26 / 04 / 2024

Konutta 3 ayrı strateji 3 ayrı başarı!

Konutta 3 ayrı strateji 3 ayrı başarı!

Lokasyonu, ekonomik koşulları ve pazarlama teknikleri farklı olsa da üç konut üreticisinin projeleri lansmandan itibaren zaman içinde değerini yükseltti



Gayrimenkul alıcılarının zihnini en çok meşgul eden ‘aldığım konut ne kadar değerlenir?’ yada ‘nereden konut alırsam değerini korur?’ soruları, marka konutların yapım aşamasından itibaren yaptıkları yatırıma göre cevabını buluyor.

Konut üreticilerinin bazıları yatırım yaptığı lokasyondan değer kazanırken kimisi de ortalama fiyatların altında üretimden kazanıyor. Satış pazarlama teknikleri, piyasa şartları ve kıyasıya rekabet firmaları bir yandan yeni arayışlara iterken diğer yandan da ürünlerini değerini koruyarak müşteri gözünde ‘talep edilebilirlik’ oranının düşmemesini gerektiriyor. Bunun içinde firmalar ellerindeki sitelerin tanıtımı için reklama önem veriyor, araştırmalar ve anketler gerçekleştiriyor.

Bu konularda belli bir mesafe kaydeden ve değerini yükselten konut markaları arasında dikkat çeken Ağaoğlu, Fiyapı ve Soyak, farklı yolları takip etmelerine rağmen belli bir dönemde değerlerini yükselten markalar olmayı başardı. Ağaoğlu lokasyon ve pazarlama tekniklerinden kazanırken kazanırken Fi Yapı ekonomik koşulları iyi değerlendirmesinden tercih nedeni oldu. Soyak ise başarısını çevreci yaklaşımlara ve kendini tercih eden müşteri kitlesine borçlu.

Doğru lokasyon ve pazarlama teknikleri; Ağaoğlu
Ağaoğlu, geliştirdiği konut projeleri ve uyguladığı satış pazarlama teknikleri ile dikkat çeken konut üreticilerinden birisi. Ağaoğlu Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tuncel, bu güne kadar kendilerinden konut alan yatırımcıların kazanç oranlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek 2001 yılında lanse edilen My Village’dan konut alanların yüzde 223, 2003’de lanse edilen My Home’dan konut alanların yüzde 191, 2004’de lanse edilen My Town’dan kontu alanların yüzde 224 ve 2005’de lanse edilen My World Ataşehir’den konut alanların 5 yılda yüzde 140 oranında değer kazandığı açıkladı.

Bu konuda çarpıcı bir açıklama yaparak Ataşehir örneğini veren Tuncel, “Ataşehir, İstanbul’un en hızlı değeri artan 5. bölgesi. İstanbul’da konut fiyatları ortalama yüzde 0.5 artarken Ataşehir’de ise yüzde 2 artıyor. Yılda kümülatif olarak yüzde 26-27 eder. Kira gelirini de yüzde 5 dersek, toplamda yıllık yüzde 30'dan fazla kazanç ortaya çıkar” diye konuştu.

Proje lansman yılı artış oranı %
My Town 2004 224
My Village 2001 223
My Home 2003 191
My World 2005 140
 
Ekonomik koşulları iyi değerlendiriyor: Fi Yapı
Zaman içinde değerini koruyan ve yükselten bir başka firma ise Fi Yapı . Firma bir anda 8 bin 500 konut inşaatı na birden girince inşaat malzemeleri ni uygun fiyata mal ediyor. Fi Yapı Satış ve Pazarlama Koordinatörü Vedat S önmez satın almaları yüksek adette, toptan ve peşin olarak yaptıkları için avantajlı pozisyona geçtiklerinin altını çizerek bu fiyatları tüketiciye yansıttıklarını belirtiyor. Sönmez, uygun fiyata konut sattıkları için bu projelerin değerinin yükseldiğine dikkat çekerek, “Fi Yapı’nın bir başka kazanç noktası ise konut üretiminde maliyetin büyük kısmını oluşturan arsa maliyetlerini düşük tutması. Kat karşılığı inşaat yap mıyor ve araziler peşin satın aldığımız için maliyetleri aşağıya çek iyoruz. Dolayısıyla malzemeye ek olarak arsa fiyatları da düşük fiyatları daha da uygun hale geliyor. Bu etkenler fiyatlara yansıyınca proje geliştir ilen bölgelerde ki fiyatların altına konut satışa sunuluyor. Bu da projelerin rakiplerine oranla daha fazla değer kazanmasını sağl ıyor” diye konuşuyor.

Projeler Lansman Tarihi Lansman Fiyatı Güncel Satış Fiyatı
Fi Tower Mart 09 44.000 TL 79.000 TL
Fi Sıde Bahçeşehir Kasım 09 59.000 TL 89.000 TL
Fi Yaka Tuzla 2 Ocak 10 59.000 TL 74.000 TL
Fi Yaka Tuzla 3 Şubat 10 89.000 TL 109.000 TL

Çevrecilikten kazanıyor; Soyak
TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin konut araştırmasın a göre, ekonomik bilinci yüksek bir kitle tarafından tercih edildikleri için değerlerinin yükseldiğine dikkat çeken Soyak Yapı Genel Müdürü Sertaç Kıyıcı , ‘Sürdürülebilir yaşama katkı ’nın kendileri için önemli olduğunu dile getiriyor. Konut projelerini geliştirirken doğaya zarar vermeyen ve tasarruf sağlayan malzeme kullan dıklarını belirten Kıyıcı, “Birçok alanda inceleme ve araştırma yapıyoruz. Tasarımlarım ve ürün seçimleri ni yaparken sürdürülebilir yaşamı destekleyen çevre dostu tasarım ve mimari yi tercih ediyoruz. Enerji verimliliği ve tasarruf sağlayan uygulamaları ile ısınma, aydınlatma masrafları konusunda da avantaj sağlama yı hedefliyoruz ” diye konuşuyor.


Geri Dön