26 / 04 / 2024

Kredi çekerken dosya masrafı ödenmeyecek!

Kredi çekerken dosya masrafı ödenmeyecek!

Tüketici kredilerinde özellikle konutta yüksek miktarlara ulaşan dosya masrafından kurtulmanın yolu açıldı



Isparta'da bir tüketicinin hukuk mücadelesi sonrası dosya masrafı geri ödendi. Mahkeme, tüketici kredilerinde bankaların dosya masrafı adı altında aldığı ve bazen kredi tutarının yüzde 7-8'ine ulaşan paranın haksız olduğuna hükmetti. Bir bankadan tüketici kredisi kullanan kişinin, müzakere yapılmadan dosya masrafı alındığı yönündeki başvurusunu inceleyen Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, müzakere edilmeden para alınmasının kanuna uygun olmadığını belirledi. Bankanın itirazını mahkeme de kabul etmeyince, dosya masrafı tüketiciye geri ödendi. Böylece bankaların özellikle konut kredilerinde aldığı yüksek miktardaki dosya masraflarının geriye ödenmesinin yolu açıldı. 100 bin liralık konut kredisinde dosya masrafı bazı bankalarda 8.3 milyar liraya kadar ulaşıyor. Olayın geçtiği yer olan Isparta'da Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek, Serkan Ağarlı adlı vatandaşın bir bankadan kredi alma işlemleri sırasında dosya masrafı ödediğini, tüketicinin bu paranın müzakere edilmeden alındığı yönündeki itirazı üzerine yapılan incelemede tüketicinin haklı bulunduğunu ve banka tarafından masraf adı altında alınan paranın tüketiciye iade edildiğini belirtti.

BANKANIN İTARAZINA RED
Kızılşimşek, Serkan Ağarlı'nın bir bankadan aldığı krediye istinaden bankanın dosya masrafı talebinde bulunduğunu, Ağarlı'nın başvurusu üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin konuyu incelemeye aldığını kaydetti. Yapılan incelemenin ardından kredi işlemlerinde müzakere edilmeden dosya masrafı alınmasının kanuna uygun olmadığını belirlediklerini anlatan Kızılşimşek, bu kararın ardından bankanın Asli Hukuk Mahkemesi'ne itiraz ettiğini, ancak mahkemenin de hakem heyetinin kararı doğrultusunda bir karar verdiğini ifade etti. Karar kapsamında bankanın tüketiciden dosya masrafı adı altında aldığı parayı geri ödediğini öğrendiklerini bildiren Kızılşimşek "Bankanın dosya masrafı konusunu müşterisiyle müzakere etmesi ve tüketicinin bunu kabul etmesi gerekiyor. Banka, sözleşmenin içinde dosya masrafını belirtiyor, ama sonra müzakere etmiyor. Biz de konuyu bu açıdan irdeledik. Mahkemenin verdiği karar da, bizim kararımızı doğrular nitelikte oldu" dedi.

Türkiye'ye örnek oldu 50 ilden arandık
Isparta'daki tüketicinin dosya zaferinin Türkiye'ye örnek olduğunu söyleyen Kızılşimşek, 50 ilden arandıklarını söyledi. Isparta'da benzer 8 şikayet dosyasının daha kendilerine iletildiğini söyleyen Kızılşimşek "Başka illerden arandık. Benzer bir durumla karşılaşanlar, yardım talebinde bulundular. Önceden bu konuda herhangi bir dosya bulunmazken, şimdi ülke genelinde 200'ü aşkın şikayet dosyasının olduğunu öğrendik" dedi. Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin bu kararının emsal teşkil ettiğini belirten Kızılşimşek, vatandaşların artık bilinçlendiğini sözlerine ekledi.

İstenen ücret kredi tutarının % 2-8'i
Bankaların tüketici kredilerinde uyguladığı komisyonlar kredi türü ve vadesine göre değişiklik gösteriyor. Bankaların ilan ettikleri kredi faizi oranları, dosya, masraf ve komisyon oranları nedeniyle krediyi kullanma zamanında yükseliyor. 100 bin liralık bir konut kredisinde toplam dosya masrafı 3-8.5 bin lira arasında değişiyor. İhtiyaç kredilerinde de masraf ve komisyon alınıyor. Bazı bankalar 200 liradan başlayan masraf ve komisyon alırken bazı bankalarda bu ücret kredi tutarının yüzde 2'sinden başlıyor.
Star

Tüketicinin `dosya masrafı' zaferi
ISPARTA'da Serkan Ağarlı adlı vatandaş, bir bankadan kredi alma işlemleri sırasında ödediği dosya masraflarını geri aldı. Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek, tüketicinin bu paranın müzakere edilmeden alındığı yönündeki itirazı üzerine yapılan incelemede tüketicinin haklı bulunduğunu ve banka tarafından masraf adı altında alınan paranın tüketiciye iade edildiğini açıkladı. Yapılan incelemenin ardından kredi işlemlerinde müzakere edilmeden dosya masrafı alınmasının kanuna uygun olmadığını belirlediklerini anlatan Kızılşimşek, bu kararın ardından bankanın Asli Hukuk Mahkemesi'ne itiraz ettiğini, ancak mahkemenin de hakem heyetinin kararı doğrultusunda bir karar verdiğini ifade etti. Karar kapsamında bankanın tüketiciden dosya masrafı adı altında aldığı parayı geri ödediğini öğrendiklerini bildiren Kızılşimşek, bu kararın emsal teşkil ettiğini savundu.
Hürriyet


Geri Dön