29 / 03 / 2024

Kredide kur riskini sepetlediler

Kredide kur riskini sepetlediler

Anodolubank Genel Müdür Yardımcısı Atakan, piyasalardaki dalgalanma sonrası müşterilerin konutta sepet krediye yöneldiklerini söyledi...



Atakan, kredilerde faiz ve kur riskini azaltmak isteyen müşterilerin yüzde 70'inin iki farklı para birimi ile borçlanma yoluna gittiğini belirtti.
Uluslararası piyasalarda dalgalanmaya neden olan bankacılık krizinin etkisiyle kredi maliyetlerinin artması, yükselişe geçen konut kredisi faizleri, yatırımcıları ev satın alırken Türk Lirası ve dövizden oluşan sepet kredilere yöneltti. Müşteriler 'sepet kredisi' ile istedikleri iki cins para birimini seçerek, kredi üzerindeki faiz ve kur riskini aşağıya çekmeyi hedefliyor.

Volatilite yatırmcıyı korkuttu
Anadolubank Bireysel Kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, özellikle son dönemde uluslararası piyasalardaki çalkantıya paralel olarak artan volatilite nedeniyle yatırımcıların konut kredisi kullanırken tek para biriminin faiz riskini üstlenmek istemediğini söyleyerek, "Aslında hangi para birimi avantajlı sorusunun mükemmel bir cevabı yok ancak müşterilerin krediyi kullanmak istediği vade, gelirinin ne kadarının döviz olduğu ve döviz kurları hakkındaki beklentileri sepeti oluşturmada önemli kriterler. Türk Lirası faizlerinin yüksek olması ve bankaların kredi kaynaklarını yurtdışından alması nedeniyle kredi faizlerinin de yükselmesi nedeniyle müşteriler yüzde 100 TL cinsi konut kredisi almak istemiyor. Bu tip fonlama ihtiyacını karşılamak için pazara sunduğumuz sepet kredisi büyük ilgi gördü. Konut kredisi kullananan müşterilerin yüzde 65-70'i sepet kredisi tercih ediyor" dedi.

Sepette lira tavsiye ediliyor
Sepet kredisi kullanmak isteyen müşterilerinin mutlaka döviz gelirlerinin olması gerektiğine dikkat çeken Atakan, "Her para biriminin 1-4 yıl arasında dalgalandığı bir dönem var. Bankalar olarak biz bile taktik değiştiriyoruz. Müşterilerin de hem faiz hem de kur riskini ayı anda üstlenmesini tercih etmiyoruz. Türk Lirası'nın sepet kredi içindeki para birimlerinden biri olması konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Özellikle dolar kurunda büyük bir sıkıntı beklemeyen müşteriler için, ABD ekonomisinin durgunluğa girdiği, bu yıl içinde başkanlık seçimlerinin yapılacağı ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesinin beklendiği bir ortamda doların en az altı ay değer kaybedeceğini öngörüyoruz" dedi.
'Uzun vadede sepette TL-Euro tavsiye ediliyor'
Konut kredisinde sepet krediyi tercih eden müşterilerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Atakan, müşterilerin kredi ihtiyaçlarına göre iki farklı senaryo ile sepet krediyi açıkladı. Kısa vadeli bir kredi düşünen yatırımcıya doların Euro karşısında değer kaybedeceğini öngörerek, TLdolar ve/veya TL- Japon Yeni tavsiye ettiklerini kaydeden Atakan, faiz yükünün en az 5 yıl vadeli kredide olduğunu ve Japon Yeni'nin son dönemlerde yükselmesine rağmen düşük faiz ile öne çıktığını bildirdi. Atakan, uzun vadeli sepet kredisi kullanmak isteyen müşterilerine ise Türk Lirası- Euro sepetini öneriyor. Recep Atakan, sepet kredisi kullanan bir müşterinin istediği zaman istediği para birimini değiştirebileceğini belireterek,"Müşteri eğer dolar yerine Euro ile krediye devam etmek isterse erken ödeme komisyonu alınmadan sepet kredideki döviz cinsini değişterebilir" diye konuştu.
'Döviz geliri olmayan mağdur olur'
Döviz kredileri ile yüksek kur riski alındığını belirten Atakan, uluslararası piyasalarda işlerin kötüye gitmesi durumunda döviz geliri olmayan müşterilerin mağdur olabileceğini söyleyerek, "Gelirinin yüzde 70'i yani maaşı Türk Lirası, kira geliri de diyelim ki dolar olan bir müşteri eğer uzun vadede kurun düşmesini bekliyorsa o zaman ona sepet kredisinin yüzde 60'ını YTL, yüzde 40'ını ise döviz olarak kullanmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Müşterilerin, dolar, Euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı ve YTL içinden istedikleri iki para birimini seçebileceklerine değinen Atakan, sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin, Türk Lirası kredinin faizi yüzde 1.45 diyelim. Japon Yeni'nin faiz ise yüzde 0.30. Bu ikisinin sepet içindeki ağırlıklarına göre ortalamasını aldığımızda karşımıza yüzde 0.82 gibi bir oran çıkıyor. Böylece müşteri kurve faiz riskini yarı yarıya düşürüyor."
FURKAN ALP / SABAH

Geri Dön