19 / 04 / 2024

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı?

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut sektörü için açıklanan paketlerin sektörü nasıl etkileyeceğini ve sektördeki son durumu kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın o yazısı...



FİYAT YÜKSELİŞİNDE MADALYONUN DİĞER YÜZÜ 

Abdurrahman Yıldırım, "negatif faizin konut fiyatlarını sıçratmasında madalyonun bir yüzü daha var. Konut fiyatları her ay yüzde 10 ve üzerinde artarken, benzer bir değerlenme veya kazanç başka nerede var?" şeklinde konuştu ve satıcıların evi sattıktan sonra paralarını enflasyon karşısında erimeden, güvenli şekilde koruyacağı bir alan olmadığının altını çizdi. 

"Konut alıcılarının alma nedenlerinden biri oturma amaçlıysa diğeri değer artışından kazanç sağlama yani yatırım amaçlıdır. Yatırım veya kazanç amacı pekala satıcıda da var. Konutu satıp negatif faize mahkûm olmayı kimse istemez" açıklamasında bulunan Yıldırım, yüksek negatif faizlerin konutta ikinci el satış iştahını kestiğini vurguladı. 

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı? 

YABANCIYA SATIŞ FİYATLARI ARTIRIYOR MU? 

Abdurrahman Yıldırım, yazısını şu sözlerle tamamladı:

" Eğer fiyat artışları önlenmek isteniyorsa kısa vadede çözüm yabancıya konut satışının durdurulmasıdır. Aynen gıda ürünlerinde veya bazı emtiada yapıldığı gibi, ‘bana gerekli olanı başkasına satmam’ ilkesinden hareket edilebilir.

➔ Kaldı ki konut dış ticarete konu edilen bir mal değildir, ithal edilemez. İthal edilemeyen bir malı niye ihracata konu ediyoruz ki? Kendi insanımızın barınması için gerekli olan konutları niye yabancılara satıyoruz?

➔ Sonuçta nüfus artışı, iç ve dış göçlerle zaten talebi yükselen, buna karşılık arzı sınırlı bir üründen bahsediyoruz."

Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!

Ev fiyatlarındaki artış hız kesmiyor! Fiyatlar neden katlanıyor? 

0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi nasıl alınır? 0.99 faizle 178 bin TL cepte kalıyor! 0.99 faizli ev kredisi hesaplama


Geri Dön