25 / 04 / 2024

Konutta yeni kampanyalar başladı!

Konutta yeni kampanyalar başladı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere bakıldığında, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.8 oranında artış gösterdi.



Milliyet Gazetesi yazarlarından Duygu Erdoğan Milliyet Emlak Rehberi'ndeki yazısında ''konut satış verilerini ve yeni konut kampanyalarını değerlendirdi. 

 

Gayrimenkul sektöründe, kısa süreli duraklamalar yaşansa da satış hızı artışını koruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “Konut Satış İstatistikleri”ne göre, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.8 oranında artarak 140 bin 298 oldu. Yine bu veriler ışığında, Ekim ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 oranında azalarak 122 bin 882 oldu. Tüm bu gelişmelerle birlikte 2017 ocak-ekim döneminde 1 milyon 153 bin 610 konut satışıyla geçen yılın şimdiden yüzde 8 üzerinde bir artış yaşandığı görülüyor.

 

Hem yeni hem kampanyalı
Yeni projeler, yeni kampanyalar, yeni gelişim bölgeleri derken sektörde hem yatırımcı hem de alıcı tarafında yılın son ayları hareketli geçiyor. Konut satışlarında önemli yeri olan eylül-ekim-kasım aylarında duraksamalarla birlikte iyi bir sonbahar dönemi geçiren gayrimenkul sektörü, yılın son ayını değerlendirmek için de harekete geçti. Gayrimenkul geliştiriciler bu dönemde satışların devam etmesi için kampanyalarına konut kredisi faiz oranlarını da gündeme alarak ayarlıyor. Pek çok firma 24-36-60 ay arasında 0 faiz imkanı sağlarken, yine 120 ayda ise faiz oranlarını 0.89-095 bandında tutmaya çalışıyor.

 

1’in üzerinde uygulanan konut kredisi faiz oranının konut satışlarında önemli etkisi olduğu sık sık gündeme gelirken, bu oranın düşürülmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uyarılarda bulunmuştu. Kısa bir dönem faiz oranları 1'in altını görse de pek çok bankada tekrar 1’in üzerine çıkmıştı.

 

Fiyat artışı sürüyor
Sektörün gündeminde tuttuğu bir diğer önemli konu ise konut fiyatları. Artan maliyet ve döviz kurundaki dalgalanmaları işaret eden sektör temsilcileri, uzun zamandır en az yüzde 20 oranında bir maliyet artışıyla karşı karşıya oldukları bilgisini vermişti. Buna göre, yeni yıldan itibaren bir zam dalgası yaşanabileceğini, konut alacakların 2017’yi iyi değerlendirmesi önerisi iletilmişti.

 

Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Ekim ayı sonuçlarına göre, ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne bakıldığında, stok erime hızının yüzde 3.4 olduğu Ekim ayında, fiyat artışı bir önceki aya göre 0.28, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.29 oranında gerçekleşti.
 


Geri Dön