27 / 04 / 2024

Koronavirüs salgını sonrası ev arayışları ne oldu?

Koronavirüs salgını sonrası ev arayışları ne oldu?

Koronavirüs salgını ile beraber yaşam standartlarımızın değişmesiyle gayrimenkul alım şekilleri de değişti. Eskiden 20 kişinin gezdiği daireleri şimdilerde en fazla 3-4 kişi inceliyor. Peki, daireleri gezmeden kiralamak mümkün mü? 



Pandemi dönemi en çok karar alma şeklimizi değiştirdi. Bu dönemde hızlı karar vermek isteyen vatandaşlar gördükleri gayrimenkullerde alım ve kiralama işlerinde fazla düşünmeden karar veriyor. Milliyet'ten Nilüfer Kaş'ın haberine göre;  gördüğü mülkü almaya 15 dakikada karar veren ya da daha önce gördüğü ama dönüp bakmadığı bir yere kaparo gönderen, sadece fotoğraf ve videodan ev kiralayan, satın alanların sayısı çoğaldı. 

Koronavirüs salgını dönemi pazarda olan satıcıları da alıcıları da aynı oranda etkiledi. Satıcı evine aldığı her alıcı adayı ile sağlık açısından riske girerken, alıcı da her gezdiği evde aynı riski kabulleniyor. Bu sebeple 1 yıldan bir süredir içinde yaşanılan mülklerde başka yöntemler tercih ediliyor. 

Koronavirüs salgını sonrası ev arayışları ne oldu?

Eskiden bilgi almak için arayan bir müşteri mülkü incelemek istediğinde hemen randevu oluşturuldu. Artık bu devir değişti. Emlakçılar soruları ardı ardına sıralıyor. Gerçekten alıcı mı, aradığı özellikler bu mülkte var mı, fiyat aralığı kapanabilecek gibi mi, olmazsa olmazları neler, aradığı bu mülk ise parası hazır mı, kredi kullanacak mı, hemen taşınmayı düşünüyor mu, bu mülke gelene kadar kaç mülk gördü, onlarda neyi beğendi, neleri beğenmedi, bu mülkü beğenirse karar vermek için bir başka görüşe de ihtiyaç duyacak mı? Bu soruların yanıtını net veren alıcılar tercih ediliyor.

Koronavirüs salgını sonrası ev arayışları ne oldu?

Salgında emlakçıların iş yapma şekli de bir hayli değişti. Drone çekimleri, sanal turlar, detaylı fotoğraflar, 360 derece fotoğraflar, videolar hatta canlı görüntülü arama ile mülkler alıcılara gösteriler. Eskiden olduğu gibi klasik 10 kare fotoğraf çek, ilan sitelerine koy devri sona erdi. Bu yeni yöntemin maliyeti oldukça fazla. Ama sağlık söz konusu olduğu ve ister alıcı ister satıcı olsun herkese karşı sorumluluk büyük olduğu için maliyet gözetmiyor. 

Emlak sektörünü neler bekliyor? 


Geri Dön