25 / 04 / 2024

Konuttaki vergi indirimi `göz boyama' kokuyor

Konuttaki vergi indirimi `göz boyama' kokuyor

150 metrekarenin üzerindeki evlerde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi pratikte hiçbir faydası olmayan bir tedbir olarak algılandı



Türkiye'de vatandaşlar genellikle 3 oda 1 salon ve 110 ile 130 metrekare arasındaki evleri tercih ediyorlar. Müteahhitler de bu eğilimi bildikleri için inşaat projelerinde evlerin bu büyüklükte yer almasına özen gösteriyor. Hatta son dönemde 1 artı 1 stüdyo tipi evler de çok inşa edildi ve rağbet gördü. Satılmayı bekleyen evlerin yüzde 95'inden fazlasının 150 metrekarenin altında olduğu belirtiliyor.

Nazmi Durbakayım (Teknik Yapı Başkanı): Son yıllarda inşa edilen evler bu tanıma uymaz

Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım konut satışlarından alınan yüzde 18'lik KDV'nin üç aylık bir süre için yüzde 8'e indirilmesine yönelik kararın olumlu olduğunu ancak çözüm olmadığını söyledi. Durbakayım, "KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektöre fazla bir artı getirmez. Çünkü söz konusu yüzde 18'lik KDV oranı sadece 150 metrekareden büyük daireler için geçerli. Son 4-5 yılda yapılan ve satılan yeni konutlara bakıldığında yüzde 95'inin, KDV oranının yüksek olması nedeniyle 150 metrekareden küçük olduğunu görebilirsiniz" dedi.


M. Emre Çamlıbel (Soyak Holding CEO): Üst gelirliler değil orta gelirli desteklensin

Soyak Holding CEO Vekili M. Emre Çamlıbel, konutta KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle ilgili açıklamasında, "Zaten hali hazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV %1 olarak uygulanıyor" dedi. Çamlıbel, "Orta ve alt gelirlilere yönelik uygun fiyatlı konut projeleri, özel sektör firmalarına sağlanacak; arsa payından ve inşaat/malzemeden alınan KDV oranının düşürülmesi, ruhsat, iskan, tapu gibi harçlarda bir takım indirimlere gidilmesi, bu tip projelerin satış sözleşmesinden damga vergisi alınmaması gibi teşviklerle mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.

Uğur Dumankaya (Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi): Konutta vergi indirimi beklentiyi karşılamıyor

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, konutta KDV indiriminin sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkulleri ilgilendirdiğini belirterek bu düzenlemenin beklentileri karşılamayacağını ifade etti. Uğur Dumankaya, daha uzun soluklu bir bakış açısıyla oluşturulacak politikalar çerçevesinde konut üreticilerine yönelik maliyetlerin azaltılmasının ve üretici kalemlere ait vergi indirimleri yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerek, bu sayede dolaylı olarak tüketiciye de avantaj sağlanacağını söyledi.

Tahir Tellioğlu (Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı): `Bu paket inşaatı daha da batırıp TOKİ'yi kalkındırır'

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 4. Ekonomik Tedbir Paketi'nin konutla ilgili kısmının özel inşaat sektörünü daha da batırıp TOKİ'yi kalkındırma ve inşaat sektörünü tamamen TOKİ'ye teslim etme eylemi olarak göründüğünü söyledi. Tellioğlu, "Esasen bizim beklentilerimiz, sektörün önünün açılması açısından TOKİ'ye sağlanan avantajların tümünün özel sektör müteahhitlerine de sağlanması, böylece daha ucuz ve geniş bir kesime konut üretiminin desteklenmesi, konut kredi faizlerinin yüzde 1'in üzerinde olan kısmının devlet tarafından belli bir dönem sübvanse edilmesi, devletin ucuz arsa üretmesi ve konut piyasasında sadece düzenleyici olmasıdır" dedi.

TOKİ, müteahhitler aracılığıyla yaptığı lüks konutları yüksek fiyatlardan satarak, düşük gelir grubuna yaptığı konutlar için finansman sağlıyor. TOKİ'nin, müteahhitlerin hakedişlerini ödeyebilmek için belirli aralıklarla yüklü miktarlarda nakit çevirme zorunluluğu bulunuyor. Şayet KDV indirimi ile lüks konutlar satılabilirse,  TOKİ  de rahat bir nefes almış olacak.

10 bin liralık tüketici kredisi kullananın faizi 180 TL azalacak

Tüketİcİ kredilerinden 2004 yılından itibaren yapılan yüzde 15'lik Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi, Başbakan'ın açıkladığı şekilde yüzde 10'a indirilirse, tüketici kredilerinde bir maliyet avantajı ortaya çıkacak.

2006 yılının başlarında inşaat sektörünün canlandırılması amacıyla bankalarca kullandırılan konut kredilerinde KKDF tamamen kaldırılmıştı. Halen KKDF, konut kredisi dışındaki otomotiv ve ihtiyaç gibi tüketici kredilerinde kesiliyor.

Peki yapılacak 5 puanlık indirim kredi alan tüketicilere nasıl bir avantaj sağlayacak. Örneğin, yüzde 1.60 faiz oranı ile 36 ay vadeli 10 bin TL'lik taşıt kredisi alan bir tüketici KKDF oranı yüzde 15 seviyesindeyken aylık 387.31 TL taksit ödüyor. Tüketicinin ödediği taksit tutarı KKDF oranı yüzde 10'a çekildiğinde 382.32 TL'ye gerileyecek. Yani kredi alanlar 10 bin lira için vade sonunda toplam 179.64 TL daha az ödeme yapacak. 3 yıl için yüzde 39.43 olan kredi faiz maliyeti oranı 1.79 puan azalarak yüzde 37.63'e inecek. Yıllık avantaj ise 0.5988 puan. Ticari kredilerde ise KKDF kesintisi yapılmıyor.
Vatan

Geri Dön