25 / 04 / 2024

Kredi ile ev alıp kiraya verme avantajı

Kredi ile ev alıp kiraya verme avantajı

Birikmiş nakit parayla ev almaktansa banka kredisi kullanarak ev alıp kiraya vermek daha avantajlı



Ev alıp kiraya vermek isteyenlere, güzel bir haberimiz var. Banka kredisi kullanmak suretiyle ev aldığınızda, "bir taşla iki kuş" vuruyorsunuz.
Birikmiş nakit paranız olsa dahi banka kredisi kullanarak ev alıp kiraya vermeniz daha avantajlı olabiliyor.
Avantaj ne?
Bir cümleyle açıklayalım; kira geliriniz nedeniyle, gelir vergisi ödemiyorsunuz.
Nasıl mı oluyor? Açıklayalım.
1- Kira geliri olanlar, bu gelirlerini beyan edip gelir vergisi ödemek zorundalar.
2- Beyannamede bildirilen kira gelirlerinden, "Gerçek gider" yöntemi seçilmek suretiyle, aşağıdaki indirimler yapılabiliyor.
a) Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı indirilebiliyor (Gelir Vergisi Kanunu Md. 74/4). Borçların faizlerini, sadece konut kirası elde edenler değil, işyeri kirası elde edenler de indirebiliyor.
b) Kiraya verilen bir adet konutun satın alma bedelinin yüzde 5'i, beş yıl süre ile kira gelirinden indirilebiliyor (GVK Md. 74/4).
c) Kendisi kirada oturuyorsa, aldığı kiralardan ödediği konut kirasını da indirebiliyor (GVK Md. 74/9).
d) Ayrıca kiraya verilen evlerin; onarım ve sigorta giderleri, amortismanları, emlak vergisi, kiraya verilen gayrimenkul için bir sözleşmeye, kanuna ya da mahkeme kararına istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da kira gelirlerinden indirilebiliyor (GVK Md.74).
Bir örnek
Olayı bir örnekle açıklayalım:
Remzi Bey, banka kredisi kullanmak suretiyle, bir ev almış ve kiraya vermiştir. Yıllık kira geliri: 60 bin TL, Ödediği yıllık banka faizi: 35 bin TL, Evin satın alma bedelinin yüzde 5'i de 30 bin TL'dir.
Bu durumda Remzi Bey, aldığı 60 bin TL kiradan, ödediği faiz ile evin satın alma bedelinin yüzde 5'i toplamı olan 65 bin TL'yi düştüğünde, gideri gelirinden fazla olduğu için 1 TL dahi vergi ödemeyecek.
Konuyu basit bir şekilde açıklayabilmek için, ayrıntılı örnek vermeyip; banka kredi faizi ödeyen ve yeni ev alan birini örnek verdik. Yukarıda sıralanan diğer giderlerin de kira gelirinden indirilebileceği kuşkusuz.
Konut kirasında istisna
Konut kira gelirlerinde bir de "istisna" var.
Konut kira geliri elde edenler, bir takvim yılı içinde (yani 1 Ocak 31 Aralık döneminde) elde edilen hasılatın, 1 Ocak 2009'dan itibaren 2 bin 600 TL'sini gelir vergisinden müstesna tutabiliyor. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranı civarında artırılıyor.
Ancak, gerçek gider yönteminin seçildiği durumlarda, gerçek giderlerin vergiden istisna edilen 2 bin 600 TL'lik tutara isabet eden kısmı indirilemiyor. Yani istisnadan 2 bin 600 TL değil de örneğin 1200 TL olarak yararlanılmış oluyor.
Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar, bu istisnadan yararlanamıyorlar. Aynı şekilde, 2.600 TL'nin üzerindeki konut kira gelirini beyan etmeyenler veya eksik beyan edenlerde bu istisna uygulanmıyor.

Şükrü Kızılot/Hürriyet


Geri Dön