20 / 04 / 2024

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

TÜİK’E göre ilk çeyrekte inşaatına başlanan bina sayısında yüzde 9.2 azalma yaşandı. Sektör temsilcileri, yükselen maliyetlerin altını çizdi ve“Konutta arz krizi var ve çözülmezse bu durum barınma krizine dönüşecek” değerlendirmesini yaptı. 



Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; TÜİK’in verileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, bu düşüşün maliyetlerdeki artışın yansıması olduğuna dikkat çekti. 

"Depremden dolayı yaşanan durgunluğun da etkisi vardır ama ana etken maliyetler. Geçen yıl 800 lira olan 1 metreküp beton şu an 2 bin lira oldu" açıklamasında bulunan Melih Tavukçuoğlu, ev üretmenin de satmanın da artık çok zor olduğunu, insanların konut alabilme imkanının neredeyse ortadan kalktığını söyledi. 

Tavukçuoğlu, söz konusu açıklamasında "İnsanların konut edinebilme imkânı ortadan kalktı gibi bir şey. Krediler hem çok yüksek faizli hem de yok" ifadelerine yer verd ve yaz aylarında da konut piyasasının bu şekilde devam etmesini beklediklerine dikkat çekti. Tavukçuoğlu, değerlendirmesini "Sonbaharda bir hareketlenme bekliyoruz. Umarız yeni kurulan hükümet konut sorununa bir el atar" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

MasterTürk Başkanı Gökhan Taş da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve ruhsatlardaki azalma için öngörülemeyen maliyet yükselişlerini işaret ederek, "Bir konutun yapımı iki yıl sürüyor. Türkiye’de iki yıl boyunca hangi maliyetlerle boğuşacağını öngöremeyen müteahhitler de yeni konut yapımına girmiyor. Bu durum arzı düşürüyor" ifadelerini kullandı. 

Açıklanan ruhsat rakamlarının geçtiğimiz sene zaten düştüğünü belirten Gökhan Taş, "Yani 5 yıllık süreçte bakınca bu düşüş yüzde 9’dan çok daha fazla. Dolayısıyla konut arzı riskli seviyeye geliyor" dedi ve konut arzındaki sorunun çözülmemesi halinde bu durumun barınma krizine doğru gideceğinin altını çizdi. 

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce’nin analizine göre de Türkiye genelinde kiralar son dört  senede yüzde 583 yükseldi. 

Konu ile ilgili değerlendirmesinde "Nisan 2019’da 81 ilde ortalama kira bedeli aylık 728 lirayken bugün 5058 liraya çıkmış durumda. Artış oranı yüzde 583" diyen Gökce, tüm Türkiye’de 2019 Nisan'da kira bedelinin ortalama ücretin sadece yüzde 27’si kadarken bugün yüzde 45’e yükseldiğine dikkat çekti. 

Merkez Bankası'ndan son dakika altın açıklaması! Kasasındaki altın değeri toplam 44,3 milyar dolar!

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs ayında 0,3 puan artarak 108,3'e yükseldi!

Aile Bakanlığından mayıs ayı müjdesi! Sosyal destek ödemeleri hesaplara yattı!

Beklentiler belli oldu! Mayıs ayı enflasyon rakamlarında son dakika! Kiralara ne kadar zam yapılacak?

 


Geri Dön