24 / 04 / 2024

Konutta vergi indirimi

Konutta vergi indirimi

Hükümetin seçim öncesi açıklamayı planladığı yeni kriz paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı.



Üzerinde çalışılan taslağa göre, konut ve otomotiv sektöründeki stokların eritilmesi planlanıyor. Otomotivde bir ay süreyle ÖTV ve KDV indirimi, konutta ise 3 ay süreyle KDV indirimine gidiliyor.
Hükümet küresel krize karşı vergi indiriminden, kredi kartı borcu kolaylığı ve KOBİ desteklerine kadar bir dizi önlem üzerinde çalışıyor. Önlem paketinin gelecek hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.
Bütçe dengesini sarsmadan harcamayı teşvik edici vergi indirimlerine gitmeyi planlayan hükümet, önceliği konut ve otomotive vermeyi planlıyor. Böylece demir, çelik ve otomotiv yan sanayinin de destekleneceği düşünülüyor.
Otomotiv satışlarında yüzde 18 KDV, motor hacmine göre yüzde 37'den başlayan oranlarda da ÖTV alınıyor. Paket kapsamında otomotiv teşviğinin 1 ay süre ile sınırlandırılması planlanıyor.

Konutta 3 ay indirim
Mevcut düzenlemeye göre, 150 metrekarenin altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 uygulanırken, 150 metrekareden büyük konutlar ve işyerlerinde bu oran yüzde 18 olarak uygulanıyor.
Paket kapsamında bu oranın da 3 ay süreyle düşürülmesi planlanıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, pek çok satışta net metrekare alanı düşük gösterildiğini ve yüzde 18 oranında vergi ödenmediğini vurguladı. Yetkililer, bu nedenle vergi indiriminin bütçeyi sarsmayacağını, kayıtlı ekonomiye destek sağlayacağını ve alım-satımı canlandıracağını aktardı.

Kredi fonuna kaynak
Pakette, reel sektöre ise fon desteğinin artırılması planlanıyor. Bu kapsamda KOBİ'lerin kredi taleplerine kefil olan Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) imkanlarının artırılacağı fona ilave kaynak aktarılacağı belirtiliyor.

Milliyet

Geri Dön