07 / 05 / 2024

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

Konut satışlarında banka kredili alımların payı gittikçe düşerken, bankaların daha az sayıda kişiye ve sınırlı miktarda verdiği krediye erişmek zorlaşıyor. Bu sebeple tüketiciler yeni konut almak için zincirleme bir satış-alış modelini uyguluyor. İşte ayrıntılar...



Konutta zincirleme alım-satım modeli son zamanlarda sık sık karşılaşılan durumlardan oldu.

Bir süredir her segmentte piyasanın bu şekilde döndüğüne dikkat çeken emlak uzmanları, özellikle krediye ulaşımın kolaylaştırılmasına dikkat çekerek; bunun ev fiyatlarını yükseltecek şekilde yapılmaması gerektiğine vurgu yapıyor. 

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de konut satışları ekim ayında, 2021'in Ekim'ine göre yüzde 25.3 azaldı ve 102 bin 660 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları olarak bilinen banka kredili satışlar ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 gerileyerek 13 bin 268 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13 oranına kadar geriledi. 

Özel bankalarda konut kredisi faizleri yüzde 2.05’ten yüzde 3.75’e kadar  değişiklik gösteriyor. Kamu bankalarında ise 1.20 oranı hala devam ediyor fakat üst limit 300 bin TL'yi geçemiyor. 

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda lüks konut uzmanı olan Sühran Aras, bağlantılı işlemlerin çoğaldığına, genellikle kişilerin evlerini satıp ev alma yoluna gittiğine dikkat çekti. 

Yükselen ev fiyatlarına karşılık kredi imkanlarının yetersiz kaldığının altını çizen Aras, İstanbul Bağdat Caddesi’nde ortalama 3+1 bir dairenin minimum 15 milyon TL'ye satıldığını, 40 milyon TL'ye kadar ulaşan konutların olduğunu belirtti. 

"Ancak bankalar kredi konusunda çok büyük bir sınırlandırma uyguluyor. Kredi ile alım yok denecek kadar az. Alımların tamamına yakını nakit oluyor. Bu nakiti karşılamak için ise zincirleme bir işlem yapılıyor" dedi ve "Biz evini satıyoruz, sonra istediği evi alıyoruz. Belli bir lüks segmentte hareket devam ediyor" ifadelerini kullanarak, sene sonu olduğu için alımların da artacağına dikkat çekti. 

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

BDDK haziranda yaptığı düzenleme ile konutların değerine ve enerji sınıfına göre kredi kullanım oranı uygulamasını başlatmıştı. Bu kapsamda, enerji sınıfı A olan 1. el konutlar için kredi değer oranı; konut değeri 2 milyon TL'nin altında olan konutlar için yüzde 90, konut değeri 2 milyon lira ile 5 milyon TL arasındakiler için yüzde 70, konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olanlar için azami 3.5 milyon TL şeklinde belirtildi. 

Konut değeri 10 milyon TL'den fazla ise konut kredisi imkanı tanınmıyor. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "BDDK kararı krediye zaten bir sınır getiriyor ama bunun dışında da erişim zor. Yanı sıra konut fiyatları çok arttığı için nakit alım da güç" ifadelerini kullandı. 

Konut finansmanı açısından destek gerektiğini aktaran Hakan Akdoğan, "Piyasada bir konut almak için elindeki konutu satıp üzerine ekleme yaparak yapılan alımlar öne çıkıyor" dedi ve sadece yatırım için değil ihtiyaç için de açığın yüksek olduğunu dile getirdi. 

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

Bir kredi düzenlemesine ihtiyaç olduğunun altını çizen  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, ancak kredi faiz oranlarının çok sert şekilde aşağı çekilmeden ev fiyatlarında yeni bir yükseliş dalgasından kaçınılması gerektiğini belirtti. 

"Bir özel banka kısa süre önce faiz indirip nakit sınırını da kaldırdı. Bu bize gelecek günler için umut veriyor" diye konuşan Akçam, krediye ulaşmanın zor olduğunu vurguladı ve "Eski evini satıp üzerine ya kredi ya da nakiti varsa ekleyip yeni eve geçenlerin sayısı yüksek" açıklamasında bulundu. 

9 ayda ruhsat verilen konut sayısı 415 bine ulaştı!

Çiftçiler dikkat! Mazot ve gübre desteği ödemeleri yapıldı mı? 2022 mazot ve gübre desteği hesaplara yattı mı?

Çocuklu ailelere para desteği! Aileler e-Devlet'ten başvuruyor paralar çocuklara bağlanıyor! 600 TL'lik harçlık...


Geri Dön