çıkmasını hedeflediklerini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Yabancıya konut satışından elde edilen cironun da 2 katına çıkarak 10 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Sektörün gelişmesi için Maliye Bakanlığı’ndan da talepleri olduğunu ifade eden Çelik, şunları anlattı: “Sektörde dolaylı vergi ve harç yükü var. Bu da konut alıcılarına ilave bir yük getiriyor. İlk önerimiz arsalarda KDV oranının projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulmasıdır. Zaten TOKİ ve Emlak Konut’un tabi olduğu uygulama budur. Ayrıca konutlarda KDV oranının en azından üst sınırı yüzde 8 olmalı.” Tapu harçlarıyla ilgili hesaplama sistemenin de değişmesini isteyen Çelik, bu tür düzenlemeler yapıldığında tüketicinin konut alım fiyatlarının yüzde 8-10 düşeceğini ifade etti. 


İmar Kanunu yenilenmeli


Ekonomi Bakanlığı’ndan yabancıya konut satışlarının döviz kazandırıcı işlem olarak kabul edilmesini talep eden KONUTDER Başkanı Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ise yeni bir İmar Kanunu hazırlanması yönünde bir beklenti içinde olduklarını açıkladı.


Toplantıya KONUTDER yönetim kurulu başkanı ve üyeleri katıldı.


Bugün


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Markalı konut üreticileri, vatandaşın uygun fiyata ev sahibi olması için rapor hazırladı KONUTDER'e göre, 'vergi yükü ve harçlar' azaltılırsa daireler yüzde 10 ucuzlayacak.


Ağaoğlu, Mesa, Artaş, Sinpaş, DAP Yapı ve DKY İnşaat gibi Türkiye'nin önde gelen 18 büyük üreticisi tarafından kurulan Konut Geliştiricileri ve Yatırımalan Derneği (KONUTDER) hazırladığı raporla hükümetten beklentilerini açıkladı. 


T0Kİ ARAZİ ÜRETMELİ 

İstanbul'da konuyla ilgili dün düzenlenen toplantıda konuşan KONUTDER Başkam Ömer Faruk Çelik, inşaat ve gayrimenkulün ekonominin lokomotifi olduğunu ve daha fazla desteği hak ettiğini söyledi. Gayrimenkul sektöründeki yüksek vergi ve harç yükünün konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar üzerinde ilave bir maliyet doğurduğunu kaydeden Çelik, "Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı vergi ve harç yönündeki taleplerimizi karşılarsa konut fiyatlarında yüzde 8 ila 10 arasında düşüş yaşanır" dedi. 


TOKİ'nin arsa ofisine dönüşerek dar ve orta gelirliye proje üretecek arazi üretmesi gerektiğini kaydeden Çelik, "Arsa maliyetini kontrol edemezseniz ucuz konut yapma şansınız yok. Çünkü fiyatın yüzde 50'si arsa maliyeti. Bu oranın yüzde 20 olması lazım" diye konuştu. 

Yabancıya satış iki kat artacak 

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 5 olarak açıkladı. îcra Kurulu Üyeleri; Ömer Faruk Çelik, Hasan Rahvalı, Ziya Yılmaz, Ali Dumankaya, Ramadan Kumova, Özen Kuzu ve Haluk Sur'un katılımıyla düzenlenen toplantıda sektörü değerlendiren ve beklentilerini açıklayan KONUTDER üyeleri, 2016 yılında inşaat ve gayrimenkulde yüzde 5 büyüme beklediklerini açıkladı. 

Hazırlanan raporda, "Geçen yıl 5 milyar dolar civarında olan yabancılara yönelik konut satışlarının iki katına çıkması ve 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor" denildi. 


Hükümetten ne istiyorlar? 


- Arsalardaki KDV oranı, projelendirilen konutun KDVsi ile aynı tutulsun (Sadece TOKİ ve Emlak Konut GYO bu avantaja sahip). 

S Konutlardaki KDV oranı eski duruma döndürülsün veya en azından üst sınırı yüzde 8 olsun. 

- Tapu harçları belediyelerce takdir edilen ve gerçeği yansıtmayan emlak vergsi değerlerinin yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerler üzerinden alınsın. 

- Damga vergisi kanununda yer alan üst sınırı bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı ayrı değil, toplu olarak uygulansın. 

- Yabancıya yönelik yapılan konut satışları döviz kazandıncı işlem olarak kabul edilsin. Tüketiciye tanınan satıştan cayma ve dönme hakkı gözden geçirilsin. 

8i 15-20 defa değişiklik yapılan İmar Yasasfnın yenisi hazırlansın. 

- 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde revizyon yapılırken, konut üreticisi ve kullanıcılarının her durumu suiistimal edeceği ön kabulünden vazgeçilsin. 


Sözcü


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İSTANBUL Markalı konut satışlarında Anadolu illeri İstanbul'un önüne geçti. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) rakamlarına göre, 2015'te 1 milyon 289 bin konutun 239 bini İstanbul'da, geri kalan kısmı Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Kocaeli, Tekirdağ, Konya ve Kayseri illerinde satıldı. 


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, inşaat ve gayrimenkul sektörü 2015'te yüzde 10 büyürken İstanbul'un yüzde 6.3 oranında büyüdüğünü aktararak, "Artık markalı konut satışları Anadolu'ya kaydı" dedi. 


Bu yıl yabancıya 10 milyar dolarlık satış hedefleniyor 


2015'te gayrimenkul sektörünün yabancıya 22 bin 830 konut satarak 5 milyar dolarlık ciro sağladığını aktaran Çelik, 2016 yılında ise bu hedefi 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi. Bu artışta 2012'de çıkan Mütekabiliyet Yasası sonrası sektörün yurtdışında yaptığı tanıtımların etkili olduğunu anlatan Çelik, "Konutu sadece Araplara satmıyoruz. Geçen yıl bizden en fazla Iraklılar aldı. Suudiler, Almanlar, İngilizler de alıyor. Ayrıca İranlılara da konut satışını artırmayı planlıyoruz. İranlıların bizden en fazla alım yapan ilk 5 arasına girme sini bekliyoruz" diye konuştu. 


Vergi kaldırılırsa konut fiyatları düşer 


Arsaların KDV oranlarının özel sektör firmaları için projelendirilen konuta göre yüzde 18'e kadar çıktığından şikayet eden Çelik, "Arsada KDV oranları TOKİ ve Emlak Konut için uygulanan modele uygun olmalı. Nasıl bu iki kurum arsanın KDV oranı yüzde 1 veya yüzde 8 ise projeye de aynı bedeli uyguluyorsa Maliye Bakanlığı bize de aynı uygulamayı getirsin" dedi. 


Bir projede 10 -15 kalemde vergi verdiklerini anlatan Çelik, sadece kurumlar vergisinin kaldırılmasıyla konut fiyatlarının yüzde 8 düşebileceğini açıkladı. Çelik, dar gelirliye konut üretimi için ucuz arsa gerektiğini belirterek, "Maliyetlerin yüzde 50'si arsa. Metrekare fiyatının 2 bin TL'lerde olması için arsa maliyetinin yüzde 20 olması gerekir" dedi. 


KONUTDER toplantısında Mimarlar Odası ideolojik davranmakla suçlandı. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün ana paydaşlarından olan mimar ve mühendislerin sektörle birlikte hareket etmesi, siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla meseleyi çıkmaz noktaya sürüklememesi gerektiğini savundu. KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı ise bir meslek cjrgütü olan odaya bir kesimin 'çöreklendiğini' iddia ederek, "Bence paralel yapılanmaların üzerine gidildiği kadar Mimarlar Odası'na da bir operasyon yapılması lazım. Savcılara suç duyurusunda bulunuyorum" dedi. 


Dünya



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut üreticileri, KDV’de TOKİ ve Emlak Konut’a uygulanan modelin tüm sektöre yayılmasını istedi. Konutta KDV’nin yüzde 18 olan üst sınırının yüzde 8’e düşürülmesini talep eden sektör, sektörün vergi yükü azalırsa fiyatlarda indirim olacağını söylüyor.


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), konut sektörünün 2016 yılına ilişkin hedeflerini ve kamudan beklentilerini açıkladı. İnşaatın Türkiye’nin en büyük ikinci sektörü haline geldiğini ve 2 milyon kişiye istihdam sağladığına dikkat çeken konut üreticileri, sektördeki vergi yükü ve imar uygulamaları hakkında kamudan düzenleme taleplerini yineledi. KDV ve damga vergisine yönelik düzenleme isteyen sektör temsilcileri, arsa KDV’lerinde TOKİ modelini önerirken, KDV’de üst sınırın da yüzde 18 değil yüzde 8 olmasını istedi. Sektördeki vergi yükü azalırsa, konut fiyatlarının yüzde 10  ucuzlayacağına dikkat çekildi.

 

KDV’ye TOKİ modeli

 

Türkiye’nin ikinci büyük sektörü haline gelen inşaat sektörünün önünün açılması ve büyümesi için hükümetten ve sivil toplum kuruluşlarından beklentilerini açıklayan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, beklentilerini şöyle sıraladı: “Arsalarda KDV oranı projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulmalı. TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun tabi olduğu uygulama bu şekilde. Biz arsa sahibine her şartta yüzde 18 KDV ödüyoruz. TOKİ veya Emlak Konut’ta projelendirilen konutun KDV oranı yüzde 1’se 1 ödüyor, yüzde 18 ise 18 ödüyor. Ayrıca konutlarda KDV oranının da eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınırı yüzde 8 olmalı.”

 

Tapu harçlarının lisanslı değerleme şirketleri tarafından belirlenmesini istediklerini anlatan Çelik, “Damga vergisinin tek seferde alınmasını bekliyoruz. Bir işimizde 10-15 kere damga vergisi ödüyoruz. En üst sınırdan ödeyelim ama bir defa ödeyelim” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da imar konusunu gündeme getiren Çelik, “İmar Kanunu, 1985’te  hazırlandı, 15-20 kez değişiklik yapıldı. Kanunun yeni bir değişiklik yerine yeniden yazılması gerekir. Kesinleşmiş imar durumu ve inşaat ruhsatını müktesep hak kabul eden maddelerinin yer alması kanaatindeyiz” dedi.

 

10 milyar dolar hedefi 

 

KONUT satışlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Ömer Faruk Çelik, “Konut satışları geçen yıl yüzde 10.6 büyüdü. Yalnızca markalı konutlar değil, ikinci el satışlarda da büyüme var. Anadolu şehirlerinde de satışlar artmaya başladı. Yabancıya satışlarda şu anda 5 milyar dolar seviyesinde” dedi. 2016’da sektörün yüzde 5 büyümesini beklediklerini anlatan Çelik, “Yabancıya satışın 10 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. İran, Azerbaycan gibi pazarlarda gelişmeler var” dedi.

 

Mimarlar Odası’na sert çıkış

 

KONUTDER, sivil toplum kuruluşlarından da beklentilerini sıraladı. Başkan Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün ana paydaşlarından olan mimar ve mühendislerin sektörle birlikte hareket etmesi, siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla meseleyi çıkmaz noktaya sürüklememeleri gerektiğini belirtti. Mimarlar Odası’nın açtığı dava ile Danıştay’ın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Geçici Maddesi’ni iptal ettiğini hatırlatan Çelik, burada kentsel dönüşüme giren, binlerce evin mağdur olduğunu ifade etti. KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı da “1954’te kurulan meslek kuruluşu, bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde gecekondular yapılırken seyirci kalmış, nerede bir şehir planı, masterplan var veya devletin planı varsa ona itiraz ediyor. Terörist deyince illa eli silahlı olmuyor” diye konuştu.


Vatan/ Meltem KARA




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, TOKİ'nin içeriğinin değişip arsa ofisi haline gelmesi gerektiğini belirterek "TOKİ dar gelirliye, orta gelirliye arazi üretecek yapıya gelmeli" dedi. 


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016'da inşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen GSYH'de yüzde 5 büyüme öngördüklerini, sektörün istihdamdaki payının da yarım puan artışla yüzde 8'lere yükselmesini beklediklerini söyledi. KONUTDER'in sektör değerlendirme toplantısında konuşan Çelik'e göre, inşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden 2015 yılında 269 milyar liralık gelir elde etti. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor. Sektörün daha fazla büyümesinin önünde bazı engeller olduğunu anlatan Çelik, yüksek dolaylı vergi ve harç yükünün hem fiyatları artırdığını hem de pazarı baskıladığını savundu. 


Arsa maliyeti düşmeli 


Çelik, "Beklentimiz konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından üst sınırın yüzde 8 olması. Arsalarda TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun tabi olduğu uygulamanın bizim için de geçerli olması ve KDV oranının projelendirilen konutun KDV'si ile aynı tutulması. Damga vergisi kanununda yer alan üst sınırın bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı değil, toplu olarak uygulanması" dedi. Çelik, bu önerilerin uygulamaya konulması halinde, nihai konut fiyatlarının yüzde 8-10 ucuzlayacağını iddia etti. Bir konutun satış fiyatının minimum yüzde 40-50'sinin arsa maliyeti olduğunu kaydeden Çelik, "Metrekaresi 2 bin-3 bin TL'ye konut üretmek istiyorsanız, arsa girdisinin maksimumum yüzde 20'de kalması lazım. Bunun için de TOKİ'nin nevinin değişip arsa ofisi haline gelmesi lazım. TOKİ dar gelirliye, orta gelirliye arazi üretmeli" diye konuştu.



Cumhuriyet




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut sektörü gelecekten umutlu. 2015'i 1 milyon 200 konut satışı ve yüzde 10 büyümeyle kapattı. 2016'da yüzde 5'lik büyüme bekleniyor. Bu 2016'da konut satışında rekor demek. 2015'de yabancıya 5 milyar dolar konut satan sektörün 2016 hedefi ise 10 milyar dolarlık yabancıya konut satmak. Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER), sektörün iyi bir ivme yakaladığını ancak potansiyelinin gerisinde olduğunu vurguluyor. Sektör, Ekonomi, Sanayi, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarından yeni düzenlemeler talep ediyor. 


'Ev ve arsa KDV'si aynı olmalı' 


Sektörün düzenleme beklediği konular arasında, imar yasasının yeniden düzenlenmesi, her işlemde alınan damga vergisinin bir defaya mahsus alınması, imar planı ve inşaat ruhsatlarının kazanılmış hak olarak kabul edilmesi yer alıyor. Sektör, arsa vergi oranının TOKİ ve Emlak Konut uygulamalarıyla aynı biçimde belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, projelendirilen konutun KDV'si ne ise, arsanın KDV'sinin de aynı olması gerektiğini savunuyor. KONUTDER İcra kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, özellikle KDV ve damga vergisindeki kimi uygulamaların sektöre dolayısıyla konut alıcısına büyük yük oluşturduğunu ifade ediyor. Ömer Faruk Çelik, yapılacak düzenlemeler sonrasında üzerlerinden kalkacak yükün konut alıcısına yüzde 10 seviyesinde indirim olarak yansıyacağına dikkat çekti. 


Bakanlıkla uyum çok önemli 


Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı sektörle gayet ilgili. Bunu geçtiğimiz günlerde gördük. Bakanlık, sektörü ve tüketiciyi mağdur edecek Yargıtay kararı sonrasında, hızlı bir düzenlemeyle oluşabilecek mağduriyetleri önledi. Bakanlığın, sektörle kurduğu bu uyumlu ilişki sektör adına, daha da önemlisi tüketicinin güvenli, nitelikli ve daha ucuza konut alabilmesi açısından sevindirici. 



Posta




Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Son yıllarda konut fiyatlarının iyice yükselmesiyle toplumun geniş kesimleri için ev sahibi olmak hayal haline geldi. KONUTDER, bu gidişe dur demek için bir adım attı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na önerilerini ileten dernek, bunların yapılması halinde markalı konut fiyatlarında yüzde 8-10 indirim olabileceğini söylüyor. Türk halkı için ev almak, evlenmek kadar önemli bir şey. Ancak Türkiye'de başta İstanbul olmak üzere hemen her kentte son beş yıl içinde konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Bunda Mütekabiliyet Yasası'nın etkisiyle Türkiye'den yabancı alımlarının artması, markalı konut projelerindeki artış, arsa ve inşaat maliyetlerindeki artış gibi pek çok faktör etkili oluyor. 


Konut geliştiricilerden tüketiciye kadar hemen herkes fiyatların artması nedeniyle orta ve alt gelir grubuna yönelik konut talebinin karşılanamamasından şikayet ediyor. Geçtiğimiz hafta 2015 yılını değerlendirip 2016 yılı hedeflerini açıklamak üzere bir toplantı düzenleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), konut fiyatlarında yüzde 8'lere varan bir indirimi sağlayabilecek tedbirler alınması için Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na önerilerini ilettiklerini açıkladı. 


DÜZENLEMELER YAPILMALI 

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut fiyatlarında düşüşün sağlanabilmesi için Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan önemli beklentileri olduğunu söylüyor. Mesela Çelik, TOKt ve Emlak Konut arsalara ne kadar KDV ödüyorsa özel sektörün de aynı KDV'yi ödemesini istediklerini ifade ediyor. Çelik, tapu harçları, rant vergisi ve İmar Yasası'nda düzenleme yapılması gibi pek çok istekleri olduğunu vurguluyor. Ömer Faruk Çelik, inşaat sektörünün sağlıklı olarak yoluna devam edebilmesi için bu düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Çelik, bu düzenlemelerin yapılması halinde markalı konut üreticilerinin maliyetlerinin düşmesiyle tüketicilere yüzde 810 daha ucuza konut üretip satabileceklerini de vurguluyor. 


Ömer Faruk Çelik, 78 bini kadın olmak üzere inşaat sektöründe 2 milyon kişinin çalıştığını, sektörün 2015 yılında yüzde 10 büyüdüğünü belirtiyor. Çelik, 2015 performansı ve 2016 beklentileri hakkında şöyle konuşuyor: "Türkiye genelinde sektör yüzde 10 büyürken İstanbul'da büyüme yüzde 6 oldu. Rakamlar markalı konutun Anadolu'ya yayıldığını gösteriyor. Yabancıya satış rakamı 5 milyar dolara ulaştı. 20l6'da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Birinci elde 600 binden 640 bine çıkarız. Yabancıya satışta 10 milyar dolarlık agresif büyüme bekliyoruz." Ömer Faruk Çelik, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sektörü ciddiye almasının da kendilerini sevindirdiğini ifade ediyor. Çelik, yeni bakan Fatma Güldemet Sarı'nın gelişiyle, kadın eli değen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sektörün daha güzel gelişmeler yaşayacağını düşündüklerini de söylüyor. 


Sektörün ağır topları KONUTDER, Artaş İnşaat, Ağaoğlu, DAP Yapı, Kuzu Grup, DK Y inşaat, Sur Yapı, Sinpaş gibi markalı konutun önde gelen 16 şirketini temsil eden 47 kişi tarafından kuruldu, inşaat sektörünün sorunlarını kamu kurumlarına iletip çözüm bulmak üzere kurulan dernek, bu konuda aktif çalışmalar yürütüyor. 


Ekonomist




Haber Para Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) yetkilileri, 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 5 olarak açıkladı. İcra Kurulu üyeleri Ömer Faruk Çelik, Hasan Rahvalı ve Ali Dumankaya'nın katılımıyla düzenlenen toplantıda sektörü değerlendiren Ömer Faruk Çelik, Ali Dumankaya beklentilerini açıklayan yetkililer, GSYH'da yüzde 14.2'lik payla ikinci sırada olan inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edeceği mesajını verdiler. 2015'in yaşanan belirsizliklere rağmen olumlu geçtiğini kaydeden KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Sektörümüz geçen yılı yüzde 10.6'lık büyüme ve 1 milyon 289 bin 320 konut satışıyla tamamladı" dedi. 


Para


Geri Dön