27 / 04 / 2024

Konutta faiz indirimi eskiyi kapsamıyor!

Konutta faiz indirimi eskiyi kapsamıyor!

Konutta başlatılan faiz indirimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan TBM Hukuk ve Emlak Komisyonu Üyesi Özkan, konut kredi yapılandırmasında söz konusu faizin geçerli olmayacağını söyledi...



10 yıl vadeli konut kredi faizleri 0.98'e çekilmesiyle ilgili konulan TBM Hukuk ve Emlak Komisyonu Üyesi Özkan, konut kredi yapılandırmasında söz konusu faizin geçerli olmayacağını söyledi.

Konut stoklarım eritmek için harekete geçen hükümet kamu bankalarına düşük faiz çağrısı yaptı. Bunun üzerine Ziraat, Halkbank, Vakıfbank ve Vakıf Katılım konut faizlerini yüzde 0.98’in altına çekti. Bu oranla birlikte 200 bin liralık bir krediden yaklaşık 62 bin lira daha az faiz ödenecek. 

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, tüketici örgütleriyse düşürülen faizlerin daha önce kredi kullanmış tüketicilere yaran olmayacağım ileri sürdü. Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk ve Emlak Komisyonu Üyesi Avukat Yasin Özkan “Düzenlemenin amacı, konut stoklarım azaltmak. Piyasalarda canlanma sağlamaya yönelik olduğundan daha önce yüksek faizle konut kredisi kullanmış olup da aynı kredisini yeni faiz oranıyla yapılandırmak isteyen tüketicilere bankalar, yeni faiz oranlarım sadece sıfır konut alımında uygulayabildiklerini belirterek, olumsuz cevap veriyorlar. Oysa 6502 sayılı Tüketici Kanunu mevzuatına göre kredi borçlusu tüketicilerin borçlarım erken kapatma veya yapılandırma haklan bulunuyor. Çünkü 28 Mayıs 2015 tarihinde 29369 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliğinin ‘Yeniden Finansman’ başlıklı 12’inci maddesi faiz oranının değişmesi halinde konut finansman kuruluşu ve tüketicinin mutabakatı ile kredinin yapılandırmasına imkân sağlamaktadır” dedi. Özkan, sözlerim şöyle sürdürdü: “Burada finansman kuruluşunun da mutabakatı gerektiği ve faiz indirimi reel olmadığından, faizler gerçekten düştüğünde olduğu gibi krediyi başka finansman kuruluşuna taşıyarak yapılandırmak da mümkün gözükmemektedir. Bize gelen başvurulardan da anlaşılmaktadır ki, daha birkaç gün önce 1.25 ile 1.35 faiz aralığında konut kredisi kullanmış olanların yeni faiz indirimden yararlanmaları mümkün değildir. Onların, zamanlama açısından talihsizliğe uğramış tüketiciler olduklarım kabullenmekten başka yapabilecekleri bulunmaktadır.”

 


Geri Dön