28 / 03 / 2024

Kooperatife ortak olunmadan aidat alınmaz!

Kooperatife ortak olunmadan aidat alınmaz!

Posta Gazetesi'nden Tamer Heper, vatandaşların sorularını yanıtlıyor



Bir daire satın aldım. Daireyi alırken kredi kullandığım için banka eksperi dairenin durumunu inceledi. Bir problem yok, borcu yok, kat mülkiyet tapusu var. Ancak bu evleri bir kooperatif yapmış. Kooperatif benden aylardır para alıyor. ‘Nedir' diye sorduğumda kooperatif aidatı diyorlar. Toplantıya gidiyorum “Sen üye değilsin” diye konuşturmuyorlar. Parayı ödemezsem de beni icraya vermekle tehdit ediyorlar. Bunlardan nasıl kurtulurum? M.C.

Emin olun bu kooperatif sorunundan bana bıkkınlık geldi. Aynı hileli yolu hep birlikte mi uyguluyor bu tür kooperatifler anlaşılır gibi değil. Benim bildiğim kooperatif, ortaklarının haklarını korumak amacı ile kurulur, onların elinden kapabildiği kadar para kapmak için değil. Bu ne iştir anlayamadım. Bir kere bir insan kooperatife başvurup “Beni de ortak olarak alın” demeden kooperatife ortak olmaz ki. Kooperatife ortak olunmadan da aidat alınmaz ki. Bunu kaç kere tekrar ettiğimi ben de bilemiyorum. Ama her gün karşıma bir başka kooperatif çıkıyor. Bir kere kooperatife ortak olmayan biri elbette kat mülkiyet tapulu bir daire alabilir. Buna engel yok. Sonra buradan daire alan herkes kooperatiften de ortaklık payı aldı anlamını taşımaz. Sonra kooperatifin işi bitmiştir artık. Tasfiyeye girer kalkıp siteyi yönetmez. Kooperatif aidatı denen parayı ödemeyin, gitsinler icraya versinler. İtiraz edersiniz olur biter.

Küçük bir hata var

Bir arsa üzerinde altı bağımsız bölümlü bir bina var. Ancak ortak sayısı yedi. Hisseler şöyle: A= 7/100 B= 8/100 C= 38/100 D= 9/100 E= 8/100 F= 20/100 G= 8/100. Ben 38 hisseyi satın aldım. Aldıktan sonra binaya gittim. Bana ait belli bir daire yok. İçindekiler kiracı, ortakların hepsine ulaşılamıyor. Birine ulaştım bana 20 hissesini satabileceğini söyledi. Bu hisseyi alırsam bina üzerindeki haklarım ne olur? Ö.E.

Açıklamam gereken bir değil birkaç nokta var. Hem sorunuzu yanıtlayayım hem dikkatinizi çekeyim. Birincisi sizin satın aldığınız gayrimenkulde kat mülkiyeti kurulu değil. Bu nedenle size ait bir daire yok. Her daireye hisseniz oranında maliksiniz. Diğer ortaklar da öyle. Gördüğünüz her binada mutlaka kat mülkiyeti kuruludur anlamını çıkarmayın. Kat mülkiyeti kurmak mecburi değil, isteğe bağlıdır. Bu birincisi. İkinci husus sizin bana aktardığınız hisselerde de yanlışlık var. Payları topladığımda 98 çıkıyor. Oysa 100 çıkması lazım. Bir yerlerde iki hisse daha var. Şimdi geleyim sorunuza. Siz binaya ortaklarla birlikte müşterek mülkiyet yani yeni adı ile paylı mülkiyet olarak maliksiniz. Paylı mülkiyette bu gayrimenkulle ilgili yapılacak işler için sayı ve arsa yapı çoğunluğu aranır. Sizde yedi ortak var, dolayısı ile bir iş yapabilmek için dört ortak bu konuda aynı fikirde olacak ve hisseleri toplamı 50'nin üzerinde olacak. Ancak bu nisapla elbette gayrimenkulün tümünün satışını yapamazsınız da sair işler için bu nisap gerekir.
Posta/Tamer Heper

 


Geri Dön