29 / 03 / 2024

Konutta faiz sevinci!

Konutta faiz sevinci!

Merkez Bankası’nın faiz indirimi, konut kredisi faiz oranlarının da gerileyeceği doğrultusundaki beklentiyi güçlendirdi.Gayrimenkul patronları, konut kredisi faizlerinin indirilmesiyle bu yıl, geçen yılki konut satış rekorunun kırılacağını söylediler.



Merkez Bankası’nın yarım puanlık faiz indirimi, konut kredisi faiz oranlarının da gerileyeceği doğrultusundaki beklentiyi güçlendirdi. Gayrimenkul patronları, konut kredisi faizlerinin indirilmesi halinde 2016 sonunda, geçen yılki konut satış rekorunun kırılacağını ifade ettiler


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklenilen oldu ve Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10’a çekti. Faiz indirimi gayrimenkul geliştiricileri ve yeni konut satın alacaklar tarafından umutla karşılandı. Bu indirimin ilk adım olduğunu kaydeden sektörün önde gelen isimleri, yakın vadede 1.15-1.20 arasında seyreden konut kredi faiz oranlarının da yüzde 1’in altına düşmesini bekliyor. 


Konutta faiz sevinci!


Faiz indirimi kararından önce, beklentinin yarım puan düşüş yönünde olduğunu belirten emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bununla birlikte konut kredisi faiz oranlarının da 1’in altına düşmesini beklediklerini söyledi. Kurum, “Muhtemel bir faiz indirimiyle birlikte piyasa yakın zamanda konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1 seviyesine getirebilir. Ancak şu algıyı da vermememiz lazım; faizlerin dünden bugüne bir anda inip çıkma ihtimali yok. İnsanları beklentiye sokarsak iş farklı bir boyuta gidebilir. İlerleyen süreçte bu daha da azalabilir veya artabilir. Ama bütün piyasayı da faiz inecek diye bir beklentiye sokarsak bu yanlış bir boyuta gider. Burada hassas olmak lazım” dedi. 


‘İlk adım atıldı’


Konutta faiz sevinci!


Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’de inşaat sektöründe her şeyin tam olduğunu ancak tek eksiğin konut kredi faizlerinin yüksek oranı olduğunu ifade etti. Bu indirimi ilk adım olarak gördüklerini söyleyen Durbakayım, “Gerek kentsel dönüşümde atılan adımlar, gerekse insanların konut talebinin yüksekliği, üreticilerin canı gönülden sektörün büyümesini istemesi, kısacası her şey uygun ama tek eksik konut kredi faizlerinin önceki yıllardan yüksek olması. Bu konuda da bir adım bekliyorduk, devamı da gelirse 2015 yılında kırılan rekor kırılır, ancak önemli olan nokta, faizlerdeki sürekli iniş ve çıkışlar zararlı. Bunun sabit olması gerekiyor” diye konuştu.  


‘Nasibimizi alalım’


Konutta faiz sevinci!


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Piyasadaki olumlu havadan konut geliştiricileri ve konut alıcıların da nasibini almasını bekliyoruz” dedi. Bu düşüşün konut kredi faiz oranlarına nasıl ve ne zaman yansıyacağını bilemediklerini kaydeden Ağaoğlu, “İnsanların talebi var ama alım gücünde problem var. Ancak aşağı yönlü hareket taksit ödeyebilme imkanı getiriyor. Bu da satışlara olumlu olarak yansıyacaktır” dedi. 


‘Beklenti yükseldi’

Konutta faiz sevinci!


Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, hükümetin ve bankaların açıklamalarının konut kredisi faiz oranlarının düşüşünü destekler nitelikte olduğunu dile getirdi. Olası bir düşüşün konut satışlarına çok hızlı yansıyacağını belirten Yılmaz, “Yüzde 1 psikolojik sınır gibi, çok büyük bir yük yok ama 1’in altına inmesi bizim için çok önemli. Tabii bu piyasalarla ilgili bir durum. Ama faizler düşmeye başlarsa bankalar da bunu aşağı çekebilecektir” dedi.


Milliyet


Geri Dön