23 / 04 / 2024

Konutta yeni moda kat bahçeleri!

Konutta yeni moda kat bahçeleri!

Son dönemlerde yeni bir kavram girdi hayatımıza. Bu öyle bir kavram ki, şehir hayatınm dikey büyümesini sürdürürken, insanların olabildiğince açık havadan ve yeşilden faydalanmasını sağlamayı amaçlıyor. Adı, kat bahçeleri



 Son dönemlerde yeni bir kavram girdi hayatımıza. Bu öyle bir kavram ki, şehir hayatınm dikey büyümesini sürdürürken, insanların olabildiğince açık havadan ve yeşilden faydalanmasını sağlamayı amaçlıyor. Adı, kat bahçeleri. Son günlerde neredeyse her yeni çıkan konut projesinde karşımıza çıkıyor. İstanbul'un en merkezi lokasyonlannda inşa edilen gökdelenlerde bile kat bahçeleri unutulmamış. Peki nedir bu kat bahçeleri Binalarda bağlı bulunduğu kata veya katlara hizmet eder ve hizmet edeceği bağımsız bölümlerin eklentisi olarak tapuda gösterilecek şekilde organize edilir. Yönetmelikte belirtilen 'çekme mesafesi' dışmda, uygun toprak dolgu kullanıp, iklimlendirmesi sağlanarak yapılan bahçe düzenlemeleri olarak da tanımlanır.

çekirdek ailelerin doğaya özlemleri

Son zamanlarda neden bu kadar moda olduğunu merak ettim ve Mimar Koray Yavuzer'e sordum. Kendisi de şöyle anlattı: 'Ben kat bahçelerini bir trend veya bir akımdan ziyade, artık günümüzde bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu kadar popüler olmasının sebebi insanların doğaya olan özlemleri. Özellikle de çekirdek ailelerin... şžehir merkezlerinde arsalar çok değerli ve bu sebeple dikey bir yapılaşma var. Ancak, bir yandan da şehirden ayrılmayı tercih etmeyenler doğadan da kopmak istemiyor. Dolayısıyla kat bahçeleriyle bu ihtiyacı bir nebze de olsa giderebiliyorlar.'
 
Manzara mı bahçe mi

'Her ne kadar yüksek rezidanslar birçok ihtiyacı karşılayıp, maksimum konfor sunsa da, en basit ihtiyacımız olan topraktan bizi uzaklaştırıyor' diyen Yavuzer, yüz binlerce, milyonlarca lira verilen rezidanslarm, şehir insanı için tam bir cazibe alanı olamadığına da dikkat çekiyor. Vizyoner inşaat firmalarının, mimar ofisleriyle birlikte geliştirdikleri projelerine temel inanış gereksinimlerden biri olan, toprağı, bahçeyi eklemelerini son derece doğru bulduğunu söyleyen Yavuzer, 'Böylelikle satın alacak kişi 'manzara mı, bahçe mi' diye keskin bir seçim yapmak zorunda kalmayacak; ayağıyla toprağa bastığı son derece konforlu rezidanslarda ve şehir merkezinde bahçe içinde yaşama lüksüne kavuşacak' eliyor.

Yabancı metropoller yeşile hasret değil

Son günlerin moda akımı kat bahçelerinin yurtdışında çok popüler olmadığım söyleyen Yavuzer, bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: 'Metropollerde hiçbir zaman dokunulmayan ve halka açık çok büyük parklar var. Dolayısıyla yabancı metropollerde çok fazla rezidans, gökdelen olsa da bizim kadar yeşile hasret değiller.'

Yapılar yükseldikçe yeşilden koptuk

'Zemin kat daireleri değerli kılan zeminle, peyzajla kurduğu dolaysız ilişkidir bir bakıma' diyen Mimar Bünyamin Derman da, yapıların yükseldikçe panorama ve algı ayrıcalığı kazandıklarım, ancak topraktan ve yeşilden koptuklarım söylüyor. Mimari kurgusunu yaptığı bir çok projede kat bahçelerini kullanan Derman, 'Kat bahçeleri dediğimiz mekanlar, özellikle bugünün konut pazarmda varlığı bir ayrıcalık olarak altı çizilen mekanlar olmakla birlikte aslmda tüm dünyada çok eskilerden beri yaşantının içinde yer almaktadır. Örneğin Paris'e nehir kenarındaki konutların çatılan panoramaya açılan keyifli bahçelerdir. Zemindeki yeşilin yüksek yapıların katları arasında ya da çaüda zaman zaman ortak kullanım alanları, zaman zaman o daireye ait bahçeler olarak kurgulandığı bu yapılarda amaç yeşili sadece bir manzara olarak değil, zemindeki bahçelerin ve peyzajın düşeydeki bir devamı olarak kullanmaktır.' diyor.

Toprak işgalinin iadesi

Kat bahçelerinin yapılardaki kütlesel boşlukları anlamlandırdığına dikkat çeken Derman, 'Derler ki mimari boşlukla yapılır. Bir yapı geniş bir peyzaj içinde kendini daha iyi gösterir. Bir yüksek yapıda kütlesinde oluşturulan boşluklar onu estetize eder. Kat bahçeleri bu kütlesel boşlukları anlamlandıran mekanlardır. Kullanım alanlarının çatılar dahil arttırıldığı... Bir anlamda inşa eylemi ile toprakta işgal edilen alanın iadesidir' diyor ve ekliyor: 'Tabi ki bir ek maliyeti vardır. Ancak sunduğu mekansal zenginlik, sağladığı doğal klimatizasyon ve keyif sanırım bu maliyeti göze aldınr. çünkü yapı çatısı ile cephesiyle, içiyle, dolayısıyla yaşamaya başlar.'

Kat bahçeli projeler

Rixos Bomonty

Ayaydın Grup'a ait arsa üzerine Ikaf karşılığı olarak İpek-Cakırkaya ortaklığınım inşa ettiği 42 katlı bir kule haline gelecek olan Rixos Residences Bomonty'de 308 modüler süit ve 6 adet de penthouse bulunuyor. Rixos Residences Bomonty kapsamında 84 metrekareden başlayıp 500 metrekareye kadar çıkacak farklı özelliğe sahip modüler suit alternatifleri bulunuyor. Ayrıca Rixos Residences Bomonty'de değişik katlarda 8 adet kat bahçesi ve açık bahçeler bulunuyor. Kat bahçesi sadece belirli dairelerde var ve bu dairelerin fiyatları özel görüşmelerle belirleniyor.

Boshhorus City Ortaköy

Sinpaş'ın Halkalı'da inşa ettiği Bosphorus City'nin Ortaköy rezidansında, her bahçede kat bahçesi bulunuyor. Her bahçede gerçek yeşillik var ve gerçek sulama yapılıyor. Ortaköy binasında 2+1 daireler tükenmiş, ancak 60 metrekarelik stüdyo daireler hala satışta. Stüdyo dairelerin yaklaşık 5 metrekaresini bahçeler kaplıyor. Dairelerin fiyatları 181.700 TL ile 191.220 TL arasında   değişiyor, ancak ödemede kolaylıklar da yapılıyor. İlk başta toplam fiyatın yüzde 5'i, peşin olarak almıyor. 9.055 TL peşinatın ardından 1 sene sonra yüzde 10'u, yani 18.170 TL ödeniyor. Bir sonraki ödeme 23 ay sonra; yüzde 30'u olan 54.510 TL ödeniyor. Kalan yüzde 55 de, Sinpaş bünyesinde 84. ay vadeyle, ayda 1190 TL'lik taksitler halinde ödeniyor. Bosphorus City Ortaköy, Akbank, Yapı Kredi,İş Bankası ve Garanti bankalarıyla çalışıyor.

Levent Loft Bahçe

Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.şž. ve Yıldız Holding bünyesindeki .Sağlam İnşaat tarafından Büyükdere Caddesi'nde inşa edilen Levent Loft Bahçe'de daire fiyatları 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arasmda değişiyor. 82 dairenin yer aldığı projede satışların yüzde 65'i tamamlanmış durumda. Normal dairelerin yanı sıra 9 adet teraslı dairelerin satışına da devam ediliyor. Projede yer alan dairelerde 16.5, 26.5, 37 ve 55 metrekarelik teraslar ve kat bahçeleri yer alıyor, Levent Loft Bahçe zemin ve asma katlar hariç 22 kattanve 16 farklı daire tipinden oluşuyor. 82 adet dairenin yer aldığı Levent Loft Bahçe, Büyükdere caddesi cepheli Levent Loft projesinin arka bölümünde yer alıyor.

İstanbul Sapphire

Kiler GYO'nun İstanbul Levent'te inşa ettiği 261 metre yüksekliğe sahip İstanbul Sapphire'de, 20 farklı tipte 188 adet rezidans daire bulunuyor. 120 ile 550 metrekare arasında farklı büyüklüklere sahip dairelerin ortalama metrekare birim fiyatı 12 bin dolardan başlıyor. Lobby Lounge'da multimedya ve televizyon odası, çocuk oyun alanı, kütüphane, bilardo ve oturma salonu gibi özellikler bulunan projede, 163 metre yükseklikte Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahası yer alıyor. Projede, 33 metre yükseklikte kapalı yüzme havuzuyla birlikte bir rekreasyon alanı, jakuzi, sauna, masaj odaları,güneşlenme ve dinlenme alanları, fitness, cardio ve gym alanı ile pilates, yoga ve dans uygulamalarının yapılabileceği stüdyolar bulunuyor. Bahçeli daire seçeneklerinin de bulunduğu projede 39. kata kadar her 3 katta bir, bahçeli daire mevcut. Bahçeli katların hepsi Boğaz cepheli.

Exen İstanbul

Sur Yapı tarafından çamlıca Tantavi'de hayata geçirilen proje, hem residence hem yatay blok müşterisine hitap ediyor. Yatay bloklardaki her dairenin sahip olduğu kat bahçeleri, kulede her üç katta bir mevcut. Dairetiplerine göre değişiklik gösteren kat bahçelerinin büyüklükleri 20 metrekareye varıyor. Projede konut fiyatları 172 bin TL ile 2 milyon 300 TL arasında değişiyor. Metrekare fiyatı ise 5.500 TL olarak belirlendi.

Ağaoğlu My VVorld Europe
 
Ağaoğlu'nun Ayazma'da hayata geçirdiği My VVorld Europe projesinde Pool Residence, Golf Residence ve Arena Residence bölümleri yer alıyor. Golf Residence 2+1,3+1 ve 4+1 daire seçenekleriyle, her birisi 30 katlı kullanımlan olacak. Büyüklükleri 6.26 metrekare ile 346 metrekare arasında değişiyor. Fiyatları ise 236.850 TL ile 407.850 TL arasında. Arena Residence'de fiyatlar 161.850 TL'den başlıyor, 846.850 TL'ye yükseliyor. Pool Residence'de ise 356.300 ile 479.850  TL arasında değişiklik gösteriyor. '10 bin peşin daire senin' sloganı ile 24 Eylül'de satışa çıkan Ağaoğlu My World Europe topalm 3 bin 100 konutan meydana geliyor.

Varyap Meridian

Varyap tarafından Batı Ataşehir'de inşa edilen Varyap Meridian projesinde 41,45 ve 60 katlı 3 kule bulunuyor. 60 katlı kule henüz satışa çıkarılmadı. Diğer kulelerde ise fiyatlar 206 bin TL'den başlıyor, 1 milyon 354 bin TL'ye kadar çıkıyor. Konutlarm yüzde 80'inde kat bahçesi mevcut. Her katta ve daire tipinde kat bahçesi olabiliyor. Genelde salonun yanında, bazen de ebeveyn odalarının yanında bulunuyor. Büyüklükleri ise 5 metrekare ile 33 metrekare rasmda değişiyor. Teraslı dairelerin de   bulunduğu projede Haliç, Adalar ve Vadi manzarası bulunuyor. Varyap Meridian projesi 1500 konut, 5 yıldızlı otel, iş merkezi, ticaret ve sosyal alanlardan oluşuyor.

Dumankaya İkon
 
Dumankaya İnşaat'ın Göztepe'de inşa ettiği Dumankaya İkon projesi 1.022'si rezidans daire 31'i home office olmak üzere 1053 konuttan oluşuyor. Modern mimari çizgiye sahip Dumankaya İkon 3 kulenin birleştiği elips şeklinde inşa ediliyor. 149 metre yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek rezidans projeleri arasmda yer alan Dumankaya İkon projesinde kulelerden ikisi 41 diğeri ise 40 katil. Projenin 12,22 ve 32. katlarmda ise kuleleri birleştiren bahçeler yer alıyor. 12. ve 22. katta bulunan kat bahçesi yaklaşık 1.170 metrekare, 32. katta ise 616 metrekare büyüklüğünde. Alanları 31 metrekare ile 131 metrekare arasmda değişen konutların fiyatları ise 162 bin TL'den başlıyor, 687 bin TL'ye yükseliyor.

Akasya Acıbadem

SAF Gayrimenkul imzalı Akasya Acıbadem projesinin Koru ve Göl etaplanndaki kule bloklar hariç tüm konutlarda kat bahçesi mevcut. Penthouse dairelerde ise çim zeminli kış bahçeleri bulunuyor. Projedeki konutlarm yüzde 60'ı kat bahçeli geri kalan yüzde 40'ının ise terası var. Kat bahçeli konutların yüzde 47'si koru manzaralı, yüzde 53'ü göl manzaralı. Büyüklükleri ise 17 metrekare ile 25 metrekare arasında edilecek ve merkezi sulama sistemi ile otomatik olarak sulanacak. Projede kat bahçeleri, topark üzeri çim zemin ve saksıda bodur ağaçlar yerleştirilmiş olarak teslim edilecek ve merkezi sulama sistemi ile otomatik olarak sulanacak. Projede ayrıca 28 adet, ortalama 10 metrekare büyüklüğünde havuzlu kat bahçesi bulunuyor.
Hürriyet/Seda Tabak

 

 

 


 

 


Geri Dön