11 / 05 / 2024

Kriz AVM kiracısını kral yaptı

Kriz AVM kiracısını kral yaptı

Mağazaları doldurmakta güçlük çeken alışveriş merkezlerinin zor durumu markaların birbirinden ilginç talepler üretmesine neden oldu.



AVM'lerde kiracılar için devir artık 'kiralarım ama üstüne ne vereceksin' devri.

Geçmiş yıllarda markalar alışveriş merkezlerine girmek için sıra beklerken durum tersine döndü. Birbiri ardına yapılan yatırımlar nedeniyle mağazaları doldurmakta zorlanan alışveriş merkezlerine, markalardan ilginç teklifler geliyor. Beylikdüzü bölgesinde 80 milyon dolarlık bir yatırımla faaliyete geçen Marka City Alışveriş Merkezi'nde boş kalan 8 mağazayı doldurmak için markalarla görüşmeler yaptıklarını belirten Marka City Genel Müdürü Özcan Ekşi, "Markalardan ilginç teklifler alıyoruz. Kimi marka 'Dekorasyonu siz yapın' derken, kimi de ciro bazlı kira uygulaması olursa alışveriş merkezine gireceğini söylüyor. Talepler öyle bir duruma geldi ki kiralama yaparken 'Üstüne ne vereceksin' diye soran bile var" dedi.

Kiracılardan indirim talebi almadık
Birçok alışveriş merkezinin iş yapamaması nedeniyle dönüşüm yaşadığı ya da kapandığı Beylikdüzü'nde geçen yıl mayısta açılan Marka City'de 8 mağaza boş. Mağazaları alışveriş merkezine ziyaretçi sayısını artıran sürükleyici markalara ayırdıkları için boş tuttuklarını belirten Özcan, şöyle devam etti: "Markalarla görüşmelerimizi son günlerde artırdık. Ancak markalar kriz dönemini çok iyi kullanıyor. Markalar krizi bahane ederek çeşitli isteklerde bulunuyor."
73 mağazanın yer aldığı Marka City'de metrekare kiralık fiyatları 40-45 dolar arasında değişiyor. Bu nedenle kiracılarından herhangi bir kira indirimi talebi almadıklarını da belirten Ekşi, şunları söyledi: "Bugün metrekaresi 150-120 dolara kiralayan alışveriş merkezleri var. Bu tip alışveriş merkezlerinin kira indirimi yapması normal. Ama bizden böyle bir indirim talebi de olmadı. Çünkü fiyatlarımız makul. Sadece dolar kurunu 1.40'a sabitledik."

Hedefimiz yılda 3 milyon ziyaretçi
Marka City'nin aylık ortalama ziyaretçi sayısının 200 bin civarında olduğunu belirten Ekşi, amaçlarının yılda 3 milyon kişiye ulaşmak olduğunu söyledi. Kriz dönemi olmasına rağmen giriş-çıkış rakamlarında bir etkilenme yaşamadıklarının da altını çizen Ekşi, şunları söyledi: "Bu da gösteriyor ki hedeflerimize ulaşacağız. Kriz döneminde birçok alışveriş merkezi promosyon yapmaktan vazgeçti. Bazı alışveriş merkezleri ise yaptıkları kur indirimine rağmen kira tahsilatlarında sorun yaşıyor. Bizim amacımız ise krizde mağaza kapatmamak. Bunun çözümü de ziyaretçi sayısının ve mağaza cirolarının artırılmasından geçiyor. Bu yöndeki çalışmalarımızı 2009 yılında artırarak devam edeceğiz."
Referans

Geri Dön