25 / 04 / 2024

Köprüde kiralama, gelir ortaklığı, kısmi devir mümkün

Köprüde kiralama, gelir ortaklığı, kısmi devir mümkün

Galataport ve Haydarpaşa gibi projelerin uzun dönemli kiralama, gelir ortaklığı modeli, kısmi mülkiyet devri gibi farklı yöntemlerle özelleştirilme olasılığı bulunuyor



Özelleştirilmesi planlanan otoyol, köprü, Devlet Hava Meydanları, devlet üretme çiftlikleri, Galataport ve Haydarpaşa gibi projelerin uzun dönemli kiralama, gelir ortaklığı modeli, kısmi mülkiyet devri gibi farklı yöntemlerle özelleştirilme olasılığı bulunuyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçen yıl köprü ve otoyol özelleştirmesinde yatırımın cazibesi için otomatik bir ücretlendirme sistemi getirilebileceğinin sinyalini vermişti. Yıldırım, “Bütün paraların aşınma oranı var. O aşınmayı vermezsen adam yatırdığı parayı kaybedip sermayeyi kediye yüklemeyi göze almaz. Ancak kafasına göre de geçiş ücretlerini artıramaz. İşletmeciye önündeki 15-20 yıl bir ufuk vermemiz lazım” demişti.
Milliyet

Basında yer alan diğer haberler şunlar;

Özelleştirmedeki 10.4 milyar liralık satış hedefi aşılır
  
Enerji ihalelerinin bu yılın ilk yarısında tamamlanması planlanırken, köprülerde de yine yıl içinde ihaleye çıkılması öngörülüyor. ÖİB Başkan Vekili Aksu, 10,4 milyar liralık gelir hedefinin tutturulacağı düşüncesinde

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 2010 yılı için belirlenen 10,4 milyar liralık özelleştirme gelir hedefini aşacaklarını tahmin ettiklerini kaydetti. Sözleşme aşamasında olan özelleştirme işlemlerinin de bulunduğunu hatırlatan Aksu, 'Yenileri de tamamlarsak 10,4 milyar lirayı geçebiliriz. 2010, özelleştirme açısından tarihi bir yıl olacak'' dedi.

ŞU AN GÖRÜŞ BEKLENİYOR
Aksu, bir aksilik olmazsa elektrik dağıtımda şubatta 4 bölgede, haziranda da kalan 3'ünde ihaleye çıkacaklarını söyledi.   Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelecek görüşe göre de elektrik üretim tesislerinde, ilk çeyrekte ihale sürecini başlatacaklarını  belirtti. Aksu, şu anda Bakanlığın görüşünün beklendiğini söyledi.

HALKA DA SATABİLİRİZ
Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelecek görüşe göre, elektrik üretimlerde ilk çeyrekte ihale sürecini başlatacaklarını bildiren  Aksu, termik santrallardan başlamak üzere bir kısım santralda tek tek, bir kısım santralda portföy halinde ilana çıkacaklarını bildirdi. Aksu, belli büyüklükteki santrallarda, halka arzı bile deneyebileceklerini belirtti. Aksu, 'Belli bir yüzdesini halka arz ederek, geri kalanı blok olarak satmak üzere. Enerji üretim portföyü çok geniş bir portföy. Her türlü özelleştirme yöntemini kaldırabilecek, her türlü yatırımcıya hitap edebilecek bir sektör'' dedi.

Değerli araziyi ayırmıştık
AKSU Türkşeker A.Ş.'ye ait portföy C'de  Danıştay'ın ihale ilanı ve şartnamesinde yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili olarak, kararın kendilerine bugün yarın gelmesini beklediklerini söyledi. Kararın kendilerine ulaşmasının ardından, 7 gün içinde itirazda bulunacaklarını kaydeden Aksu, sonuca göre işlem yapacaklarını kaydetti. Şeker fabrikalarının değerli arazileri nedeni ile satın alındığı eleştirilerine yönelik olarak da Aksu, satış işlemi gerçekleştirilirken, şeker üretimiyle ve yeterli stoklama kapasitesiyle ilgisi olmayan değerli arazileri ayırdıklarını ve ihaleye konu etmediklerini söyledi.

Başkent Doğalgaz ihalesi yakında...
BAŞKENT Doğalgaz için ocak sonu veya şubat ortalarında ihale ilanına çıkılması planlanıyor.
ÇORUH, Osmangazi ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım bölgelerinde ihaleler tamamlandı.  Rekabet Kurulu ve EPDK'nın görüşü bekleniyor.
ÇAMLIBEL, Fırat, Uludağ ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş'de de ihale ilanına çıkıldı. Söz konusu 4 bölgede son teklif tarihi olarak 12 Şubat belirlendi.
ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş.'de Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu konuda gerekli itiraz yapıldı. Davanın karara bağlanması ile ihale sürecine devam edilecek ve tekrar ihaleye çıkılacak.

Köprü ihaleleri bu yıl yapılacak

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR: Köprü ve otoyolların satışıyla ilgili çalışmalar bir-iki ay içerisinde tamamlanacak. Özelleştirmede ÖYK'dan farklı bir karar çıkmazsa yılın ilk çeyreğinde, ihaleye çıkılması hedefleniyor. Aksu, otoyol özelleştirmelerine büyük bir ilgi olacağını tahmin ettiklerini de kaydetti.

İSKENDERUN LİMANI: İskenderun Limanı ile ilgili hazırlıklar başladı. Kültür ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan, görüş almak için yazı gönderildi. Gelen görüşlere göre ihale ilanına ocak sonunda veya şubat başında çıkılması planlanıyor. Şartname, değer tespiti konularında da nihai aşamaya gelindi

GALATAPORT: İhale sürecinin 2010 içinde tamamlanması planlanıyor. Satışla ilgili olarak çeşitli kurumların görüşleri alındı.

MİLLİ PİYANGO: Net bir takvim yok. Önceki ihalenin iptalinin en önemli sebeplerinden biri değer tespitin yapılmasının ardından ihalenin yaklaşık 1,5 yıl sonra gerçekleştirilmesiydi. Yeni ihalede şartname ve yatırımcıya bırakılabilecek kar payı ile ilgili olarak düzenleme çalışmaları sürüyor.
Akşam


Geri Dön