28 / 03 / 2024

Konutta 3 bin TL cepte kalacak!

Konutta 3 bin TL cepte kalacak!

Ekonominin lokomotifi konumunda olan inşaat sektöründeki son aylarda yaşanan durgunluk sektörü ciddi anlamda etkiledi. Bunun üzerine tüketiciyi ve müteahhitleri rahatlatmak için bir dizi önlem alındı. Son olarak da tapu harçları indirildi.



Faiz, vergi indirimi derken ev alma maliyeti ciddi oranda düştü. Son olarak tapu harcı masrafında indirim yapıldı. Böylece, 500 bin liralık bir dairenin maliyeti 7 ay öncesine göre 125 bin lira yani yüzde 25 azaldı


İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi konumunda. Son aylarda piyasalarda yaşanan durgunluk bu sektörü de ciddi anlamda etkilemişti. Bunun üzerine tüketiciyi teşvik etmek ve müteahhitlerin elini rahatlatmak için bir dizi önlem alındı. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından bankalar, Ağustos itibarıyla 120 ay vadeli konut kredi faizini aylık yüzde 1.15’lerden yüzde 0.88’e kadar düşürdü. Bu faizler halen geçerli.

 

VERGİ İNDİRİMİ YAPILDI



Ardından inşaat firmaları harekete geçti ve cazip kampanyalar düzenledi. Emlak Konut öncülüğünde birçok firma 20 yıl vadeyle konut satmaya başladı. Bu projelerde aylık faiz yüzde 0.45’e kadar indi. Öte yandan konut alımlarında Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Konut alım-satım sözleşmelerinde Damga Vergisi binde 10’dan binde 1’e çekildi. Son olarak tapu harcında indime gidildi.

 

HARÇLAR YÜZDE 25 DÜŞTÜ


Bakanlar Kurulu’nun dünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kararına göre; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer olmak üzere yüzde 4 oranında alınan tapu harcı 30 Eylül’e kadar yüzde 3 olacak. Yani tapu harcında yüzde 25 indirim yapıldı. Tapu masrafı, emlakçı gibi ara masraflar ev alım kararında oldukça etkili oluyor. Tapu harcını normal şartlarda alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek zorunda olsa da bu masraf genelde evi alana yükleniyor.

 

3000 LİRA CEPTE KALACAK



Bir örnekle açıklayalım. 300 bin liralık bir daire alındığını varsayalım. 15 Mart’tan önce tapuda alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödeyeceği harç 6000 bin liraydı. Eğer tüm masrafı alıcı üstlenseydi 12 bin lira ödeyecekti. Dün yapılan düzenleme ile alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödeyeceği harç 4500 liraya indi. Harcın tamamını evi alan öderse cebinden 3000 lira daha az yani 9000 lira çıkacak.

 

500 BİN LİRALIK DAİREDE YÜZDE 25 KAZANÇ



Örneğin; 500 bin liralık daire, 200 bin lira peşinat ve 120 ay vadeli 300 bin lira kredi çekilerek alınsın. Evin faiz maliyeti Temmuz 2016’ya göre; 68 bin lira düştü. 500 bin liralık daire için ödenen Damga Vergisi 5000 lira artık yok. KDV indiriminden 50 bin lira kazanç sağlandı. Tapu harcı da düşünce 2500 lira cepte kaldı. Müteahhidin tüm indirimleri alıcıya yansıttığını düşünürsek 500 bin liralık evde toplam 125.5 bin lira avantaj oluşuyor.



BÜTÇEYE MALİYETİ 900 MİLYON LİRA



Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir taraftan vergi maliyetlerini düşürerek konut ve iş yerinde inşaat maliyetlerinin aşağı gelmesine destek verdiklerini, diğer taraftan talebi artıracak düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. Tapu harçlarında yaptıkları düzenlemenin piyasada bir canlanma meydana geleceğini söyleyen Ağbal, “Harç düzenlemesinin bütçeye maliyeti yaklaşık 900 milyon lira olacak” diye konuştu.


Posta


Geri Dön