27 / 04 / 2024

Kripto para piyasasında düşüş devam edecek mi? 

Kripto para piyasasında düşüş devam edecek mi? 

Çin'de yerel finansal kurumların ödeme sistemlerinin kripto para hizmet vermesini yasaklaması sonrasında kripto paralarda sert düşüş yaşanmaya başladı. Peki kripto paralarda düşüş devam edecek mi? İşte ayrıntılar...



Son zamanlarda yatırımın gözdelerinden olan kripto para piyasasında hızla değer kaybı yaşanmaya başladı. Milliyet'te yer alan habere göre; Nisan ayında 65 bin dolar olan Bitcoin şu anda 30 bin dolara kadar geriledi. 

Bir diğer kripto para birimi Ethereum ise yüzde 28 civarına düşerken birim fiyatı 1,850 dolar seviyelerine kadar indi. Böylece, Bitcoin ve Ethereum'da Mart 2020'den bugüne en büyük düşüş yaşandı. Bitcoin'deki değer kaybı son 7 günde yüzde 34'ü, Ethereum'daki düşüş ise yüzde 41'e ulaştı. Bu değer kayıplarının ardında borsada kaybedilen para miktarı 1 trilyon dolara ulaştı.

Vatandaşın yakından izlediği borsada yaşanılan düşüş Çin'in yasaklarıyla daha da hızlandı. Yaşanılan son gelişmeleri değerlendiren Kripto para analisti Beste Naz Süllü şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Çevremizde 'biz tam Bitcoin'e girdik, çöktü' diyenler var. Biz şunu anladık, Bitcoin'i çıkaran kişinin Elon Musk olmadığını artık biliyoruz. Bu işin arkasında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın iddia ettiği gibi Çin'in de olmadığını biliyoruz. Çünkü Çin'e ait olsa, böyle bir hamle yapmazlardı. Çünkü Çin'in her hamlesinde, orada Bitcoin ile ilgili işlem yapanlar Çin dışına, ama Çinlilerin sahip olduğu Hong Kong gibi yerlere kaçmaya başladı. Açıkçası Elon Musk, Bitcoin'i önce Tesla'nın ödemelerinde kabul ettiği tweet'ini gösterdi. Sonra, 'aslında Bitcoin çok da çevre dostu değil, çünkü Bitcoin çıkarmak için çok fazla enerji üretiliyor, bu da aslında o kadar ekonomik ve çevreyi koruyan bir durum değil' deyip, bunu iptal etti. Tabi herkes de Musk'a dedi ki sen bunu bilmiyor muydun? Aslında biz Elon Musk'ı mühendis olarak bilirdik. Ama şu an piyasalarda, kripto severlerin nefret ettiği, gözlerinde manipülatör bir biçimde karşılarına oturttuğu bir Elon Musk var. O yüzden şu anda uzaya kaç tane füze de fırlatsa kriptocuların yeniden sevgisini ve saygısını çok fazla kazanabileceğini düşünmüyoruz.

Şimdiki durum ise Çin'de bir yasaklama var. Ama Çin tamamen kripto parayı yasaklamadı. Ama bu zamana kadar yasaklama haberi tam 68 kez çıktı. Aslında Çin'in dün verdiği tavsiye, bizde 30 Nisan'da Merkez Bankası tarafından zaten yürürlüğe girdi. Çin'de bankalara ve diğer ödeme kuruluşlarına 'müşterilerinize kripto para hizmetlerini sağlamasanız iyi olur, sizi uyarıyoruz' dendi. Ama yasaklama gelmedi. Açıkçası kripto paralar global bir piyasa. Hiçbir merkeze bağlı değil. Bugün interneti kapatsalar, uydular aracılığıyla Bitcoin alışverişinin testi yapıldı. Çin bu işin aslında en önde giden ülkesi oldu.

Kripto para piyasasında düşüş devam edecek mi? 

Çin şu anda devletlerin paralarının dijitalleşme çabasında en önde giden ülke olarak görülüyor. Hatta kendi ülkelerinde bunu test ettiler. Geçenlerde ilk kez Çin dışında Hong Kong'da test ettiler. Söylemler hep kripto paraları kötümser şekilde. Çin'de de bunu görüyoruz. Bunun en büyük nedeni şu, birincisi devletlerin en büyük hükümranlık hakkı ve merkez bankalarının en büyük gelir kaynaklarından biri hükümranlık hakkıdır. Paranın gücü kadar devletlerin de gücü olur. Ama kripto paralar çıktı çıkalı insanların paraya olan ihtiyacı azaldı.

Türkiye kripto para yatırımında Avrupa birincisi, dünya dördüncüsü. Çin'de ise onlar kendi dijital yuan çalışmalarını tamamladılar. Bir an evvel dijital yuanı piyasaya süren ilk ülke olmak istiyorlar. Tabi kripto paralar burada en büyük engel. Çünkü insanlar kripto paraya kaydıkça bu sefer devletlerin para birimlerine olan talebin de azalacağını biliyoruz. Dolayısıyla şu an Çin'in yapmak istediği şey, buradaki talebi dışarıya kaydırmadan, içeride tutmak.

Düşüş devam edecek mi?

Bitcoin'in gevşemesi, sert düşüşleri bazı forumlarda yazıldı. Piyasalarda şu anda analizden çok illuminati dolaşıyor diyebiliriz. Devamında ise şu anda biz Bitcoin'in bu düşüş döngüsünü en azından şimdilik hafiflettiğini ve yeniden 50 bin dolarlara doğru tepki vermesini bekliyoruz. 50 bin dolardan sonra açıkçası yeni bir boğa mı yoksa düşüş devam eder mi diye karar veririz. Ama şu anda 40 bin dolarlarda olan Bitcoin'in bu tepkiyi daha da devam ettirmesini ve 50 bin dolarlara kadar tepkisini vermesini düşünüyoruz."

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön