18 / 04 / 2024

Körfez ülkelerinden Türk firmalarına 267 milyon dolarlık talep!

Körfez ülkelerinden Türk firmalarına 267 milyon dolarlık talep!

Cityscape Fuarı'nda Türk firmaların projelerine Körfez ülkelerinden 267 milyon dolarlık talep geldi. Satışlardaki en önemli etken ise değer kazanan dolar oldu.



Türk gayrimenkul firmaları, Dubai’de düzenlenen Cityscape Global Fuarı’nda yabancı yatırımcının radarında. Kurumsal ve bireysel yatırımcı satın almalar için Türk firmaların standındaydı. Körfez alıcı İstanbul’da yatırım yapmak için firmalarla milyon dolarlık görüşmeler yaparak, İstanbul’da yeniden görüşmek için rezervasyon yaptı. Türk firmalar bu yıl fuardaki alıcının ‘nitelikli’ olduğuna dikkat çekerken, fuarı gezmeye önemli yatırımcı ve yatırımcı temsilcilerinin geldiğini belirtti. Satışlardaki en önemli etken ise değer kazanan dolar oldu.


Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Maslak 1453 projesinden daha önce de Körfezli yatırımcıya kule satışı yapan Ağaoğlu, bu yıl da bölgeden bir yatırımcıya 67 milyon dolara kule sattı. Ağaoğlu’nun tek kalemde yaptığı en büyük satış olan kule, Suudi merkezli Şeyh Sulaiman Al Rajhı Vakfı’na yapıldı. Maslak 1453 projesinde 140 dairenin bulunduğu kulenin satışıyla ilgili olarak Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Rajhı Vakfı ile daha yeni stratejik ilişkilere adım atacağız. Bu da bir başlangıç” dedi.


Tarlabaşı 360'a 50 milyon dolarlık yatırım


Çalık Gayrimenkul’un Tarlabaşı 360 projesinde Dubaili bir yatırımcı projeden otel için yer bakıyor. Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, Suudi bir yatırımcının ise projeden 50 milyon dolarlık rezidans yatırımı için görüşmede olduğunu söyledi.


100 konuttan 30'u yabancılara


Dumankaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış dumankaya projelerini yabancılara tanıttıklarını belirterek, bu sene toplamda 1000’in üzerinde konut satmayı planladıklarını söyledi. Dumankaya, “Geçen yıl 800 civarında daire satışı yapmıştık. Bu sene yüzde 20’nin üzerinde büyüme olacak. Bunda yabancı talepteki artışın da etkisi var. Bu yıl da 100 konuttan 30’unu yabancılara satıyoruz” dedi.


24 milyon dolarlık satış


Garanti Koza İstanbul Esenyurt ve Bulgaristan projelerini Dubai’de görücüye çıkardı. Garanti Koza Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Baykal, “Esenkent’teki Koza Park projesinden 47 daire, Bulgaristan’daki Koza Square projesinden 76 daire, Grand Kanyon projesinden 14 daire rezerve edildi. Bunların yüzde 80’i satışa döner. Tüm bu evlerin toplam satış değeri 24 milyon dolar” diye konuştu.


'Mega projelere ilgi çok yoğun'


Fuara Seyrantepe’deki Skyland ve Bursa’daki Harmony Towers projeleriyle katılan Eroğlu İnşaat, 15 ünite için rezervasyon aldı. Özellikle İstanbul’u iyi tanıyan Körfez yatırımcısının projenin yerini iyi bildiğini belirten Satış ve Pazarlama Direktörü Togan Yazıcıoğlu, “Her yıl İstanbul’u daha iyi öğrenip geliyorlar. Mega projelere ilgileri çok yoğun. Bu yıl nitelikli alıcı geliyor” dedi.


Metrekaresi 1500 dolar


Dubai fuarına Esenyurt Premium ve Port Royal projeleri ile katıldıklarını söyleyen Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Esenyurt’ta 1400 konutluk projemizde metrekare satış fiyatı 1500 dolar. Suudili bir yatırımcı ile blok satış için konuşuyoruz. İstanbul’a projemizi görmeye gelecekler. Toplu alıp ülkelerinde satacaklar” dedi.


Yüzde 20'si yabancıya


Kuzu Grup tarafından Ataköy’de hayata geçirilen SeaPearl projesinde fuarın ilk gününde 20 milyon dolarlık satış yapıldı. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “Cityscape, Körfez yatırımcısıyla buluşmamız için önemli bir fırsat. Yabancılar ülkemize güveniyor. Projenin yüzde 20’sini yabancıya sattık” dedi.


50 talep bekleniyor


Nef’in New York projesine Körfez sermayesi yoğun ilgi gösterdi. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “New York projesi ile fuarda 200’e yakın kişi ilgilendi, ismini yazdırdı. Ayrıca Inistanbul ve Ortaköy projeleri için yaklaşık 50 talep olmasını bekliyoruz. New York projesinin asıl satışı ise yılbaşına doğru New York’ta yapılacak” diye konuştu.


Aşçıoğlu imzaladı


Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Dubaili Deyaar Grubu ile işbirliği anlaşmasını Dubai Cityscape Fuarı’nda imzaladı. Aşçıoğlu ve Deyaar pilot proje olarak belirledikleri Midtown projesi ile ortaklıklarını geliştirerek Türkiye’de ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde, gayrimenkul alanında büyük bir katma değer sağlayacak.


6.5 milyon dolarlık ön rezervasyon


Soyak, fuara İstanbul ve  İzmir  projeleriyle katıldı. Soyak CEO’su emre çamlıbel, Arnavutköy’e bağlı 5 bin konutluk projeyi fuarda yatırımcılara anlattıklarını ve ilgi gördüklerini söyledi. Çamlıbel, Soho projesi için 3 kişiden, gelecek projeleri için de 35 kişiden 6.5 milyon dolarlık ön rezervasyon aldıklarını kaydetti.


Çoğu yatırım için


Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Westside projesinde 99 daireden oluşan iki bloku satışa çıkardıkarını açıkladı. Şahin, “Körfez yatırımcısı satın almaların çoğunu yatırım için alıyor, sonra kiraya veriyor” dedi.


71 daire rezerv edildi


DKY İnşaat Dubai’de 2.5 milyar dolarlık konut projelerini tanıttı. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Körfez ülkelerindeki yatırımcılar projeye yoğun ilgi gösterdi. Bir yatırımcı fuarın ilk günü projenin 5 katında 71 daireyi rezerve etti. Sadece DKY On projemiz için 16 milyon dolarlık satışı revize etmiş olduk* dedi.


Vatan


Geri Dön