20 / 04 / 2024

Konyaaltı Boğaçayı Projesi tanıtıldı!

Konyaaltı Boğaçayı Projesi tanıtıldı!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'Çılgın Proje' olarak adlandırdığı Boğaçayı Projesi'nin ayrıntılarını ilk kez STK'lar ve kamuoyu ile paylaştı



Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın 'çılgın projesi' Konyaaltı Boğaçayı Projesi'ni tanıttı. Projeye katkı koyan akademisyenler ve mühendislerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, projenin Antalya tarihinin akışını, ufkunu değiştireceğini, kente çok önemli bir katkı sağlayacağını belirten Türel, meslek odalarına ve STK'lara, "Gelin el ele verelim, birlikte hareket edelim, kazanan Antalya olsun" çağrısı yaptı. Başkan Türel, Antalya'ya karaya doğru 40 kilometrelik yeni bir sahil kazandıracak proje ile esnafın kazanacağını, 10 bin kişinin iş sahibi olacağını söyledi. Projenin, burada yaşanan en büyük sel felaketinin iki misli fazlasına göre tedbirler alınmak suretiyle hazırlandığını anlatan Türel, projeyle Konyaaltı bölgesinde ciddi sel riskinin de ortadan kalkacağını belirtti. ASAT Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Konyaaltı Boğaçayı Projesi Tanıtım Toplantısı'na, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, STK temsilcileri, meslek odalarının başkanları, muhtarlar, basın mensupları ve çok sayıda Antalyalı katıldı. Beklentinin üzerindeki ilgi için Antalyalılara teşekkür eden Başkan Türel, "Boğaçayı Projesi Antalya tarihinin akışını değiştirecek ufkunu değiştirecek, Antalya'ya çok önemli katkı sağlayacak bir proje. Uzun zamandır çalışıyoruz. Sizlerin böylesine ilgisi bizi heyecanlandırıyor ve moral veriyor" dedi. 


TAŞKIN RİSKİ ÖNLENİYOR 

Boğaçayı Projesi'nin sadece Boğaçayı ırmağını kapsamadığını, bir havza planı olduğunu ve 925 kilometrekarelik bir havzayı kapsadığını kaydeden Başkan Menderes Türel, şunları dile getirdi: "Sadece üst yapıya yapılacaklar değil. Esasen alt yapı sorunlarının giderilmesiyle ilgili bir önceliğimiz olacak. Geçmişte Boğaçayı'nda bir sel felaketi yaşamıştık. 2300'lük bir debi ile sel felaketi taşkına dönüşmüş, üzerindeki köprüyü alıp gitmişti. Ardından DSİ'nin burada sette çalışmaları söz konusu oldu. Ancak, taşkın ve sel felaketine yönelik risk halen ciddiyetini koruyor. Biz Boğaçayı'nın üst yapısına hiçbir şey yapmayacak da olsak, taşkın önlemeye yönelik alt yapı çalışmalarının mutlaka ve mutlaka yapılması gerekir. Çünkü Konyaaltı ciddi bir risk ve tehlike altındadır. Çevresinde yerleşim alanları çok ciddi sel riski altındadır. 2300 debi değil, 4300- 4600 debiye göre riski ortadan kaldıracak önlemlerin alınması suretiyle çalışmalar yürütüldü" diye konuştu. 


40 KM'LİK YENİ SAHİL 

Medyanın Boğaçayı Projesi'ni Kanal İstanbul Projesi ile birlikte "Çılgın Proje" olarak nitelendirdiğini hatırlatan Türel, "Bu sıfatına fazlasıyla layık bir projeyi ortaya koyacağız. Denizden karaya doğru Antalya'ya 40 kilometrelik yeni bir sahil kazandıracağız" diye konuştu. Boğaçayı Projesi'nin 3-5 sene de bitecek kadar küçük bir proje olmadığını söyleyen Başkan Türel, projeyi etap etap yapacaklarını kaydederek "İlk etap olarak sahilden 2 kilometre içeriye kadar olan kısmını tamamlamayı planlıyoruz. Önümüzdeki 3.5 yıl içinde hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki yat limanını içinde barındıran, halka açık yaşam merkezlerinin olduğu rekreasyon alanlarının olduğu bir projeyi inşallah ilk dönemde tamamlamayı planlıyoruz. Daha sonra bu proje, diğer süreçlerde de devam eder. Temennimiz budur." Projede dünyada en önemli projelere imza atmış önemli bir mühendislik firması olan Perkins Will ile çalışıldığını söyleyen Türel, Konyaaltı'da Crown Plaza Otel yanındaki Arı Deresi'nin de proje kapsamında bir cazibe merkezine dönüştürüleceğini belirtti. Ardından projeye büyük katkıları olan Prof. Dr. Zuhuri Sarıkaya, taşkın önleme, tuzlama, sedimasyon ve alt yapıya yönelik çalışmalar hakkında sunum yaptı. Amerikalı Perkins Will firması Türkiye ve Ortadoğu sorumlusu David Green de projenin üst yapı çalışmaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. 


10 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK

Toplantıda projenin bütün detaylarını açıklayacaklarını ve katkı alınmak üzere kamuoyunun takdirine bırakacaklarını söyleyen Türel, "Proje bittiğinde 10 bin vatandaşımız iş sahibi olacak. D

aha bunların nasıl olacağını duymadan bu projenin Antalya'ya ne katkısı olacak diye sormanın ne anlam taşıdığını sormak gerek. Bu proje siyasi malzeme yapılacak kadar küçük bir proje değildir. Antalya'nın katma değerini yükseltecek projedir. Elele verelim. Gelin bunun sonunda kazanan Antalya olsun" diye konuştu. 


MUHALİF BAŞKAN'A TEŞEKKÜR

Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek'a ayrıca teşekkür eden Başkan Türel, "Çünkü bu projenin henüz başlangıcındaki küçük bir meselede dahi ilgisini ve desteğini göstermek suretiyle niyetini ortaya koymuştur. Sayın Başkan'la, ele ele vererek Batı Çevreyolunu kazandırdık. Antalya'ya hizmet kazandırmak için aynı siyasi partide olmak gerekli değil. 

Siyaset seçim zamanı yapılır hizmet zamanı yapılmaz. Ele ele bu projeyi Antalyamıza kazandıracağız" dedi. 


Sabah Akdeniz


Haber Antalya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'ndeki 'Konyaaltı Boğaçayı Projesi' lansmanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, STK, oda ve dernek temsilcileri, işadamları, muhtarlar ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Boğaçayı Projesi ön hazırlıklarını 2008 yılında hazırladıklarını ancak yerel seçimlerde görevi devretmesi nedeniyle gerçekleştirme imkanı bulamadıklarını dile getiren Başkan Türel, yeniden göreve gelmesiyle projeyi yinelediklerini söyledi. Projenin 927 kilometre kareyi kapsayan bir havza planlaması olduğunu, sadece üst yapı değil esasen alt yapı sorunlarına önem verildiğini dile getiren Başkan Türel, "Geçmişte bir sel felaketi yaşadık. 2300 debiyle su, sele dönüşmüş ve o köprüyü alıp gitmişti. Boğaçayı'ndaki risk ciddiyetini korumakta. Sel bir köprüyü adeta bir kürdan gibi denize götürebiliyorsa bu risk halen söz konusudur. Önceliğimizi taşkın önlemeye verdik. 2300 değil 4300- 4600 debiye göre riski ortadan kaldıracak önlemler alınmak suretiyle bu çalışmaları yürüttük" dedi.



ELEŞTİRİLER TÜREL’İ ÜZDÜ

Projeyi gündeme taşımadan, içeriğinin henüz bilinmeden bazı kesimlerce eleştirilmesinin kendisini üzdüğünü açıklayan Başkan Menderes Türel, bunun manasını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Projenin kente sağlayacağı katkının tartışılmaz olduğuna dikkati çeken Başkan Türel, şöyle konuştu:

"Proje Antalya ekonomisine katma değer sağlayacak. Vatandaşlar hem projede çalışarak ekonomik kazanç sağlayacak, hem de proje bittiğinde 10 bin vatandaşımız iş sahibi olacak. Bu proje siyasi tartışmalara malzeme yapılacak kadar küçük değil. Benim projeden zerre kadar bir siyasi beklentim söz konusu değil. Bir ilahi güç gelse dese ki 'Ey Menderes Türel biz bu projeyi Antalya'ya kazandıracağız şu beyaz kağıdın altını imzala' yeter ki bu proje gelsin gözüm kapalı o kağıda imza atarım. Bunun siyasi bir bedeli varsa razıyım. Antalya'ya ilkleri yaptım. Antalya kazanacaksa Menderes Türel dünden kaybetmeye razıdır" diye konuştu.


İLK ETAP 2 KİLOMETRE OLACAK 

Kanal İstanbul Projesi'nin ardından 'Çılgın proje' sıfatına fazlasıyla layık bir projeyi konuştuklarını iddia eden Başkan Türel kente karaya doğru 40 kilometrenin üzerinde yeni bir sahil kazandırdıklarını yineledi. Projeyi dile getirdiği günden bu yana destek veren Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Bu projeyi etap etap tamamlayacağız. İlk etabını sahilden 2 km içeriye kadar olan kısmını bu dönemdeki görevim içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki limanı barındıran halka açık yaşam merkezlerinin bulunduğu bir projeyi ilk dönemde tamamlamayı planlıyoruz" dedi. 


SEL VE TAŞKIN SENARYOLARI


Boğaçayı'nın son durumuyla ilgili videonun ardından Proje Danışmanı İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Zuhuri Sarıkaya, proje ekibi ve teknik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hidrojeoloji Mühendisi Özgüray Aydın'ın sunumda ise olası sel ve taşkın senaryolarında en çok zarar görecek bölgenin Konyaaltı olduğu vurgulandı. Yağışla birlikte dağdan akan suyun ilk saatte Akdeniz'e ulaştırılması gerektiğinin kaydedildiği sunumda, 1 litresinde 40 gram tuzun bulunan Akdeniz suyunun içeriye taşınması halinde kentin suyunu karşılayan Duraliler mevkiindeki kaynakları litrede 1 gram (tuz) bile etkilemeyeceği vurgulandı. Lansmanda ayrıca Master plan çalışması, havza hidrolojisi ve hidrojeoloji raporu, hidrolik hesaplar ve dere ıslahı, taşkın modellemesi, tuzluluk modellemesi, kıyı modelleri, havza arazi örtüsü ve önerilen yapılar hakkında bilgiler verildi. 

DÜNYA YILDIZI OLACAK

'Güney kıyı şeridinin incisi' olarak anlatılan Boğaçayı'nı nasıl dünya yıldızı haline getirileceği konusunda çalıştıklarını aktaran Mimar David Green ise "Antalya Türkiye'nin güneyinde bulunup fazlaca doğal güzellik potansiyeli bulunan bir kent. Boğaçayı bütün güzelliğiyle Antalya'nın farklı güzelliklerini birbirine bağlıyor. Ekonomik boyutu ve sürdürülebilirlik düşünüldüğü zaman bu proje bir vizyon olarak karşımıza çıkıyor. Sadece bir su uzaklaştırma projesi değil ötesinde şeyler katan bir proje" diye konuştu. 


GREENPEACE’E GÖNDERME

Sadece istihdam değil bölgedeki endemik bitkiler, flora, balık yapısı ya da yosunlanma gibi etkilerin nasıl olacağının sorulması üzerine Başkan Menderes Türel, "Floranın, çevrenin korunması için çevreye hassas bir proje. Bugün sahildeki oyuntunun dahi nasıl engellenebileceği anlatıldı. Greenpeace'ciler Antalya'yı yönetmiyor. Onlara pabuç bırakmayız. İstedikleri yerden sallansınlar, biz onları kurtarırız" dedi.  Başkan Türel ayrıca marinaların sadece pahalı yatların kullanabileceği bölgeler değil, halka açık alanlar olacağından kimsenin şüphe duymaması gerektiğine dikkati çekti. Marina arkasındaki yapılaşmanın yürürlükteki imar planlarına göre gerçekleştiğini hatırlatan Menderes Türel, bölgedeki imar probleminin de projeyle aşılacağını kaydetti. Toplantı, plaket takdiminin ardından sona erdi. 


 

Antalya Gazetesi



Haber Antakya Körfez Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Boğaçayı projesinin tanıtım toplantısı Antalya Su ve Atıksıı İdaresi (ASAT) Toplantı Salonu'nda yapıldı. Kalabalık bir davetli topluluğuna hitap eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel. "Boğaçayı projesi sadece Boğaçayı ırmağı çerçevesinde yapılmış bir çalışma değil. 

927 kilometrekarelik bir alanı kapsayan bir havza planlaması. Medyanın son dönemlerde özellikle Kanal İstanbul projesi ile birlikte özellikle isimlendirdiği 'çılgın proje' sıfatına layık bir proje" şeklinde konuştu. "Antalya'ya 40 kilometrelik yeni sahil kazandırıyoruz" diyen Başkan Menderes Türel. "Proje bittiğinde Antalya'nın Bütünşehir yasası devreye girmeden önceki toplam sahil sınırı kadar yeni sahili olacak" ifadelerini kullandı. 


TAŞKIN Rİ5Kİ DEVAM EDİYO

Konyaaltı'nda 2003 yılında yaşanan sel felaketini hatırlatan Menderes Türel. "O zaman 2 bin 300 debilik su sel felaketine dönüşmüş ve köprüyü alıp gitmişti. Taşkınla ilgili Boğaçayı üzerindeki risk ciddiyetini hâlâ korumaktadır. Bu yüzden önceliğimizi taşkın önlemeye verdik. 4 bin 300 debi esas alınarak, geçmişte yaşadığımız riskin iki katını yaşayabilme ihtimalimiz düşünülerek bu proje düzenlenmiştir" dedi. 

'Boğaçayı Projesi'ni istemiyoruz* diyen çevreleri görünce fevkalâde üzüldüğünü söyleyen Türel. "İnsan en azından ne yapacağımızı anlar. Sunarız: katkı koymaya çalışırsınız. Asgari müşterekte buluşanlayız, o zaman endişelerinizi paylaşırsınız. İlk kez burada sunacağımız proje ile ilgili yorum yapmak abesle iştigal" ifadelerine yer verdi.

 

MUHİTTİN BÖCEK'E TEŞEKKÜR

Projeye destek veren Konyaaltı Belediye Başkanı Muhitten Böcek'e teşekkür eden Türel, "Siyaset seçim zamanında yapılır, hizmet zamanında yapılmaz. Biz sayın Böcek ile farklı siyasi partilerin mensupları olmamıza rağmen bu projede birlikte Greenpeace'e pabuç bırakmayız MENDERES Türel, Boğaçayı Projesi'yle ilgili bölgedeki endemik bitkiler, flora, balık yapısı ya da yosunlanma gibi etkilerin nasıl olacağı sorusuna, "Floranın, çevrenin korunması için çevreye hassas bir proje. Bugün sahildeki oyuntunun dahi nasıl engellenebileceği anlatıldı. 

Greenpeace'ciler Antalya'yı yönetmiyor. 

Onlara pabuç bırakmayız. İstedikleri yerden sallansınlar, biz onları kurtarırız" dedi. Başkan Türel ayrıca marinaların sadece pahalı yatların kullanabileceği bölgeler değil, halka açık alanlar olacağından kimsenin şüphe duymaması gerektiğine de dikkati çekti. Marina arkasındaki yapılaşmanın yürürlükteki imar planlarına göre gerçekleştiğini hatırlatan Türel, bölgedeki imar probleminin de projeyle aşılacağını kaydetti. 

¦ Mustafa KOÇ olduk. Bunun örneklerini zaman zaman diğer belediye başkanlarımızla da yaşıyoruz" dedi. Yaklaşık maliyeti 1 milyar lira olan projenin 2 kilometrelik kısmının görev süresi içinde bileceğini vurgulayan Türel. "Proje bittiğinde 10 bin vatandaş iş sahibi olacak. Bu proje siyasete alet edilecek kadar küçük bir proje değil. Bu proje siyasi tartışmaların dışında Antalya'nın katma değerini yükseltecek projedir. 

Gelin el ele verelim, eksikliklerimizi tamamlayın. kazanan Antalya olsun" şeklinde konuştu. 


PROJE ÇALIŞMALARI BİTMEDİ

Türel'den sonra söz alan Proje Danışmanı Prof. Dr. Zururi Sarıkaya ve projenin müellifi olan ABD merkezli Perkins Will firmasının Türkiye ve Ortadoğu Sorumlusu David Green projenin teknik detaylarına ilişkin bilgi verdiler. Zururi Sarıkaya. 

"Projenin alt yapı sorunları var. Bu çalışmalar master planı çevresinde yapılan çalışmalar. Üst yapısı vizyon çalışmaları olan bir proje. 

Burada projelendirme çalışmaları henüz bitmedi" diye konuştu. Antalya'nın içinde birçok güzellikler bulunan bir kent olduğunu vurgulayan Green. "İçinde yaşarken bunları göremiyor ve kaçırıyoruz. 

Boğaçayı, Antalya'nın bu güzelliklerini birbirine bağlıyor. Antalya'da tatil köylerinden çok daha fazlası var. Bütün ekonomik boyutu düşünüldüğü zaman bir vizyon olarak karşımıza çıkıyor bu proje" ifadelerine yer verdi. Ormanlık alanları ve tarım alanlarını koruyarak sürdürülebilirliğin nasıl muhafaza edilebileceğini de araştırdıklarını belirten Green, "Havzanın bütününe baktığımızda 45 tane alanı tanımlayabiliyoruz. Bunların envanteri yapılacak. 45 alandan seçilmiş belli ana projelere yoğunlaşıp neler yapabiliriz onu tartıştık" dedi. 


Antalya Körfez


Haber Ayyıldız Toros Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdiirlüğü'ndeki 'Konyaaltı Boğaçayı Projesi' lansmam Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı GHP'li Muhittin Böcek, STK, oda ve dernek temsilcileri, işadamları, muhtarlar ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Boğaçayı Projesi ön hazırlıklarını 2008 yılında hazırladıklarını ancak yerel seçimlerde görevi devretmesi nedeniyle gerçekleştirme imkanı bulamadıklarını dile getiren Başkan Türel, yeniden göreve gelmesiyle projeyi yinelediklerini söyledi. Projenin 927 kilometre kareyi kapsayan bir havza planlaması olduğunu, sadece üst yapı değil esasen alt yapı sorunlarına önem verildiğini dile getiren Başkan Türel, "Geçmişte bir sel felaketi yaşadık. 2300 debiyle su, sele dönüşmüş ve o köprüyü alıp gitmişti. Boğaçayı'ndaki risk ciddiyetini korumakta. Sel bir köprüyü adeta bir kürdan gibi denize götürebiliyorsa bu risk halen söz konusudur. Önceliğimizi taşkın önlemeye verdik. 2300 değil 4300- 4600 debiye göre riski ortadan kaldıracak önlemler alınmak suretiyle bu çalışmaları yürüttük" dedi. 


"BEDELİNİ ÖDEMEYE HAZIRIM"

Projeyi gündeme taşımadan, içeriğinin henüz bilinmeden bazı kesimlerce eleştirilmesinin kendisini üzdüğünü açıklayan Başkan Menderes Türel, bunun manasını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Projenin kente sağlayacağı katkının tartışılmaz olduğuna dikkati çeken Başkan Türel, şöyle konuştu: "Proje Antalya ekonomisine katma değer sağlayacak. Vatandaşlar hem projede çalışarak ekonomik kazanç sağlayacak, hem de proje bittiğinde 10 bin vatandaşımız iş sahibi olacak. Bu proje siyasi tartışmalara malzeme yapılacak kadar küçük değil. Benim projeden zerre kadar bir siyasi beklentim söz konusu değil. Bir ilahi güç gelse dese ki 'Ey Menderes Türel biz bu projeyi Antalya'ya kazandıracağız şu beyaz kağıdın altını imzala' yeter ki bu proje gelsin gözüm kapalı o kağıda imza atarım. Bunun siyasi bir bedeli varsa razıyım. Antalya'ya ilkleri yaptım. Antalya kazanacaksa Menderes Türel dünden kaybetmeye razıdır" diye konuştu.


İLK ETAP 2 KİLOMETRE OLACAK

Kanal İstanbul Projesi'nin ardından 'Çılgın proje' sıfatına fazlasıyla layık bir projeyi konuştuklarını iddia eden Başkan Türel kente karaya doğru 40 kilometrenin üzerinde yeni bir sahil kazandırdıklarını yineledi. Projeyi dile getirdiği günden bu yana destek veren Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Bu projeyi etap etap tamamlayacağız. İlk etabını sahilden 2 km içeriye kadar olan kısmını bu dönemdeki görevim içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki limanı barındıran halka açık yaşam merkezlerinin bulunduğu bir projeyi ilk dönemde tamamlamayı planlıyoruz" dedi. 


SEL VE TAŞKIN SENARYOLARI ANLATILDI

Boğaçayı'nın son durumuyla ilgili videonun ardından Proje Danışmanı İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Zuhuri Sankaya, proje ekibi ve teknik çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Hidrojeoloji Mühendisi Özgüray Aydın'ın sunumda ise olası sel ve taşkın senaryolarında en çok zarar görecek bölgenin Konyaaltı olduğu vurgulandı. 

Yağışla birlikte dağdan akan suyun ilk saatte Akdeniz'e ulaştırılması gerektiğinin kaydedildiği sunumda, 1 litresinde 40 gram tuzun bulunan Akdeniz suyunun içeriye taşınması halinde kentin suyunu karşılayan Duraliler mevkiindeki kaynakları litrede 1 gram (tuz) bile etkilemeyeceği vurgulandı. 

Lansmanda ayrıca Master plan çalışması, havza hidrolojisi ve hidrojeoloji raporu, hidrolik hesaplar ve dere ıslahı, taşkın modellemesi, tuzluluk modellemesi, kıyı modelleri, havza arazi örtüsü ve önerilen yapılar hakkında bilgiler verildi. 

'Güney kıyı şeridinin incisi' olarak anlatılan Boğaçayı'nı nasıl dünya yıldızı haline getirileceği konusunda çalıştıklarını aktaran Mimar David Green ise "Antalya Türkiye'nin güneyinde bulunup fazlaca doğal güzellik potansiyeli bulunan bir kent. Boğaçayı bütün güzelliğiyle Antalya'nın farklı güzelliklerini birbirine bağlıyor. Ekonomik boyutu ve sürdürülebilirlik düşünüldüğü zaman bu proje bir vizyon olarak karşımıza çıkıyor. Sadece bir su uzaklaştırma projesi değil ötesinde şeyler katan bir proje" diye konuştu.

 

ANTALYA'YI GREENPEACE Y0NETMIY0R

Sadece istihdam değil bölgedeki endemik bitkiler, flora, balık yapısı ya da yosunlanma gibi etkilerin nasıl olacağının sorulması üzerine Başkan Menderes Türel, "Floranın, çevrenin korunması için çevreye hassas bir proje. Bugün sahildeki oyuntunun dahi nasıl engellenebileceği anlatıldı. Greenpeace'ciler Antalya'yı yönetmiyor. Onlara pabuç bırakmayız. İstedikleri yerden sallansınlar, biz onları kurtarırız" dedi. 

Başkan Türel ayrıca marinaların sadece pahalı yatların kullanabileceği bölgeler değil, halka açık alanlar olacağından kimsenin şüphe duymaması gerektiğine dikkati çekti. Marina arkasındaki yapılaşmanın yürürlükteki imar planlarına göre gerçekleştiğini hatırlatan Menderes Türel, bölgedeki imar probleminin de projeyle aşılacağını kaydetti. Toplantı, plaket takdiminin ardından sona erdi.


Ayyıldız Toros




Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçayı projesini halka soracaklarını ve son kararı Antalyalıların vereceğini söyledi. 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak yaklaşık 1 milyar liraya mal olacak projenin bölgenin değerine değer katacağını kaydeden Türel, “2 bin 300 debilik selde köprü yıkılmıştı. Proje ile 4 bin 600 debilik sel felaketine göre tedbir alacağız. Proje Konyaaltı’na değer katmanın yanında, sel felaketlerine karşı da kalkan olacak” dedi.

Kanal İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi için referandum yapılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi Boğaçayı için halka gideceklerini söyleyen Başkan Türel, “Büyük projelerimizi halka soracağımızı ben seçimlerden önce ifade etmiştim. ‘2014 kampanyası sırasında raylı sistemle ilgili yapacak mısınız?’ diye bir soru geldiğinde ‘halka soracağız. Halk oylaması neticesinde bize çizdiği yol kapsamında; bize bunu yapın diyorsa başüstüne’ demiştim. Dediğimiz gibi projeyi halkımıza sorduk. Boğaçayı Projesi’nde, dünyadaki en önemli uzmanlar en değerli bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Proje bitsin. Kamu otoritesindeki muhatabı DSİ ve Bakanlık mutabakatı sağlayalım. Biz bunu bütün uzmanlarla konuştuk anlaştık, meslek odalarıyla tartıştık, eksiklerini tamamladık artık yapıyoruz gene demeyeceğiz. Burada da halk oylaması yapacağız. Burada da halka soracağız. Biz uzmanlarla çalıştık proje hazır. İşte proje budur. Ne diyorsunuz diyeceğiz. Bunu bütün projelerde yapacağız” dedi.

KONYAALTI’NIN SİGORTASI OLACAK

Projede kıyı koruma dengesi, deniz dalga boylarının ölçülmesi, deniz akımların çözülmesi, tuzlu su çözümleri, taşkın su ile ilgili alınması gereken tedbirlerin hepsinin alınacağını kaydeden Türel, “Boğaçayı’nda geçmişte yaşadığımız sel felaketindeki deniz kenarındaki köprü yıkılmıştı. O sel felaketinin debisi 2 bin 300’dü. Biz 2 bin 300 debilik sel felaketi yaşadık ve köprü yıkıldı gitti. Biz 4 bin 600 debiye göre tedbir projesi ortaya koyuyoruz. Yani o gün yaşanan sel felaketinin iki katındaki debiye göre bir tedbir alıyoruz. Eğer Boğaçayı Projesi kapsamında hiçbir şey yapılmayacaksa bile bu bölgenin Allah korusun bir gün büyük bir yağışta sonu felakettir. Her halükarda bunu yapmamız lazım” diye konuştu

1 MİLYAR LİRALIK PROJE

Boğaçayı’nın alt yapısı ile ilgili bir çalışmanın DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bir protokol kapsamında yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Türel, “2016 senesinde sahilden ikinci köprüyü bir miktar geçtiğimiz zaman içeriye doğru 2 kilometrelik bölümün üst yapı ihalesini, DSİ bir taraftan alt yapı çalışmalarına devam ederken yapmak istiyoruz. Ve görev dönemimizin sonuna kadar bu ilk etabı dediğimiz iki kilometrelik bölümünü Antalyalıların hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.

Projenin bir milyar liralık büyük bir proje olduğunu belirten Türel, “Kanal İstanbul kadar önemli diyoruz. İstanbullulara ayıp olmasın diye çok iddialı konuşmak istemiyorum. Ama bence Kanal İstanbul’dan sonra çok daha büyük bir proje. Çünkü Kanal İstanbul’dan daha uzun genişliği büyük olan bir kanal olacak Boğaçayı projemiz.”

PROJEDE NELER VAR

Başkan Türel, Boğaçayı projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İçerisinde 2 tane yat limanı olacak. Biri içerde biri de dışarıda. Halka açık yaşam merkezleri olacak. Halkımız buralarda gezecek görecek dinlenecek eğlenecek. Antalya’nın en önemli cazibe merkezi olacak. Antalya’nın marka değerini katlayacak bir proje olacak. Sadece Boğaçayı çevresinde değil bakın bütün Antalya’nın etrafındaki emlak fiyatlarının artmasına vesile olabilecek. Şuanda TÜİK verilerine bakıyorum. Emlak fiyatlarında en çok fiyat artışı olan şehir Antalya. Dolayısıyla bu Antalya’nın zenginleşmesinin bir işaretidir. Daha konuşurken, hazırlıyorken projeyi sunduğumuzda bu gelişmeler varsa Antalya’nın genelinde demek ki biz bu projeyi inşallah hayata geçirdiğimizde hizmete sunduğumuzda Antalya bambaşka bir Antalya noktasında. Farklı bir konuma yükselecektir.”

AÇIKLAMADAN ELEŞTİRENLER OLDU

Boğaçayı projesinde sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve bilim adamları ile görüş alış verişi yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini dile getiren Türel, tamamlayıcı, eksikleri giderici ve yapıcı her türlü eleştiriye açık oldukları kaydetti. Projenin daha kamuoyuna duyurulmadan eleştirilmesi gibi garip bir durumla da karşı karşıya kaldıklarını belirten başkan Türel “Daha ne olduğunu bilmeden çıkıp beyanatta bulunmak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın göstergesi” dedi.

Proje tanıtım toplantısına siyasi partilerinin il Başkanlarını da davet ettiklerini aktaran Türel, “biz projemizi paylaştık. Tüm STK, iktidar, muhalefet meclis üyeleri ile kanaat önderleri, muhtarlar ile tüm il başkanlarını da davet ettik. Gelip dinlemiyorlar, biz karşıyız diye açıklama yapıyorlar. Gülünç duruma düşüyorlar. Biz Antalya’ya bir eser kazandırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Meslek odaları ile örnek bir çalışmayı başlattıklarını kaydeden Türel, “Projeye ciddi katkı sağlıyorlar. Dün arkadaşlarımız görüştüler. Tüm oda temsilcileri ciddi hazırlık yapıyorlar, Eksikliklerin tespiti varsa bunların giderilmesi için bize rapor hazırlayacaklar. Ocak ayının ilk haftasında odalarımızla proje gurubumuzla karşılıklı toplantı yapmak için plan yapıyoruz. Eksikleri ifade edecekler, projede onların giderilmesi için her türlü gayreti sunacağız. Hangi konular kafasına takılmışsa ele alacağız. Odalar, örneğin İnşaat Mühendisleri Odası, fevkalade olumlu yaklaşım gösteriyor. Bazı konulardaki tereddütleri dile getirmişler, Yıldız Üniversitesi’ndeki bazı hocalardan destek alacaklarını ifade etmişler çok memnun oldum. Takıldıkları konu başlıklarını versinler bize, bizim proje gurubuna söyleyelim onlar da getirsinler hazırlıklarını, hep birlikte konuşalım ve doğruları bulalım” diye konuştu.


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Boğaçayı Projesi'ni halka soracaklarını ve son kararı Antalyalıların vereceğini söyledi. Boğaçayı Projesi bölgede yaşanabilecek sel felaketlerine karşı da kalkan olacak

Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi için referandum yapılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projesi Boğaçayı için halka gideceklerini söyleyen Başkan Türel, "Antalyalılara, 'Biz uzmanlarla çalıştık proje hazır. İşte proje budur. Ne diyorsunuz?' diyeceğiz. Bunu bütün projelerde yapacağız" dedi. 


KONYAALTI'NIN SİGORTASI 

Taşkın su ile ilgili alınması gereken tedbirlerin hepsinin alınacağını kaydeden Türel, "Boğaçayı'nda geçmişte yaşadığımız sel felaketindeki deniz kenarındaki köprü yıkılmıştı. O sel felaketinin debisi 2 bin 300'dü. Biz 2 bin 300 debilik sel felaketi yaşadık ve köprü yıkıldı gitti. Biz 4 bin 600 debiye göre tedbir projesi ortaya koyuyoruz" diye konuştu 


1 MİLYAR LİRALIK PROJE 

Boğaçayı'nın alt yapısı ile ilgili bir çalışmanın DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bir protokol kapsamında yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Türel, projenin bir milyar liralık büyük bir proje olduğunu hatırlatarak "Kanal İstanbul kadar önemli diyoruz. Ama bence Kanal İstanbul'dan sonra çok daha büyük bir proje. Çünkü Kanal İstanbul'dan daha uzun genişliği büyük olan bir kanal olacak Boğaçayı projemiz. İçerisinde 2 tane yat limanı, halka açık yaşam merkezleri olacak. Antalya'nın marka değerini katlayacak bir proje olacak" dedi. 


HER ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ 

Boğaçayı projesinde sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve bilim adamları ile görüş alış verişi yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini dile getiren Türel, her türlü eleştiriye açık oldukları kaydetti. Projenin daha kamuoyuna duyurulmadan eleştirilmesi gibi garip bir durumla da karşı karşıya kaldıklarını belirten başkan Türel "Daha ne olduğunu bilmeden çıkıp beyanatta bulunmak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın göstergesi" dedi. 



Geri Dön