29 / 03 / 2024

Konya Meram'da kentsel dönüşüm protesto edildi!

Konya Meram'da kentsel dönüşüm protesto edildi!

Konya tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü Meram ilçe Belediyesi gerçekleştiriyor. Konya'nın Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrünnisa mahallelerindeki "Kentsel Dönüşüm" tepkilere neden oldu.



Konya'nın Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrünnisa mahalle/erindeki "Kentsel Dönüşüm" tepkilere neden oldu.


Konya tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü Meram ilçe Belediyesi gerçekleştiriyor. Konya'nın Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrünnisa mahallelerinde başlatılan "Kentsel Dönüşüm ve İmar Uygulaması Projesi" bölge sakinlerince hiç de iyi karşılanmadı. 

Sebebi de bu kentsel dönüşümde, inşaat şirketleri mülk sahiplerine 150 metrekare arsa için bir daire verirken, Meram Belediyesi de 300 metre kare arsaya 1 daire veriyor. Tabiki buna da mahalle halkı tepki gösteriyor. 


'Özgürlüğümüz gasp ediliyor' 

Belediyeyi protesto eden mahalle halkı, yolu çift taraflı trafiğe kapatarak eylem yaptı. Pankartlar açan ve sloganlar atan arsa sahipleri olaysız bir şekilde dağıldı. 

Mahalle sakinleri adına açıklama yapan Seyit Yalçın, gayrimenkullerinin belediyenin yanlış, imar ve hakkaniyete aykırı yaklaşım sergilediğini belirterek şunları söyledi: "Belediye Başkanı Fatma Toru hanımefendi taleplerimizi dinlesin ve hakkımızı versin. Yapılan düzenlemelerle bizler büyük mağduriyet yaşıyoruz. Mülkiyet hakkımız ve ekonomik özgürlüğümüz gasp edilmektedir. Gayrimenkullerimiz serbest piyasa koşullarına aykırı şekilde özel inşaat firmalarıyla anlaşma hakkı verilmeden Meram Belediyesi tekeline zorlanmıştır. 


Oysaki hemen yanı başımızdaki Karatay Belediyesi'ndeki vatandaşlar istediği özel inşaat firmasıyla anlaşabiliyor." Belediye yanlıştan dönmeli Belediyenin yaklaşımının kabul edilemez olduğunu da vurgulayan Seyit Yalçın, "Kentsel Dönüşüm Projesi sonucunda gayrimenkullerimize uygulanacak emsal oran artsın. Mağduriyet yaşamak istemiyoruz. Aksi halde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz ve tüm platformlarda hukuki mücadeleyi başlatacağız" dedi. 


Mal canın yongası. Elbette ki kişiler gasp edilen ya da edilmeye çalışılan haklarını koruyacaklar. Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrünnisa mahalle halkının haklı davalarında verdikleri mücadele bize "Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır" Hadis-i Şerifini anımsattı. Umarız belediye bu yanlıştan vazgeçer de, vatandaşın malı "kentsel dönüşüm" adı altında, rantsal dönüşüme kurban gitmez.. 


Milliyet Ek/Kemal Soylu


Geri Dön