20 / 04 / 2024

Konyada 370 derslik yaptırılıyor!

Konyada 370 derslik yaptırılıyor!

Konyada, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası çerçevesinde imzalanan 160 protokolle bin 580 derslik yaptıran hayırseverlerin 2003 yılından bugüne kadar eğitime yaptıkları katkı yaklaşık 80 milyon lirayı buldu  



Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2003 yılında tüm yurtta başlattığı "Eğitime Yüzde 100
Destek Kampanyası"nın, Türkiyenin derslik sıkıntısı çekilen pek çok yerinde olduğu gibi Konyada da bu sorunun çözülmesi için önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.

Kampanyanın ihtiyaçtan ortaya çıktığını ifade eden Şahin, yaptıkları planlamada bütün okullarda tekli öğretim ve 30ar kişilik sınıfların ana hedefleri olduğunu vurguladı.

Şahin, bu hedefe ulaşmak için dersliklere ve bütçeye ihtiyaç olduğunu dile getirerek, "Her ne kadar devletimiz bütçede en büyük payı eğitime ayırıyor olsa da bunun yetmediği görülünce "Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" başlatıldı. 2003 yılında başlayan bu kampanya ile eğitime destekler bugüne kadar artarak devam etti" dedi.

KRİZDE BİLE DESTEKLER SÜRDÜ

Dünyanın ekonomik krizde olduğu dönemlerde bile eğitime katkının devam ettiğine dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti: "Toplam bin 580 dersliği kapsayan 136 protokol yaptık. Bunun dışında 24 adet arsa, lojman bağışı ve büyük onarım protokolü imzaladık. Dersliklerin bin 210unu tamamlayarak hizmete açtık, 370inin ise inşaatı devam ediyor. Diğer taraftan yeni derslikler için de hayırseverlerle görüşmelerimiz sürüyor. İmzalanan protokoller kapsamında ilköğretim okulu daha fazla yapıldı. Hayırseverlerimizden mesleki teknik eğitim ve ortaöğretim alanında daha fazla yatırım bekliyoruz. Mesleki eğitim alanında yatırım yapmak isteyen hayırseverlerimize arsa temin etme imkanımız var. Mesleki eğitim alanda okul ihtiyacının daha çok olduğu gözüküyor."

Şahin, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası kapsamında hayırseverlerin yaklaşık 80 milyon lirayı bulan yardımlarıyla yapılan dersliklerin ardından derslik başına düşen öğrenci sayısının ikili eğitimde merkez ilçeler Meram ve Selçukluda 35, Karatayda 37 civarında olduğunu anlatarak, "Konyada bütün ilçeler hesap edildiğinde ise derslik başına düşen öğrenci sayısı 30a düşüyor. Ama bu rakam bizi yanıltıyor. Çünkü yerleşim yerleri bazında biz bu hesabı yapıyoruz. Karatay, Selçuklu ve Meramın köylerini ayırıp ayrı hesap ettiğimiz zaman görüyoruz ki yoğun yerleşim yerlerinde rakam artıyor ve derslik ihtiyacı görülüyor" şeklinde konuştu.

Mesleki teknik eğitimde durumun biraz daha "vahim" olduğunu belirten Şahin, Meramda derslik başına 70, Selçuklu ve Karatayda ise 60 civarında öğrenci düştüğünü, bu nedenle mesleki eğitime yapılacak yatırımları daha fazla önemsediklerinin altını çizdi.

BİN 800 DERSLİĞE DAHA İHTİYAÇ VAR

Şahin, derslik ihtiyacının daha çok merkez ilçelerde olduğunu vurgulayarak, Konya genelindeki okullarda tekli öğretimde 30ar kişilik sınıflar oluşturabilmek için bin 800 dersliğe daha ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Son 8 yılda hayırseverlerin dışında genel idare ve özel idare bütçesiyle 4 bin dersliğin yapıldığı Konyada, bin 800 dersliğin çok büyük bir rakam olmadığını vurgulayan Şahin, sadece 2010da Konyada 650 derslik yapıldığını anımsattı.

Şahin, bu yıl Özel İdare bütçesinden 301 derslik yapılacağını belirterek, diğer katkılar düşünüldüğünde derslik ihtiyacının giderilmesinin zor olmadığını, hayırseverlerin desteklerinin artarak devam etmesini beklediklerini kaydetti. Şahin, Konyalı hayırseverlerin eğitime önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek, "Bir gazete kağıdına sardığı emeklilik ikramiyesi 25 bin lirayı eğitime bağışlayan emekli öğretmenimizi unutamıyorum. Doğrusu memnuniyetimizi ifade etmeye kelimeler yetmiyor. Yine öldükten sonra bütün mal varlığını eğitime bağışlayan hayırseverimiz var. Diğer hayırseverlerimiz de bizim için çok değerli. Hepsine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AA


Geri Dön