25 / 04 / 2024

Konutta artan kredi talebi kriz korkusunu gidermedi

Konutta artan kredi talebi kriz korkusunu gidermedi

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, buna rağmen müşterilerin 'Ya işsiz kalırsam, ya faizler düşerse' korkusu nedeni ile tapu işlemlerini geciktirdiğini söyledi.



Türkiye'nin ilk konut finansman şirketi olan DD Mortgage, YTL bazında uyguladığı konut kredisi faiz indirimleri sayesinde kriz ortamında müşteri sayısını ikiye katladı. Türkiye'de 2007 yılında 13.2 milyar dolara ulaşan konut kredilerinin 2008 sonunda 15 milyar dolara yaklaştığını belirten DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysanrek, "Kredi talebinde artış var ancak vatandaş hâlâ 'Önümüzdeki dönem işsiz kalır mıyım, konut faizleri daha da düşer mi' diye düşünüyor. Bu yüzden tapu sonlandırma işlemlerinde süre üç katına çıktı" dedi.
Geçen yıl 240 bin kişiye konut kredisi kullandırıldığını belirten Murat Aysan, kredi tutarının ise 13.2 milyar YTL'ye ulaştığını belirtti. Bu yılın ilk 9 ayında 208 bin kişiye konut kredisi kullandırıldığın ve kredi tutarının 13.7 milyar YTL olduğunu kaydeden Aysan, yılsonuna kadar bu rakamın 15 milyar doları bulabileceğini kaydetti. Kredi kullanan kişi adedinin ise 2008 sonunda 220 bin adede yaklaşacağını dile getiren Aysan, mortgage stoğunun ise 38 milyar YTL ile kapanacağını öngördüklerini ifade etti.


İşlem artışı yaşanmadı
Bu yıl işlem ve kredi tutarları konusunda artış yaşanmadığına dikkat çeken Aysan, geçen seneye yakın oranlarda işlem yapıldığını belirtti. 2009 yılında mortgage sisteminin toplum tarafından daha fazla benimseneceğini açıklayan Aysan, gelecek yıl 270 bine yakın müşteriye konut kredisi kullandırılacağını ve 12 ile 18 milyar YTL arasında kredi değerine ulaşılmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Başvuru taleplerinde yaşanan artışa rağmen, vatandaşların hâlâ önemli derecede kararsızlık yaşadığına dikkat çeken Murat Aysan, konut kredi taleplerini onaylamalarına rağmen tapu işlemleri sırasında müşterilerin normal sürenin 3 katı kadar beklediklerini belirtti. Normal şartlarda kredi kullandırdıkları müşterilerle birlikte en fazla 6. gün tapu işlemlerini sonlandırmaya gittiklerini dile getiren Aysan, kasım ve aralık ayında gerçekleşen işlemlerde bu sürenin 18. günlere ulaştığına dikkat çekti. Kişilerde "Önümüzdeki dönem işsiz kalır mıyım, konut faizleri daha da düşer mi?" düşünceleri olduğunu aktaran Aysan, "Müşteriler ev alma kararlarını çok zor veriyor. Ancak bize gelen başvuru adetleri artış gösterdi" dedi.

Bayrama rağmen talep yağdı
Merkez Bankası'nın 1.25 oranında faiz indirimine gitmesi ve Hazine bonosu faizlerinin yüzde 18'in altına düşmesi sebebiyle piyasa beklentilerinin gerçekleştiğini vurgulayan Aysan, bu sayede faiz oranlarını güncellediklerini ve oranları aşağı indirme yoluna gittiklerini söyledi. Kasım ayında firmalarına gelen konut başvuru taleplerinde Ekim ayına göre gerileme yaşandığına işaret eden Aysan, Aralık ayının bir kısmının bayram tatili olarak geçmesine rağmen şimdiden ekim ayındaki kredi taleplerini yakaladıklarını dile getirdi. Bayram tatili haricinde 12 gündür çalıştıklarını ve topladıkları talepleri kullandırma aşamasında olduklarını kaydeden Aysan, bu durumun gerçekleşmesinde faiz oranlarındaki indirimlerinin de önemli payının olduğunu ifade etti. Aysan, önümüzdeki dönemde Türk Lirası faizlerinin düşmesi için bir neden gözükmediğini vurguladı.


Krize karşı 'iyimser'
ve 'kötümser' senaryo

Önümüzdeki yıla ilişkin iki ayrı senaryo hazırladıklarını ve bu doğrultuda bütçe hazırladıklarını dile getiren Aysan, birinci senaryolarının ekonomideki büyümenin yavaş ilerleyeceği yönünde olduğunu kaydetti. İkinci senaryolarının ise ekonomideki büyümenin birinci senaryoya göre daha hızlı gerçekleşeceği yönünde olduğunu söyleyen Aysan, "Birinci senaryoya göre ekonomide yüzde 2, ikinci senaryoya göre ise yüzde 4'lük bir büyüme tablosu çizdik. Bu iki stratejiye göre plan oluşturduk. 2009 yılında seçim var, IMF anlaşması var, dolar likiditesinin nasıl ilerleyeceği gibi düşündüren durumlar var. Bu durumlara bakarak, yıl içinde senaryolara geçiş yapacağız" dedi. Önümüzdeki dönemde ekonomideki gidişata göre şubeleşmeyi de planladıklarının altını çizen Aysan, personel sayılarını artıracaklarını da dile getirdi. Aysan, Mart ayında konut finansmanıyla ilgili 2 yeni ürünün lansmanını da gerçekleştireceklerini vurguladı.
Referans

Geri Dön