26 / 04 / 2024

Konutta Ramazan bereketi!

Konutta Ramazan bereketi!

Milliyet Gazetesi köşe yazarı olan Duygu Erdoğan bugünkü yazısında, konut sektöründeki son durumdan ve kampanyalardan bahsetti. Erdoğan, konut satışlarının arttığını belirtti.



Konut satışlarının düşük seyrettiği yaz aylarını hareketlendirmek isteyen gayrimenkul firmaları, yeni kampanyalarla uygun ödeme seçenekleri sunuyor. Bu kapsamda Ramazan ayı kampanyaları da konut alıcısı için önemli fırsatlar oluşturuyor.

 

Konut sektöründe şubat ve mart aylarında düzenlenen 240 ay vadeli konut kampanyası sona erse de sektörde fırsatlar devam ediyor. 240 ay vade seçeneğini uygulayan firmalardan bazısı devam ederken, bazı firmalar da 60 ayda sıfır faiz ve 120 ayda yüzde 0.45 faiz oranı seçeneklerini ugulamayı sürdürüyor. Konut alıcısı da kampanyalar içinde en çok düşük faiz oranı ve vade düzenlemelerini seçiyor. 


Sıfır peşinat fırsatı... 

Sektörde sıfır peşinat da son dönemde uygulanan kampanyaların başında geliyor. Pek çok firma sıfır peşinat ve kendi bünyesinde sunduğu vade seçenekleriyle konutta önemli fırsatlar oluşturuyor. Bunun dışında ise firmalar yüzde 5'e kadar olan peşinat ödemelerini kampanyalar içinde alıcıya sunmaya devam ediyor. 


İpotekli satış artıyor 

Firmaların kendi bünyelerinde düzenlemeye devam ettiği kampanyalar konut sektöründe önemli bir rüzgar olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan vade seçenekleri konut alıcısının bankalardan konut kredisi çekme alışkanlığını da artırıyor. Buna göre en son açıklanan konut satış verilerine göre (Nisan 2017) Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,6 oranında artış göstererek 43 bin 334 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 37,9 olarak gerçekleşti. 


Yeni rekora gidiyor 

Türkiye genelinde yılın ilk 4 ayında ise toplam 438 bin 226 konut satışı gerçekleştirildi. Konut satışları 2017 yılında yeni bir rekora doğru giderken, satışların artmasında ilk sırada hükümetin sektöre dair teşvikleri var. Bu teşvikleri ise firmaların kampanyaları izliyor. Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimini bile önemli kampanyalarla atlatan sektör, 1.3 milyon adet konut satışıyla yeni bir rekor kırmıştı. 


2016 sonundan itibaren sektöre yönelik önemli adımları atılırken, 2017 yılında ise I milyon dolarlık mülk edinen yabancıya vatandaşlık verilmesi, KDV indirimleri, vergi ve harç indirimleri, konut iade sürecinde yapılan değişiklikler sektörün önünü açtı. 



Duygu ERDOĞAN/Milliyet


Geri Dön