19 / 04 / 2024

Konya'da uluslararası yatırım 700 milyon Euro'ya ulaşacak!

Konya'da uluslararası yatırım 700 milyon Euro'ya ulaşacak!

Konya'nın son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldiğini söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Şehrimiz birçok farklı sektörlerde 189 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor" diye konuştu.



Konya'nın son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldiğini söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Şehrimiz birçok farklı sektörlerde 189 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor" diye konuştu. 


TÜRKİYE'nin tahıl ambarı olarak bilinen, ancak son yıllarda sanayide gösterdiği başarılarla tarımın yanı sıra sanayisiyle de adını duyuran Konya, gerçek bir sanayi şehri olarak adından söz ettiriyor. 

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, 8 faal Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve özel sanayi siteleriyle Türkiye'nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline gelen Konya'nın sıkışan Marmara Bölgesi'nin yatırım yükünü hafifletmeye talip olduğunu söyledi. Konya'mn makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, döküm, gıda, ayakkabı gibi sektörlerde 189 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kütükcü, şehrin savunma sanayi ihracatında Türkiye'de ilk 5'te yer aldığı bilgisini paylaştı. 


YATIRIM İŞTAHI ARTIYOR


2014 yılının Konya için bir yatırım yılı olduğunu, 2015 yılında da bu yatırım iştahının devam ettiğini ifade eden Başkan Kütükcü, bugüne kadar kendi sanayicüerinin yatırımlarıyla büyüyen, son 15 yılda ihracatçı firma sayısını 4.3, ihracatını 17 kat artıran Konya'nın artık uluslararası yatırımcıların da tercih ettiği bir şehir haline geldiğini anlattı. 


Son 3 yılda 300 milyon Euro'nun üzerinde uluslararası yatırım alan Konya'daki uluslararası yatırım tutarının birkaç yıl içerisinde 700 milyon Euro'ya ulaşacağını ifade eden Başkan Kütükcü, 23 milyon metrekare büyüklüğü ile Türkiye'nin ikinci büyük OSB'si haline gelen Konya OSB'de şu anda 105 yeni fabrikanın hızla yükseldiğini belirtti. 


105 YENİ YATIRIM ALANI


Kütükcü, "Konya'daki faal 8 OSB'den biri olan Konya OSB, 23 milyon metrekare ile Türkiye'nin ikinci büyük OSB'si haline geldi. 4'üncü genişleme hamlesini de gerçekleştirdiğimiz Konya OSB'de Sanayicüerimize 105 yeni yatırım alanı tahsis ettik. 4 milyon metrekareden oluşan bu 4'üncü kısım genişleme alanında firmalarımız yatırımlarına çok hızlı bir şekilde devam ediyorlar. 


Şu ana kadar 10 firmamız üretime başladı. 2 yü içerisinde buradaki 105 fabrikanın tamamının üretime geçmesiyle birlikte Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firma sayısı 600'e ulaşacak. Böylece şehrimizdeki diğer yatırımlarla birlikte Konya, yeni bir üretim hamlesi gerçekleştümiş olacak. Ayrıca artık uluslararası yatırımcüarın da tercih ettiği bü sanayi alt yapışma kavuştuk. Algida fabrikası ile Konya OSB'de üretim yapan Unüever, ev ve kişisel bakım ürünleri sektöründeki ikinci yatırımını da yine bölgemize yapıyor. Yeni ulusal ve uluslararası yatırımcüarla da görüşmelerimize devam ediyoruz. Son 3 yılda 300 milyon Euro'nun üzerinde uluslararası yatırım alan şehrimizdeki bu uluslararası yatırım tutarının 700 milyon Euro'ya ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 


Memiş Kütükcü, "Konya'da sanayi alanındaki projeler hızlandı" dedi. 


İLK BÖLGESEL İN0VASY0N MERKEZİ


KONYA Sanayi Odası olarak şehrin ürettiği katma değeri artırmak amacıyla Konya'ya Türkiye'nin bölgesel nitelikteki ilk inovasyon merkezi olan Innopark'ı kazandırdıklarım anlatan Kütükcü, Innopark inşaatının tamamlandığını, merkezin Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurduklarım söyledi. 


Konya Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan Innopark'ın üretim odaklı bir Ar-Ge ve inovasyon merkezi olacağına dikkat çeken Kütükcü, burada KOP Bölgesi'ndeki 5 üniversitesinin ve TOBB ETÜ'nün de yer aldığım, sanayicilerle üniversitelerin birükte çalışmalan için bütün fiziki ve fikri ortamın oluşturulduğunu bildirdi. 


LOJİSTİK AVANTAJLARI


TÜRKİYE'NİN merkezinde geniş coğrafyasıyla, nitelikli üretim kabiliyetiyle gelecek vadeden Konya'nın hızlı ulaşan ve ulaşılabilen bir şehir olma yolunda da epey mesafe kat ettiğini anlatan Kütükcü, Konya'dan Ankara, Eskişehir ve İstanbul'a hızlı tren seferlerinin bulunduğunu, ayrıca Konya sanayisinin lojistik avantajım artıracak Lojistik Köy Projesi, Konya-Karaman-Mersin Hızlandırılmış Demiryolu Hattı, Antalya-Konya-AksarayNevşehir-Kayseri Hızlı Treni ve Yeni Çevre Yolu gibi projelerin de çalışmalarına başlandığım söyledi. 


Hürriyet


Geri Dön