19 / 03 / 2024

Konutta Şubat ayı rekoru! 

Konutta Şubat ayı rekoru! 

Türkiye’de 2020 Şubat ayında 118 bin 753 konut satışı gerçekleşti. Verilere göre, konut satışlarında tüm zamanların Şubat ayı rekoru kırıldı...



2020’ye rekor bir Ocak ayı ile başlayan konut satışlarında tüm zamanların Şubat ayı rekoru kırıldı. Buna göre, Türkiye’de 2020 Şubat ayında 118 bin 753 konut satışı gerçekleşti. Konut satışları 2020 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51.4 oranında artış yaşanmış oldu.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, 2019’un son çeyreği itibariyle özellikle kamu bankalarının başlattığı ‘düşük faiz’ hareketi, konut satışlarını hızlandırdı. 2019 Aralık da bu sayede tüm zamanların en çok konut satışı yapılan Aralık ayı olarak tespit edilmişti.

Bankaların konut kredisinde uyguladıkları faiz/finansman oranları da düşük seyrediyor. Bu sayede konut satışlarının belli bir ivmede artarak sürmesi tahmin ediliyor. Mevcut dönemde en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 0.93’ten başlarken sıfır konut için kamu bankalarının anlaşmalı firmalardan sağladıkları 0.79 faiz oranı imkanı da bulunuyor.

Kredili satış dopingi

İpotekli satış olarak bilinen banka kredili konut satışları Şubat ayında 43 bin 733 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışlarındaki hızla artış sürerken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 391.9 oranında artış yaşandı. İpotekli satışlar böylece 8 yılın en yüksek Şubat ayı verisi olarak tespit edildi. 

Diğer konut satışları 2020 Şubat ayında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.8 artarak 75 bin 20 olarak kaydedildi. 

Konutta Şubat ayı rekoru! 

İkinci el’e hücum

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut satışlarında banka kredisi faizlerinin net şekilde belirleyici olduğuna dikkat çekti. Elmas, “Artış en çok kredili satışlardan geliyor. Martta da aynı tablo devam edebilir ancak ardından koronavirüs etkisini hissedeceğiz gibi görünüyor” diye konuştu.

Konutta Şubat ayı rekoru! 

Faiz indirimi süreciyle en çok ikinci el konutlar tercih edilirken, bu hareket Şubat ayında da sürdü. İkinci el satışları yüzde 77.8 arttı. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düşük faizden yararlanmak isteyenlerin alıma hız verdiğini ifade ederken, bitmiş konut stoğunun oldukça azaldığını belirtti. Durbakayım, “Artık yeni projelerin piyasaya girmesi gerekiyor. Tüketici de konut için alım kararını çabuk vermeli. Koronavirüs nedeniyle yavaşlama olsa da hareketin devam etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yabancılar 4 bin ev aldı

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.6 artarak 4 bin 5 oarak kaydedildi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Şubat 2020’de ilk sırada bin 987 konut satışı ile İstanbul geliyor. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına gerçekleştirildi. 

Konutta Şubat ayı rekoru! 

‘GAYRİMENKUL İÇİN DE TEDBİRLER ALINMALI’

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, konut satış verilerinin piyasa ve genel ekonomi için olumlu seyrettiğini ifade eden, bu sürecin devam etmesi için mevcut koşullar sebebiyle tedbir gerektiğini belirtti. Elmas, “Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dünya bir anlamda tecritte. Konut sektörü üzerinde de baskısını hissedeceğiz. Bu anlamda çarkların dönmesi ve istihdama verilen katkı açısından inşaat sektörü de tedbir alınacak sektörler arasında olmalı. Bütün dünya merkez bankaları faiz indirimine gidiyor, bizde de indirim sürecektir. Faiz sınırları ciddi anlamda geriye çekilirse konut kredisi faizleri de inmeye devam edecektir. Önemli olan çarkların durmaması. Yavaş da olsa faaliyetleri sürdürmek için elimizden geleni yapmalıyız” ifadelerini kullandı. 

2020 Şubat'ta 118 bin 753 konut satıldı!

Yabancıya konut satışında tarihin en iyi şubat rakamları görüldü!


Geri Dön