19 / 04 / 2024

Konutta çifte yönlü fırsat!

Konutta çifte yönlü fırsat!

Faizlerin oturacağı önümüzdeki bir kaç ay iki önemli fırsat sunuyor. Fırsatların biri düşen ve oturan faiz oranları üzerinden kredi kullanmak. Özellikle de konut kredisinde. Fırsatın diğer ucu ise konut fiyatlarının yaklaşık üç yıldır reel anlamda gerilemesinde. Yani kredi de ucuz konut da...



Habertürk yazarlarından Abdurrahman Yıldırım bugün köşesinde "Önümüzdeki birkaç ay çifte fırsat dönemi" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

2020’DEN İTİBAREN DURMA DÖNEMİ

-Merkez Bankası üzerinde siyasetçinin artan etkisi faiz düşüşlerini azami yapabilir. Ama bu, enflasyon artışa geçse bile faiz düşüşlerinin devam edeceği anlamına da gelmez.

-Bu nedenledir ki yeni yıldan itibaren durulacak, yapılan faiz indirimlerinin oturması, hazmedilmesi ve enflasyon gerçekleşmeleri beklenecek.

-Çünkü ekimle yüzde 8.5’lik yıllık enflasyon düzeyine indik. Baz etkisi dönemi ekimle sona erdi ve fırsat penceresini kullandık. Bundan sonra enflasyonda düşüş duracağı gibi, yaklaşık 3 aylığına belli bir yükseliş de yaşayabilir.

-Döviz kurunda ani ve kalıcı sıçramalar meydana gelmedikten sonra yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 9-11 bandında dalgalanabilir. Yılın sonunda da tek haneli rakamlarda ya da hedef düzeyinde kalabilir.

KREDİ VE MEVDUAT FAİZİ NE OLUR?

-Merkez bankasının son bir faiz indirimine daha gitmesi banka kredileri, mevduat faizleri ve Hazine faizlerinde bir tur daha indirimi gündeme getirebilir. Bu tur veya faiz ayarlaması yıl sonuna kadar yapılır. Yeni yıldan itibaren enflasyon gibi faiz oranları da oturabilir ve yatay bir seyre girebilir.

-Son faiz düzeylerinin TL ticari kredilerinde ortalaması yüzde 15 civarında. Yani politika faizinin bir puan üzerinde. Konut kredi faizleri yüzde 13 civarında ve politika faizinin bir puan altında. Bu oranlardan bankaların kredi vermek istediği veya buna zorlandıkları sonucunu çıkartıyoruz.

-Mevduat faizleri şu anda politika faizinin 1.1 puan altında ve yüzde 13 civarında. Burada da belli bir düşüş bekleyebiliriz.

KONUTTA ÇİFT YÖNLÜ FIRSAT

-Faizlerin oturacağı önümüzdeki bir kaç ay iki önemli fırsat sunuyor.

-Fırsatların biri düşen ve oturan faiz oranları üzerinden kredi kullanmak. Özellikle de konut kredisinde. Çünkü faizi sabit ve oranı düşük. Batık oranı düşük olduğu için bankalarda kredi vermeye iştahlı.

-Fırsatın diğer ucu ise konut fiyatlarının yaklaşık üç yıldır reel anlamda gerilemesinde. Yani kredi de ucuz konut da.

-Eğer konut kredileri kullanılmaya devam ederse bir aşamada fiyatlarda yukarı yönlü hareket başlayabilir. Dolayısıyla düşük ve sabit faiz oranlarından ucuz konutu yakalayanlar için ortaya iyi bir fırsat çıkmış durumda.

-Bu fırsat iyi bir şekilde kullanılıyor da. Yüzde 12-13 bandına düşen faiz oranlarından sonra kullanılan kredi tutarı 12.6 milyar lira arttı ve konut kredi stoku 191 milyar liraya çıktı.

En uygun konut kredisi faiz oranı kasım 2019!
 


Geri Dön