25 / 04 / 2024

Kredi muslukları açılacak

Kredi muslukları açılacak

Yılbaşından itibaren ikinci el konut ve bireysel krediler ile yatırım ve istihdama dönük kredileri kapsayan 300 milyarlık liralık bir paketle piyasaların rahatlatılması bekleniyor.



Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ikinci el konutta faiz oranının yüzde 1.29'dan yüzde 0.99'a ihtiyaç kredilerinde ise faiz oranının yüzde 1.60'dan yüzde1.20'ye çekilebileceğini söyledi. böylelikle piyasalarda rahatlama sağlanacağını ve enflasyonunda yüzde 100'ün altında kalarak seçime gidilebileceğini kaydetti.

Ekonomist ve bankacılık uzmanı Erol Taşdelen de bireysel ve konut kredilerinin durdurulmuş olduğunu,  başvuruların büyük oranda geri çevrildiğini belirterek kredi kanallarının kapatılması nedeniyle piyasaların iyice sıkıştığını ve sanayicilerin bu darboğazı aşmak için çözüm arayışı içinde olduklarını söyledi. Piyasada seçimden önce parasal genişleme beklentisi olduğunu kaydeden Taşdelen özellikle istihdama ve yatırıma yönelik kredilerin kullandırılmasının gündeme geleceğini söyledi. Taşdelen bu doğrultuda Kredi Garanti Fonu kredilerinin de devreye alınabileceğine işaret etti.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz ise son zamanlarda enflasyon ve cari açıktaki yükselmenin önlenmesi amacıyla kredilerde durma noktasına gelindiğini belirterek seçim dönemlerinde en çok kullanılacak göstergenin büyüme olması nedeniyle kredi kullanımının artmasının beklendiğini ifade etti. Yılmaz kredilerin hem üreticini hem de tüketicinin ekonomik aktivitesini belirleyen en önemli etkenlerden biri olduğuna işaret ederek kredi hacmi ile ekonomik büyüme arasında doğrudan bir bağ olduğunu dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön