20 / 04 / 2024

Kripto paraya devlet garantisi geliyor!

Kripto paraya devlet garantisi geliyor!

Kripto paraya iki ayaklı yasal çerçeve oluşturmaya hazırlanan AK Parti ilk olarak borsaları denetlenebilir hale getirerek kullanıcıya devlet güvencesi verecek. 



AK Parti, kripto paraya yasal çerçeve kazandıracak çalışmalara hız verdi.  Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; İngiltere, Japonya ve ABD'nin bu alanda yaptığı regülasyonların incelendiğini söyleyen parti kurmayları, kripto paraya iki ayaklı yasal çerçeve oluşturulacağını söylüyor. Kaynaklar, "Bu iki ayağın ilki, yerel borsaların şeffaf, güvenli ve denetlenebilir hale getirilmesi ve orada işlem yapan kullanıcıların devlet tarafından korunması; ikincisi ise bu işlemlerin niteliğine uygun finans zemininin hazırlanması olacak" bilgisini verdi. "Devlet kripto paraya yüzde 40 vergi getirecek" iddialarına karşılık da kaynaklar, "Bu gibi iddialar, sadece yatırımcıyı rahatsız ve tedirgin etmeye yönelik söylemler. Özel olarak bunu vergilendirmeyeceğiz. Ama ortada bir işlem hacmi varsa diğer bütün işlemler nasıl vergilendiriliyorsa bunda da durum aynı olacak" ifadelerine yer verdi. 

Kripto para yasası ile ilgili çalışmalarını sürdüren AK Parti kurmayları, dünya örneklerini de mercek altına aldı. İngiltere, Japonya ve ABD'nin kripto para alanındaki yasal düzenlemeleri hayata geçirdiğini belirten parti kaynakları, Çin'in ise kendi alternatifini oluşturmak için kendi kripto piyasasını kurmaya çalıştığına vurgu yaptı. 

Kripto paraya devlet garantisi geliyor!

Hazırlıkları süren çalışma dahilinde kripto borsalarında işlem yapan kişiler için bir güvence oluşturmanın "birinci öncelik" olarak belirlendiğini belirten kaynaklar, "Burada herhangi bir yasak söz konusu olmayacak. Pandemi öncesi kripto para piyasasının büyüklüğü 400 milyon dolar iken şu anda 2 trilyonu aşmış durumda ve Türkiye işlem hacminde dünyada 5. sırada. Artık insanlar aracı kurumlarla uğraşmak istemiyor, bütün işlemlerini bu yolla yapmak istiyorlar. O nedenle en hızlı şekilde bu düzenlemeyi hayata geçirmemiz lazım. Kripto para, Türkiye'yi dünyada çok farklı ve iddialı bir konuma taşıyacak" değerlendirmesini yapıyor.

UYGUN FİNANS ZEMİN

Kripto paraya iki ayaklı yasal çerçeve oluşturulacağını söyleyen AK Parti kaynakları, "Bu iki ayağın ilki, yerel borsaların şeffaf, güvenli ve denetlenebilir hale getirilmesi ve orada işlem yapan kullanıcıların devlet tarafından korunması; ikincisi ise bu işlemlerin niteliğine uygun finans zemininin hazırlanması olacak" bilgisini aktardı. 

‘ÖZEL VERGİLENDİRME OLMAYACAK’

Kripto paranın vergilendirilmesine yönelik ise kaynaklar, “’Devlet yüzde  40 vergi getirecekmiş’ gibi iddialar, yatırımcıyı tedirgin etmeye yönelik söylemler. Özel olarak vergi yok. Ama ortada bir işlem hacmi varsa diğer işlemler nasıl vergilendiriliyorsa bunda da durum aynı olacak” dedi.

Kripto paralarda değer kaybı hızlandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön