24 / 04 / 2024

Kriz, konut sigortasının önemini artırdı

Kriz, konut sigortasının önemini artırdı

Zarar gören bir malvarlığının ekonomik krizde temin edilmesi zorlaşacağından konut sigortalarının önemi arttı. Peki poliçe seçerken nelere dikkat etmek gerek?



Kriz döneminde konut sigortasının önemi artıyor. Konutla ilgili deprem gibi çeşitli riskleri güvence altına alan konut sigortası kriz döneminde ayrı bir önem kazanıyor. Kriz dönemlerinde zarar gören bir mal varlığının yerine konması maddi açından güçleştiğinden konut sigortasının önem bu dönemlerde ortaya çıkıyor. Sigortam.net Genel Müdür Yardımcısı Özgür Zeybek, sigorta poliçesi yaptırırken dikkat edilecek en önemli noktanın sigortalanacak değerin açık olduğu risklere doğru teminatların seçilmesi olduğunu söylüyor.
Bölgeye göre değişiyor
Evinizin bulunduğu bölge, giriş kat olma ya da demir parmaklıklar gibi korunma önlemleri site içinde olup olmadığı ve güvenlik elemanları gibi kriterler poliçelerinizin primlerini değiştirebiliyor. Sigorta şirketleri son yıllarda paket poliçeler düzenleyerek, çok sayıda riski tek bir poliçede güvence altına alma yoluna gidiyor. Paket poliçeler ile yangın, ve birçok ek teminatı ile hırsızlık, cam kırılması ve ferdi kaza teminatları birlikte verilebiliyor. Konut sigorta primleri bölgeye göre de değişiklik gösteriyor. Zeybek, "İstanbul gibi büyük bir metropolün merkezi kabul edilen Kadıköy'de yangın, hırsızlık, sel, su baskını gibi teminatları kapsayan ve 100 bin TL değerindeki 100 metrekarelik konut, içindeki 20 bin TL değerindeki eşyalarla birlikte yıllık ortalama 120 TL'ye sigortalanabilir. Buna karşın birinci deprem bölgesi kabul edilen İstanbul Kadıköy'de bulunan bir mesken için Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) kapsamında ödenecek prim ortalama 115 YTL civarındayken, ikinci deprem bölgesi kabul edilen Beşiktaş'da bulunan bir mesken için ödenecek prim 85 YTL civarındadır." diyor. Deprem bölgelerindeki risk düştükçe prim miktarı da düşüyor.

DİE verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyon konuttan yaklaşık 2.8 milyonu ZDS ve özel konut sigortasına sahip. Konut yoğunluğunun fazla olduğu Marmara Bölgesi'nde ise 2008'in ilk 6 ayında 4.8 milyon konutun 1 milyon 224 bini sigorta kapsamına girdi.

Sabah

Geri Dön