24 / 04 / 2024

Köprü ve otoyollar 2010'da satılıyor

Köprü ve otoyollar 2010'da satılıyor

Karayollarında ikinci kez yasa tasarısı hazırlandı



Karayollarında özel sektörün teknoloji ve sermayesinden yararlanılarak altyapı yatırımlarının yapılması için ikinci kez yasa tasarısı hazırlandı. Tasarının yasalaşması halinde köprü ve otoyolların önümüzdeki yıl özelleşmesi planlanıyor

"Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı", TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Ancak, otoyol ve köprü özelleştirilmesine ilişkin 2008 yılında hazırlanan ve "Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ise halen TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunuyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 2007 yılında özelleştirme kapsam ve programına alınan Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus- Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bağlantı yollarının yanı sıra Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu,  İzmir  ve  Ankara  Çevre Otoyolu'nun bağlantı yollarının ihaleye çıkarılması için TBMM Genel Kurulu'nda bulunan tasarının yasalaşması bekleniyordu.

Konuya ilişkin bilgi veren ekonomi yetkilileri, iki tasarının birbirine paralel olduğunu, ancak son tasarının daha geniş ve kapsayıcı nitelikte hazırlandığını vurguladılar.

İmtiyaz sözleşmesi yapılacak

TBMM'ye sunulan tasarı, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip ve özel bütçeli Karayolları Genel Müdürlüğü kurulmasını öngörüyor. Tasarıya göre, erişme kontrollü karayolları, otoyollar, köprüler ve bu yollarda bulunan bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diğer mal-hizmet üretim birimleri ile varlıkların özelleştirilmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca gerçekleştirilecek. Bu faaliyetler imtiyaz niteliğinde olup, imzalanacak sözleşmeler imtiyaz sözleşmesi olarak düzenlenecek. 
Vatan


Geri Dön