26 / 04 / 2024

Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesini Cumhurbaşkanı yerleştirecek!

Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesini Cumhurbaşkanı yerleştirecek!

Körfez Geçiş Köprüsü, Türkiye ekonomisine itici güç olacak. Köprünün kritik önem taşıdığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun 27 milyar liralık bir ekonomik faaliyeti tetiklemesi bekleniyor.



Dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü olan Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesi yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yerleştirilecek. Köprünün mayıs ayında hizmete açılması planlanıyor. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en kritik parçası olan Körfez Geçiş Köprüsü önemli bir ulaşım koridoru oluşturulmasını sağlayacak. 11.4 milyar liraya mal olan otoyol projesinin ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. 


Daha önce 4 saatte geçilen körfez çevresi yolu, köprünün devreye girmesiyle 4 dakikaya inecek. Toplam uzunluğu 2 bin 682 metre olan dev köprünün iki kulesinin arasındaki mesafe 1550 metre. 36 metre genişliğe sahip köprüde 3 gidiş, 3 dönüş olmak üzere toplam 6 şerit bulunuyor. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Köprü, İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinin de en önemli geçiş noktası. Toplam 113 tabliyesi bulunan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün maliyeti ise 6.3 milyar doları buluyor.


29 BİN İSTİHDAM

Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı etki analizine göre projenin 27 milyar liralık faaliyeti tetiklemesiyle bu ekonomik faaliyetin 11.3 milyar TL seviyesinde katma değer ortaya çıkaracağı ve 15 bin kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor.

Otoyolun hizmete açılması ile bölgede üretkenlik artışı ortaya çıkararak ekonomik gelişmeye katkı sağlaması bekleniyor. Otoyolun bölge ekonomisinde büyümeye 2017 yılında yüzde 4 seviyelerinde başlayıp 2030 yılında yüzde 7 seviyelerine kadar varan katkı sağlayacağı öngörülüyor. Bu katkının 2017 yılında 14 milyar TL; 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 4 milyar TL’yi bulması hesaplanıyor. Bu artışlardan kaynaklanan büyümenin, yaklaşık 14 bin kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor.


HER SEKTÖRE BÜYÜK KATKI

Otomotiv: 1.5 milyar lira

BÖLGEDEKİ otomotiv ve yan sanayi sektörü çıktılarının, otoyolun hizmete açılması ile 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 1.5 milyar TL kadar büyüyeceği öngörülüyor. Sektörün çıktılarındaki bu artış, yıllık ortalama yüzde 40’lık ilave bir büyüme, her yıl ek olarak ortalama 30 bin motorlu aracın üretimi anlamına geliyor. Otomotiv ve yan sanayi sektörünün artan büyümesi, tedarik zinciri içindeki faaliyeti tetikleyecek ve bölge ekonomisinde hareketliliği artırarak tüketimde de artış sağlayacak. Bu etkinin 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 3 milyar TL olması bekleniyor. Sektördeki doğrudan büyümeyle desteklenen istihdamın, 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 3 bin kişi olması öngörülüyor. Bunun yanında, artan dolaylı faaliyetlerle desteklenmesi beklenen ek istihdamın yıllık ortalama 3 bin 200 kişi civarında olacağı tahmin ediliyor.


Tekstil: 600 milyon lira

TEKSTİL, giyim ve deri sanayisinin çıktılarında 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 600 milyon TL büyüme bekleniyor. Sektörün tedarik zinciri faaliyetlerden oluşacak dolaylı ve sektörde çalışanların harcamalarının artması ile oluşacak dolaylı etkiler ile birlikte sektördeki toplam çıktının 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 1.5 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Sektörde büyümenin, bölgesel Gayri Safi Katma Değer’e (GKSD) olumlu etkilerinin olacağı öngörülüyor. Etkinin, 2017’de 200 milyon TL ve 2030 yılına kadar yıllık ortalama 500 milyon TL civarında gerçekleşeceği belirtiliyor. Sektördeki doğrudan büyümeyle desteklenen istihdamın 2030 yılın kadar olan dönemde yıllık ortalama 1.200 kişi seviyesine ulaşması bekleniyor. Ayrıca, dolaylı ve uyarılmış faaliyetlerden doğacak ilave istihdamın, yıllık ortalama 2 bin kişi olacağı tahmin ediliyor.


Turizm: 500 milyon lira

Otoyol ile birlikte, 2017-2030 yılları arasında bölgedeki turizm hizmetlerinin değerinde yıllık ortalama 500 milyon TL’ye denk gelen bir artış öngörülüyor. Bu artış, talepte ortaya çıkacak yüzde 40’lık büyümeye denk gelen, yıllık ortalama 600 bin ilave yerli ve yabancı turistin gelmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkacak. Otoyol ile birlikte ortaya çıkacak olan coğrafi yakınlaşma sonucunda, turizm sektördeki bu büyüme doğrudan ve dolaylı etkilerle bölgesel ekonomide, 2017-2030 yılları arasında yıllık ortalama 1.1 milyar TL ilave büyümeye imkan sağlayacak. Turizm sektöründeki bu büyüme sonucunda, bölgesel GSKD, 2030 yılının sonuna kadar yıllık ortalama 500 milyon TL büyüme gösterecek. Turizm sektöründeki büyümeye bağlı olarak bölgede, 2030 yılına kadar, tahmini yıllık ortalama 2 bin kişilik ek istihdam imkanı ortaya çıkması öngörülüyor. Dolaylı yollarla sağlanacak ilave istihdamın da, yine yıllık ortalama 2.000 kişi olacağı tahmin ediliyor.


Arazi fiyatları ve nüfusa etkisi

OTOYOLUN hizmete açılacağı ilk yıllarda, Bursa’daki arazi fiyatları üzerindeki etkisinin, büyük illerde metrekare başına 20 TL rakamın ortalama 50 TL seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Diğer iller yapılan tahminlerde ise, otoyolun uzun vadede metrekare başına 15 ile 20 TL arasında bir artışı beraberinde getireceği öngörülüyor. Bölge nüfusu üzerindeki etkilere yönelik ölçümler, istihdam olanaklarından beklenen artışların, bölgede, yeni yerleşimlerin oluşmasında itici bir faktör olacağını gösteriyor. Otoyolun işletmeye başlanacağı ilk yıllarda, nüfus artışı üzerindeki etkinin 15 ile 20 bin aralığında olacağı, 2030 yılına kadar ise bu artışın 40 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.


Hürriyet 




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Körfez çevresindeki iller arasındaki yol farkını aza indirecek İzmit Körfez Geçişi Projesi için tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek.


Çoğunluğunu Türk işçilerinin oluşturduğu 750'ye yakın kişinin çalıştığı Körfez Geçiş Köprüsü'nde son tabya konularak iki yaka birleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Perşembe günü yapılacak törene gelmesi bekleniyor. Mayısta kullanıma sunulacak köprü, dünyanın sayılı örnekleri arasında yerini alacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla yapılacak tören, tarihi anlara sahne olacak. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, trafiği rahatlatırken, zamandan da kazandıracak. Son tabyanın yarın yerleştirilmesi sonrası son çalışmalar yapılarak, köprünün mayıs ayında hizmete açılması öngörülüyor.


Yakıt tasarrufuna katkı


İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin toplam maliyetinin 6.3 milyar Doları bulacağını belirten yetkililer, halen projede 7 bin 918 kişinin çalıştığını bildirdi. Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde, "Bölünmüş yollarda sadece bir yılda zaman ve yakıttan elde edilen tasarruf 16 milyar TL'yi aştı. Karayollarına son 10 yılda ortalama yıllık 15.5 milyar TL harcandı” bilgisini vermişti.



Fazıl ŞAHAN/Yeni Şafak



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Hükümetin çılgın projeleri arasında bulunan İzmit Körfez Geçişi Projesi’nde 'gövde gösterisi' zamanı. Körfez çevresindeki 4 saat süren yolculuğu 4 dakikaya düşürecek İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabyası yarın devletin zirvesini buluşturacak törenle konulacak. Mayıs ayında hizmete açılması beklenen köprü, dünyanın sayılı örnekleri arasında yerini alacak. 


Devletin zirvesi orada

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Boğazı’ndaki 3. Köprü’ye son tabliyenin konulması büyük yankı yaratmıştı. Bu kez bir başka dev proje olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’ne son tabliye törenle yerleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla yapılacak özel tören, tarihi anlara sahne olacak.


4 saat değil, 4 dakika

EN büyük orta açıklıklı asma köprüler arasında dünyada dördüncü olacak İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, zamandan da kazandıracak. Körfez’i geçmek için 4 saat süren yolculuk, 4 dakikaya düşecek. Son çalışmaların ardından köprünün mayısta hizmete açılması bekleniyor.


Toplam maliyeti 6.3 milyar dolar

İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin toplam maliyetinin 6.3 milyar doları bulacağını belirten yetkililer, projede 7 bin 918 kişinin çalıştığını bildirdi. Dev projeler, on binlerce kişiye istihdam yaratması bakımından da önemli rol üstleniyor. 


Akşam 




Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Köprünün mayıs ayında hizmete açılması planlanıyor. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en kritik parçası olan Körfez Geçiş Köprüsü önemli bir ulaşım koridoru oluşturulmasını sağlayacak. 11.4 milyar liraya mal olan otoyol projesinin ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor.


4 SAATE İNİYOR


Daha önce 4 saatte geçilen körfez çevresi yolu, köprünün devreye girmesiyle 4 dakikaya inecek. Toplam uzunluğu 2 bin 682 metre olan dev köprünün iki kulesinin arasındaki mesafe 1550 metre. 36 metre genişliğe sahip köprüde 3 gidiş, 3 dönüş olmak üzere toplam 6 şerit bulunuyor. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Köprü, İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinin de en önemli geçiş noktası. Toplam 113 tabliyesi bulunan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün maliyeti ise 6.3 milyar doları buluyor. Projenin 27 milyar liralık faaliyeti tetiklemesi bekleniyor.


Star 


Geri Dön