29 / 03 / 2024

Körfezli yatırımcıların gözü İstanbul'da!

Körfezli yatırımcıların gözü İstanbul'da!

Bugüne kadar merkez üssünü İstanbul Başakşehir olarak belirleyen Fuzul Grup artık şehrin merkezi ilçelerinde olacak.



Başakşehir’de 6 bin konut üreten firma, kentsel dönüşüme ve Emlak Konut GYO ile  TOKİ  ihalelerine odaklanmış durumda. 2 yıl önce açıkladığı 4 yılda 4 milyar liralık yatırımın 1.5 milyar lirasını Başakşehir’deki ‘3. İstanbul’ ve Gaziosmanpaşa’daki ‘TEM Avrasya’ projelerine yapan şirket, gelecek 2 yılda 2.5 milyar yatırım yapacak. Körfez merkezli yabancı ortaklarla ihalelere girmeye hazırlandıklarını belirten Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, birçok yabancı yatırımcıyla görüştüklerini, bunlar arasında Suudi Arabistan ve Bahreynli grupların ön plana çıktığını dile getirdi. 


GALATASARAY ARSASINA TALİP

Son dönemde ihalelere birlikte teklif verdikleri Suudi Arabistan merkezli Al-Zamil Gayrimenkul’le ortaklıklarının başkalarına da örnek olduğunu ifade eden Akbal, “Diğer Ortadoğu merkezli gruplardan teklifler geliyor. Bahreyn’den bir grup bizimle görüşme yaptı. Biz de varız dediler. Ortaklığa hazırlanıyoruz” dedi. Akbal, Suudi Arabistanlı bir grubun da Emlak Konut’un gerçekleştireceği Galatasaray’a ait Florya arsasının ihalesine Fuzul Grup ile birlikte girmek istediğini söyledi. Emlak Konut önümüzdeki aylarda Florya dışında Teşvikiye ve Küçükçekmece arsaları içinde gelir paylaşım ihalesi düzenleyecek. Kentsel dönüşüm için de kendilerine çok talep geldiğini anlatan Akbal, “Zeytinburnu’ndan Eyüp’e kadar birçok alanda arkadaşlar sürekli görüşmeler yapıyorlar. Biz daha çok ihalelere sıcak bakıyoruz. Bahreynli ortağımızla da bu devlet ihalelerini takip edeceğiz. Onların bu konuda talepleri var” dedi. Körfez yatırımcının 11 Eylül sonrası güvenli liman arayışını sürdürdüğünü belirten Akbal, “Kara kaşımız kara gözümüz için değil, Türkiye’ye güvendikleri için geliyorlar. Türkiye’yi güvenli görüyorlar” dedi.  Yabancıların kamu ihaleleriyle ilgilenme nedenlerini anlatan Akbal, şunları söyledi: “Yabancı paranın hızlı dönmesini istiyor. Hızlı satış gerçekleştiği için kamu ihalelerini tercih ediyorlar. Tek başına cesaret edemiyorlar. Birkaç firma tek başına bir şey yapmaya çalıştı, hayal kırıklığı yaşadı. Benim buradan kalkıp gidip Dubai’de iş yapmam büyük bir şey. Süreci bilmiyorum, mevzuatları bilmiyorum. Tek başıma Donkişot’luk yapamam.”


PETROL KRİZİ PLANLARI BOZDU

FUZUL Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, Suudi Arabistan’da yapılması planlanan projenin petrol krizi nedeniyle askıya alındığını söyledi. Akbal, “Riyad’dan bir grup bize gelmişti. Türkiye’den know-how (bilgi) almak istiyorlardı. 10 bin konuta gidecek bir projeydi. İyi niyet anlaşması yapmıştık. Petrol kriziyle beraber Konut Bakanlığı askıya aldı” dedi.


28 BİN LİRADAN 800 BİN LİRAYA

BAŞAKŞEHİR’de yaşanan dönüşümü kendi aldığı daire ile örnekleyen Eyüp Akbal, “1996’da 120 metrekarelik 3+1 daire aldım, 28 bin lira ödedim. Şimdi aynı daireye 488 bin lira verdiler. Yeni olsa 750-800 bin liradan başlar” dedi. Akbal, 2018 başında Başakşehir’de 350-400 konutluk projeye başlayacaklarını söyledi.


Hürriyet / Gülistan Alagöz


Geri Dön