27 / 04 / 2024

Konutta yeni dönem başlıyor!

Konutta yeni dönem başlıyor!

Seçimlerin ardından yeni bir döneme girildiğinin vurgusunu yapan iş insanları, engelsiz 4.5 yılın özellikle konut sektörüne pozitif yansıyacağını kaydediyor.



Türkiye, 24 Haziran 2018'deki 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' seçiminden sonra 31 Mart 2019'da da yerel seçimler nedeniyle sandık başına gitti. 

Seçim sonrasında değerlendirmeler yapan iş insanları, ekonomide fırsatlarla dolu yeni bir döneme girildiğinin vurgusunu yaptı. Engelsiz 4.5 yılın özellikle konut sektörüne pozitif yansıması bekleniyor. 

Vergi teşviği sürüyor

İstihdamın da lokomotifi olan konut sektörünü desteklemek için amacıyla vergi avantajında süre uzatılmıştı. Bu kapsamda konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019 yılına kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yılsonuna kadar sürecek. Örneğin; yılsonuna kadar 500 bin liralık konut alanlar, indirimler sayesinde 52 bin 500 lira avantaj sunacak.

'Faiz ve döviz düşer'

Sektörle ilgili beklentileri ve seçim sonuçlarının yansımalarını değerlendiren Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Seçimlerin sonuçlanması ve sonucun piyasalarca olumlu tepki ile algılanması is dünyasını rahatlattı. Artık biliyoruz ki 4.5 yıl secim olmayacak. Belirsizliklerin ortadan kalkması ile konut kredi faizlerinin ve döviz kurlarının düşeceğine inanıyorum" dedi.

'İndirimler olumlu yansır'

Kamu bankaları konut kredi faizlerinde indirime gitmişti. Bun kapsamda yüzde 1.28 faizle kredi sağlanıyor. Bu durumun piyasaya olumlu yansıyacağını söyleyen Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Benzer uygulamaların diğer bankalara da yayılması halinde konut alacaklar için yeni fırsatların doğacağını düşünüyorum" dedi. 

Döviz yerine ev

Dövizin yabancının konut alımına etkisi hakkında konuşan Başaran, "Kurların geldiği seviye dolarda 5’li rakamların altına inebilirse yabancıların da konut alma iştahını olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Konut almak yerine elindeki nakidi dövizde ve faizde tutanlar hızlı bir şekilde dövizlerini bozdururlarsa kârlı çıkacaklarını düşünüyorum" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön