28 / 03 / 2024

Konutta faiz düştü fırsat katlandı!

Konutta faiz düştü fırsat katlandı!

Kamu bankalarının faizi yüzde 1’in altına düşüren hamleleri, ardından ise bu pazardan kayıpları giderek artan özel bankaların devreye girmesiyle; konut alıcısı için fırsatlar oluştu. ..



Ev sahibi olmak isteyenler için 2019 yılının ilk yansı özellikle bankaların yüksek konut kredisi faizlerinden dolayı zor geçse de, bu kayıp ağustos ayından başlayan ivme ile geride bırakıldı. Önce kamu bankalarının faizi yüzde 1’in altına düşüren hamleleri, ardından ise bu pazardan kayıpları giderek artan özel bankaların devreye girmesiyle; konut alıcısı için fırsatlar oluştu. Yıl içinde özellikle Merkez Bankası’nın faiz hamleleri ardından reel sektöre yansıyan düşük faiz hareketi, ev sahibi olmak isteyenlerin ‘faiz endişesi’ni de sona erdirdi.

Milliyet'te yer alan habere göre; Bu sayede konut satışları 2018’e paralel ilerlerken; 2019 ocak/kasım döneminde toplam 1 milyon 146 bin 655 adet konut satışı gerçekleşti.

Bu dönemde bir taraftan ihtiyaç için alımlar öne çıkarken, diğer taraftan ise konut yatırımcıları da yeniden sektöre döndü. 2019’a yüksek seviyelerden devam eden mevduat faizi nedeniyle konut yatırımı yerine TL ve döviz mevduatına yatırım yapmayı tercih edenler, son birkaç aydır mevduat faizindeki düşüşle birlikte yeniden konut yatırımı yapmaya başladı. Bu da konut satışlarını önemli bir ivme kazandırdı.
 


Geri Dön