25 / 04 / 2024

Koska, İngiltere'de mağaza açıyor

Koska, İngiltere'de mağaza açıyor

103 yıllık helva ustası Koska, süpermarketler aracılığıyla ulaştığı yurtdışı pazarlarında butik mağazalar kurmaya hazırlanıyor



İngiltere'de 650 mağazası olan Thortons şekerleme zincir marketlerinde lokumlarını satışa çıkaran firma, ilk mağazasını Londra'da açacak. Yurtdışı butik mağazacılıkta rota, Londra'dan sonra Paris ve Dubai'ye dönecek. Lokum üretimi için sadece İngiltere'de 600 şubesi bulunan Marks&Spencer ile görüşmeler sürdüren firma, bu sene üretmeyi planladığı organik lokumları ilk kez İngiltere'de satışa sunacak.
Osmanlı motifleri
Lokum çeşitlerinin başrol oyuncusu olacağı mağazanın hem tat hem de dekorasyon anlamında Osmanlı motiflerini yansıtacağını ifade eden Koska Helva'nın 4'üncü kuşak yöneticilerinden Emin Dindar, İngiltere'de butik açmayı uzun süredir düşündüklerini, geçen yıl İngiltere Vejetaryen Derneği tarafından verilen kalite sertifikasıyla da hayata geçirmeye karar verdiklerini belirtti. Dindar, “Bu sertifikayı Türkiye'den almaya hak kazanan sayılı firmalardan biri olduk. Sertifika bizim için altın anahtar, mağazacılıkta İngiltere'ye açılan bir kapımız olacak. Butik mağazalarla birlikte Marks&Spencer ile anlaşmaya vardığımızda toplam satışlarımızı üçe katlayacağız. Ardından Paris ve Dubai'de diğer mağazalarımızı açacağız” diye ifade etti.

Organik helva geliyor
Organik pekmez, tahin, bal ve reçelden sonra organik lokum ve helva da üretmeye başlayacaklarını kaydeden Dindar şunları söyledi:
“Organik pazar Türkiye için yeni ama ciddi potansiyeli var. Türkiye'de organik şeker üretilmiyor. Yurtdışından organik şeker getirtmek yasak olduğu için üretimde elma şerbeti kullanıyoruz. Yasak ortadan kalksa bile ithalat, ciddi bir gümrük vergisi yükü getiriyor. Bu konuda birkaç firmayla birlikte Tarım İl Müdürlükleri ile görüşme halindeyiz. Aslında ithalat yerine organik şekeri biz üretsek ürünlerin fiyatı da düşecek. Bu konuda Tarım Bakanlığı'ndan destek bekliyoruz.”
Dindar, yurtiçindeki mağaza ve restoranlarını franchising vererek yaygınlaştırmayı planladıklarını da söyledi.
Tuğba BOZKURT / Milliyet


Geri Dön