18 / 04 / 2024

Konutta dev indirim için son iki hafta!

Konutta dev indirim için son iki hafta!

Konut alımını desteklemek adına hükümetin attığı adımlara konut geliştiricilerden büyük indirim desteği gelmişti. 15 Haziran’da sona erecek kampanyada fırsatlardan yararlanmak için son iki hafta kaldı.



Hükümetin konut alıcısını ve piyasayı harekete geçirmek için attığı adımlara, gayrimenkul firmalarının verdiği ‘yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinat’ desteğinde son iki hafta kaldı. 

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre 15 Mayıs’ta başlayan ve 15 Haziran’da sona erecek kampanya, firmaların uzatma talebi olursa Haziran sonunu görebilir gibi. Ancak şu anda bir uzatma kararı olmadığını belirten sektörün çatı örgütleri, konut alıcısının uygun ödeme koşulları sağlanan kampanyadan 15 Haziran’a kadar yararlanmasını öneriyor.

80 firma oldu

Mayıs ayı başında konut ve ticari alanlarda yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e, yüzde 2 olan tapu harcı ise yüzde 1.5’a indirilmişti. Ardından Başbakan Binali Yıldırım, sektörü canlandırmak için kamu bankaları öncülüğünde konutta banka kredi faizlerini düşürecek bir kampanya başlatılacağını açıklamıştı. Kamu bankaları ve bazı özel bankalar; 500 bin liraya kadar olan, 120 aya kadar vadeli kredilerde faizi 0.98’e çekmişti.

Hükümetin teşvikleri ardından konut geliştiriciler de GYODER, İNDER ve KONUTDER çatı örgütleri öncülüğünde hayata geçirdikleri kampanya ile 15 Haziran’a kadar konut alanlara yüzde 20 indirim yapacaklarını açıklamıştı. Kredili alımlarda da geçerli indirimin yanı sıra, konut alıcısına yüzde 5 peşinat imkanı sunulmuştu.

Konutta dev indirim için son iki hafta!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kampanyanın başta markalı konut olmak üzere ikinci el konuta da hareket getirdiğini belirterek, “Kampanya büyük bir etki alanına ulaştı, 41 firmayla başladık. Firma sayısı irili ufaklı olmak üzere 80’e çıktı” dedi. Elmas, kampanyanın piyasa koşullarında vatandaşa önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekerken, firmaların ise önemli bir yük taşıdığını dile getirdi. Elmas, “Uzattıkça bu yükü taşıyamaz hale gelebiliriz. Tek başımıza alabileceğimiz bir karar değil. Firmaların uzatma beklentisi oluşursa değerlendirilebilir. Ancak şu anda uzatma kararı yok. Bu nedenle vatandaşa, oluşan bu uygun koşullardan yararlanmalarını öneriyoruz. Seçim öncesi olması, döviz kuru, not kuruluşlarının ‘negatif algı yönetimi’, vatandaşı düşündürüyor olabilir. Piyasa koşullarında 0.98 faiz, yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinat ve hükümetin destekleri çok kıymetli” dedi.

Büyük indirim kampanyasında firmaların toplamda 9 milyar liralık bir gelir hedefi bulunuyor. Hafta başında firmaların, kampanyanın ilk 12 gününde 3 milyar liralık gelir elde ettikleri açıklanmıştı.

 


Geri Dön