29 / 03 / 2024

Köpük yerine taş yünü ile mantolama!

Köpük yerine taş yünü ile mantolama!

Bilecik’te vatandaşlar, binaların dış cephelerine taş yünü mantolama işlemi yaparak ısınma tasarrufuna gidiyor. Bu sayede ısınmada yüzde 50’lilere varan tasarruflar elde ettiklerini belirtiler. İşte ayrıntılar...



Bilecik’te vatandaşlar binalar dış cephelerine taş yünü mantolama işlemi yaparak ısınma tasarrufuna gidiyor.

Isıtma giderlerinden sağladığı tasarruf sebebiyle tercih edilen taş yünü mantolama işlemi, Bilecik’te de birçok binaya yapılırken, vatandaşlar bu sayede ısınmada yüzde 50’lilere varan tasarruflar elde ettiklerini belirtiler. Bilecik’te toplu konut binalarında köpükle yapılan mantolamanın yerine taş yünü ile yapılan mantolama tercih edilmeye başladı. Straforların, polistren bazlı, izolasyon içerikli yapıştırıcı ve sıvalarla dış cepheye uygulanması ile gerçekleştirilen mantolamaların yanma riski olduğu ve taş yünü mantolamasının ısı yalıtım oranının yüksek olması sebebiyle taş yünü mantolamasına ilgiyi artırdı. Mantolama ise iç ve dış cephelere ısı, ses yalıtım amacıyla uygulanan inşaat sistemleridir.


“MANTOLAMA YÜZDE 60 VE 70 ISI YALITIM SAĞLAYABİLMEKTEDİR”


Bilecik’te mantolama yalıtım ustası Fatih Kaya taş yünü mantolama yüzde 60 ve 70 ısı yalıtım sağlayabilmekte olduğunu belirtti. Kaya, ”Mantolama sadece ısı yalıtım sağlamak ile kalmaz, büyük ölçüde ses yalıtımı da sağlar. Yapıların dış cephelerinde sıvalı mantolama sistemlerinde uygulanmak amacıyla yüksek yoğunlukta üretilmiş taş yünü levhadır. Isı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği maksadıyla dış cephelerde sıva altında kullanılır. Normalde bir anda alevler arasında kalabilen bir bina Taş Yünü’nün yanmaz özelliği sayesinde kolay tutuşmuyor ve duman yaymıyor. Taş yünü mantolama sistemlerinin uzun yıllar kalıcı olabilmesi için bütün elemanlarının birbiriyle en üst seviyede uyuma sahip olması gerekir" dedi.


“MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERDEN UZAK DURMAK LAZIM”


Hangi ürünle yapılırsa yapılsın mantolamanın fayda sağlayacağı yönünde bilgiler veren Kaya, “Oysa ucuz olduğu için tercih edilen merpen altı ürünler ve toplama paketler, uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. Dış cephe mont olama ancak doğru malzemeyi, doğru ustanın, doğru bir şekilde uygulaması halinde iyi bir sonuç veriyor” ifadelerine yer verdi.


Hürriyet Yerel




Geri Dön