19 / 03 / 2024

Konutta büyük fırsat için son 10 gün!

Konutta büyük fırsat için son 10 gün!

Gayrimenkul sektöründe uygulamaya konulan pek çok indirim ve fırsat 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. Her ne kadar vatandaşlar tarafından bu tarihin uzatılması talep edilse de, şuan uzatılmasına ilişkin bir karar bulunmuyor...



Gayrimenkul sektöründe pek çok indirim ve fırsat için son tarih 31 Ekim. Bu tarihe kadar ev sahibi olmak isteyenler hem indirimler, hem de uygun ödeme koşullarına sahip olacak. Sürenin uzatılmaması halinde konutta ve iş yerinde KDV ile harç indirimi, ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyası ve imar barışından faydalanmak için 10 gün kaldı.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, mevcut koşullarda inşaatta maliyet artışlarının yüzde 30’a dayandığını kaydeden sektör temsilcileri, yıl sonuna doğru bu maliyetlerin de fiyatlara yansıtılacağını belirtiyor. Uzun süredir maliyet artışlarının firmalar tarafından sübvanse edildiği belirtilirken, bu nedenle konutta 31 Ekim’e kadar devam eden fırsatların önemi bir kez daha anlaşılıyor.

Mayıs ayında başladı

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kuşkusuz en büyük desteklerden biri KDV indirimi oldu. Sektör ve konut alıcıları KDV indiriminin sürekli hale getirilmesini talep etse de konuyla ilgili henüz bir çalışma bulunmuyor. Mayıs ayında hükümet tarafından yapılan çalışmanın Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmesiyle konut teslimlerinde, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanırken, tapu harcı indirimi ise her iki taraf için de toplamda yüzde 4 yerine yüzde 3 oranında tahsil ediliyor.

5 milyon kişi barıştı

8 Haziran'da uygulamaya başlanılan İmar Barışı düzenlemesine başvuru sayısı 5 milyonu aştı. Elde edilen tahsilat ise 2. 5 milyar liraya ulaştı. İmar barışına son başvuru günü 31 Ekim 2018 iken, başvuru yapan vatandaşlar ödemelerini 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırabilecek.

Faiz yüzde 3.10’u geçti

Bankaların konut kredisi faiz oranları yükselmeye devam ediyor. En düşük faiz oranının yüzde 2 olduğu kredi faizlerinde, en yüksek oran ise yüzde 3.10'a ulaştı. Bu hesapla 300 bin lira kredi çeken bir tüketici en düşük faiz oranıyla kredi çektiğinde geriye toplamda 795 bin lira ödeme yapacak. En yüksek faiz oranı olan 3.10’dan 300 bin lira konut kredisi çeken tüketici ise toplamda 1 milyon 148 bin lira geri ödeyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Emlak Konut GYO ve sektörün çatı örgütleri tarafından başlatılan; 100 bine yakın markalı konutta konut kredisi faiz oranını yüzde 0.98’e, peşinat tutarını ise yüzde 10’e düşüren ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ Kampanyası da 10 gün sonra sona eriyor.

Kampanyada ayrıca yüzde 10 indirim imkanı, 12. ay ve 24. ay olmak üzere yüzde 15’şer tutarda 2 ara ödeme, 120 ay vade seçeneği fırsatları sunuluyor. Peşinatını altın ya da dövizini bozdurarak yatıranlara ise, bu ürünlerin fiyat artışından elde edilecek tutar ise garanti altına alınıyor.

Kampanya kapsamında ayrıca vadelendirilmiş borcunu ilk yıl peşin olarak kapatan yüzde 25, 6 ayda kapatan ise yüzde 35 gibi büyük indirim oranlarından yararlanabiliyor.

29 Ağustos’ta başlayan kampanya 2 ay süre için hayata geçirilmişti. Bu tarihten sonra kampanyanın uzatılması henüz gündemde değil.

Yüzde 10 peşinat ve 0,98 faizle ev fırsatı için son günler!

Konut ve iş yeri KDV indirimi için elinizi çabuk tutun!

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi sürmeli!

 


Geri Dön