28 / 03 / 2024

Krizde markalı ucuz konutlar yok satıyor

Krizde markalı ucuz konutlar yok satıyor

Markalı konut projeleri tüm dünyanın krizle boğuştuğu dönemde bile talep görmeye devam ediyor



Markalı konut projeleri, geride kalan 2.5 yıllık durgunluk döneminde yatırımcısına hatrı sayılır kazanç fırsatı sunmuştu. Markalı konut, tüm dünyanın krizle boğuştuğu dönemde bile talep görmeye devam ediyor. Rekabetçi fiyatlarla satılan markalı konutlar kısa sürede müşteri buluyor; 120 aya (yarısı peşin ödemelerde) sıfır faiz uygulanan projeler taleplere yetişemiyor. '2 yıl kira öde, beğenirsen al; kirayı peşinata sayalım' gibi satış teknikleri de sektörün ufkunu açıyor. Markalı konutlar Ağaoğlu'nun Bahçelievler projesinde olduğu gibi, metrekaresi 2 bin 500 ila 3 bin lira bile olsa izdihama yol açabiliyor.
Markalı konut üreten inşaat firmalarının krize rağmen peşpeşe hayata geçirdikleri projeler ve geçtiğimiz dönemlerde satışa çıkan bazı projelerin yeni etapları için açıklanan 'kriz' kampanyaları "Uygun fiyatlı, uygun lokasyonda yapılan ve fark yaratan proje krizde bile satar" dedirtiyor.
Kriz nedeniyle son üç aydır talep durma noktasına gelmişken; uygun ödeme koşullu ekonomik projeler peşpeşe devreye girdi. Bu projelerle piyasaya canlılık geldi.
Önce; Dumankaya İnşaat'ın Tuzla-Aydınlı'daki Adres projesinde 39 bin liradan başlayan daireler dokuz günde tükendi. Fi-Yapı'nın cazip fiyatlı iki projesi ve Teknik Yapı'nın UpCity projeleri de adeta müşteri akınına uğradı. Yeşil İnşaat'ın daha önce 'Modernist' adıyla satışa sunduğu, geçen ay ise yeni adıyla (Innovia) lansmanı yapılan projesinden daire almak isteyenler de uzun kuyruklar oluşturdu. Firma; bunu önlemek için banka şubelerinde olduğu gibi numara verip müşterilerini sıraya sokmak zorunda kaldı. Son dönemdeki uygun koşullarda cazip fiyatlı dairelerin sayısında yaşanan artış, "Ucuz konut kriz takmıyor" yorumunu beraberinde getirdi. İlk kez Avrupa yakasında proje geliştiren Ağaoğlu'nun Bahçelievler bölgesi için hiç de düşük sayılmayacak metrekare fiyatları ile (2 bin 500-3 bin lira) sattığı konutlardan 4 günde 400 tanesinin satıldığı açıklandı.
Ağaoğlu, bin 500 konutu bir haftada sattı
300 milyon dolarlık yatırımla Avrupa yakasına adım atan Ağaoğlu'nun, Has Holding'den aldığı ve bin 500 konut bulunacak My City Bahçelievler Projesi, 80 dönüm alan üzerine geliştirildi. Projede 10 katlı bloklarda 1+1, 2+1 ve 3+1'den oluşan konut seçenekleri var. Daire fiyatlarının 154 bin 700'den başladığı projede ilk hafta içinde, tüm daireler için kaparo alındığı öğrenildi. İnşaat şirketlerinin uygulamaya koyacağı benzer projelerin de, krize rağmen müşteriye ulaşmakta zorluk çekmeyeceği ortaya çıktı. Ağaoğlu'nun bu projesinde, konut fiyatının yüzde 70'ine kredi kullandırılıyor. Yüzde 30 peşinat ise 30 ay sonra daire tesliminde ödeniyor.
Konut satışları, küresel kriz yüzünden piyasayı canlandırmak isteyen Merkez Bankası'nın faiz oranlarını aşağı çekmesi ve buna bağlı konut kredisi faizlerinde yaşanan düşüş etkili oldu. Kredi faizlerindeki düşüş, geçtiğimiz sonbahar aylarında kredi kullanarak konut almakta isteksiz davranan tüketiciyi harekete geçirdi. Ekim-kasım döneminde aylık konut kredisi faizleri yüzde iki seviyelerini geçiyordu, ekspertiz ve kredi masrafları da eklendiğinde yüklü bir fatura çıkıyordu. Şimdi, bankaların uyguladığı faiz oranlarının da altında faizlerden kampanya yapılan markalı projelerde, inşaat firmaları tüketicinin faiz yükünün bir bölümünü üzerine aldı. Bankalar da son olarak Merkez Bankası'nın(MB) gecelik faiz oranlarını yüzde 11.5'e kadar çekmesinin ardından kullandırılan tüketici kredilerinin maliyeti de geriledi. Bankalar da peşpeşe konut kredisi faizlerini yüzde 1.40'lı seviyelere çekti. Özelikle ikinci elde düşüş avantajı, markalı projelerde ise kriz kampanyaları ile konut satışlarında kıpırdanma oldu.
100 bin liraya 2+1 sattılar
Beylikdüzü'ndeki 8 bin konutluk Innovia Projesi'nin ikinci fazını, yüzde 20 peşinat ve 60 ay 0 faiz kampanyasıyla satışa çıkaran Yeşil İnşaat, bir haftada 3 bin kişinin akınına uğramıştı. Konut almak isteyenlerin kuyruğa girdiği projede satılan konut sayısı ilk birkaç haftada bini aştı.
Dumankaya ve Fi-Yapı'nın açtığı yolda, Emay İnşaat (KentPlus Projesi), ile Yeşil İnşaat (Innovia), ile Regnum (Astrum Towers), ile ve Ağaoğlu(My City Bahçelievler), ile peşpeşe kampanyalara imza attı. Innovia Projesi'nin ikinci fazında Yeşil İnşaat, yüzde 20 peşinat alıyor ve 60 ay vadede 600 liradan başlayan taksit imkanı sunuyor. İkinci etap, 3 bin konuttan oluşuyor.
Innovia'da konutlar; Aralık 2010 tarihinden itibaren teslim edilmeye başlayacak. 1+1 dairelerin fiyatı 60 bin liradan 2+1 daireler 100 bin liradan, 3+1 daireler de 135 bin liradan satışa sunulmuştu. Yüzde 20 peşinat ödeyen müşteriler, 6'ncı ve 12'nci aylarda yüzde 5, teslim sırasında da yüzde 10 ara ödeme yapacak. Toplam bedelin yüzde 40'ının teslim tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Geriye kalan yüzde 60'a, yüzde 0 faizle 60 ay eşit taksit yapılıyor.
Adres'in ikinci etabı geliyor
Dumankaya İnşaat, Tuzla Aydınlı'da uygulamaya koyduğu yeni projesi Adres'in ilk etabında yer alan 280 dairenin tamamını dokuz gün gibi kısa sürede sattığını açıklamıştı; şimdi, ikinci etap için hazırlık yapılıyor. İlk etapta yer alan konutları 39 ila 97 bin lira arasında değişen fiyatlarla satan Dumankaya, toplam 560 daireden oluşan Adres Projesi'nin ikinci etabında yer alacak daireleri de ağırlıklı olarak 35 metrekareden başlayan stüdyo tipi küçük metrekareli konutlardan oluşturmayı planlıyor. Cazip fiyatları sayesinde yoğun ilgi gören proje 2011 yılında sahiplerine teslim edilmeye başlanacak. Projede açık otopark, geniş lobi alanı, açık yüzme havuzu, fitness center ve 24 saat güvenlik hizmeti sunulacak.
Fi-Yapı'nın Fi-Yaka Sancaktepe, Fi-Yaka Esenşehir ve Fi-Yaka Tuzla projeleri de fiyatları sayesinde ilgi gördü. Fi-Yaka Tuzla'da metrekare fiyatı 810 liradan başlamıştı. 100 dairenin satışı kısa sürede bitti. 95 metrekare 2+1 dairelerin satışına 77 bin liradan, 110 metrekare 2+1 dairelerin satışına da 99 bin liradan başlanmıştı. Projenin 18 ayda tamamlanması planlanıyor. 60 aya varan vade imkanları da sağlanıyor. Teknik Yapı'nın Kartal'da gerçekleştirdiği 340 daireden oluşan UpCity Projesi'nde de, 50 ile 120 metrekare arasındaki üç farklı konut tipi yer aldı.
Yüzde 20 peşinat ödeyene 24 ay sıfır faiz, yüzde 50 peşinat ödeyene ise 48 ay sıfır faizle kredi imkanı sağlanan UpCity'de satışlara 79 bin 700 liradan başlanmıştı.
Nadide Evler'de 60 bin liraya konut var
Ekinciler İnşaat ise Beylikdüzü'nde uygulamaya koyduğu Ekinoks Residence'de 990 lira aylık taksitlerle daire satışı başlatmıştı. Osmanlı İnşaat'ın Beylikdüzü'nde uygulamaya koyduğu Nadide Evleri Projesi'nde de 55 metrekarelik 1 artı 1 dairelerin fiyatı 60 bin 500 liradan başladı.
Krize rağmen uygun ödeme seçenekleri ile dikkat çeken projelerde özellikle düşük metrekareli evler daha çabuk satarken Adres Projesi'ni 26 günde satan Dumankaya'nın yetkilileri, projelere ilgi gösteren yatırımcı kitlesinin borsa ve faiz yerine geleneksel yatırım araçlarını tercih edenlerden oluştuğunu ifade ediyor.
Emay İnşaat'tan "rentplus" sistemi
Emay İnşaat'ın toplam 660 konuttan oluşan projesi Kentplus Mimarsinan'da da, "rentplus sistemi" büyük yankı yaratmıştı. Kriz nedeniyle konut alma taleplerini erteleyen kiracıları yakalamaya çalışan KentPlus Mimarsinan'da "Önce kirala sonra al" sloganıyla kriz döneminde önünü göremeyen yatırımcılara yönelik kampanya başlatılmıştı.  Emay İnşaat, RentPlus'ta şöyle bir ödeme seçeneğini sunmuştu:
"İlk önce dairenin fiyatı bugünkü rayiç üzerinden sabitleniyor. Alıcılar, satın almak istedikleri daireyi hemen satın almadan, kira ödeyerek iki yıl boyunca oturabiliyor. İki yılın sonunda konutu satın almak isterlerse, ödenen kira ve depozito, daire fiyatından düşülerek kalan tutar için yeni bir ödeme planı hazırlanıyor ve dairenin satışı gerçekleştiriliyor. Daire büyüklüklerinin 61 metrekare ile 173 metrekare arasında değiştiği Kentplus Mimarsinan'da, fiyatlar 126 bin liradan başlayıp, 330 bin liraya kadar çıkıyor. Kira bedelleri ise 700 ila bin 600 lira arasında değişiyor. Fiyatları 126 bin lira ila 150 bin lira arasında değişen 1+1 daireler için 700 ila 850 lira arasında kira ödeniyor. 2+1 dairelerde fiyatlar, 168 bin ila 198 bin lira arasında değişirken, kiralar da 850 ila 950 lira aralığında oluyor. 221 bin ila 270 bin lira arasında satışa sunulan 3+1 daireler için kira bedelleri 900 ila bin 200 lira olurken, 285 bin lira ila 330 bin lira değerindeki 4+1 dairelerin kirası bin 600 liraya yükseliyor.
Rentplus kampanyası, Kentplus Mimarsinan Projesi'nde bulunan 150 daire ile sınırlı tutuldu. Kampanyanın ilk iki gününde yaklaşık bin kişi ofislere telefon etti ya da ziyarette bulundu"
TOKİ'den 100 lira taksitli konutlar



Kriz vatandaşın alım gücünü etkilerken, konut talebi ertelendi. Ancak nitelikli projeler ve sosyal konut yapan firmalar yine de uygun lokasyon, uygun fiyat, iyi proje ile müşteriyi yakalamayı başarıyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de "100 lira taksitli konut"ların startını verdi. Talepteki değişimi dikkate alacaklarını söyleyen  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, krizden en fazla inşaat sektörünün zarar gördüğünü belirtirken, bu nedenle TOKİ'nin projelerinde de değişiklikler yapacaklarını bildirdi.
Yeni projede, konutların net büyüklüğünün 39-47 metrekare, brüt büyüklüğünün ise ortalama 50 metrekare olacağını anlatan Erdoğan Bayraktar, "Ortalama 28-30 bin liraya mal olacak konutların gerçekten yoksul kesime satılması için kaymakamlıklar, valiler, yerel yönetimler gereken önlemi alacak" diye konuşuyor. Erdoğan Bayraktar, "Vatandaş evine girene kadar, başvuruda bile para alınmayacak. İçine yerleşince 100 lira taksit başlayacak ve 20 yılda geri ödenecek. Başvuruların alınmasından sonra, konut sayısından fazla başvuru olması halinde hak sahipleri çekilecek kura ile belirlenecek. 100 liraya ödeyemeyecek durumdaki vatandaşların parasını da, kamuoyunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun ödemesi öngörülüyor" şeklinde bilgi veriyor.
Öte yandan TOKİ'nin yoksul aileleri ev sahibi yapmaya yönelik konut hamlesi kapsamında ilk aşamada 18 ilde proje geliştirilecek.
Ankara'da 105 metrekare brüt daire 92 bin TL'ye satılıyor



Ankara'daki Akasya Evleri de, başkentlilere alternatif sunuyor.  Ankara  Özdeşkent Konut Yapı Kooperatifi, sabit fiyat sabit taksitle; arsası kooperatife ait 40.5 dönüm arsada dokuz blokta 405 konut yapacak. Projenin inşaat ruhsatı alındı. Dairelerin brüt alanı 105.70 metrekare. Net daire kullanım alanı ise 92 metrekare. Sitede basketbol, veloybol, tenis kortu yapılacak. 30 bin metrekare yeşil alan, her daireye bir otopark, çift asansör, çocuk parkı ve yürüyüş parkurları mevcut. Projeyi Star İnşaat yüklendi. İsteyene 10 yıl vade yapılıyor. 24 ayda teslim edilecek daireler için 10 bin lira peşin alınıyor. 120 ay boyunca 600'er lira taksit ödeniyor. Konut tesliminde ise 10 bin lira alınacak. Bu ödeme tablosu ile; toplam konut maliyetinin 92 bin liradan başladığı belirtildi.
 "Kafayı yedirtecek fiyattan satıyorum"



Beylikdüzü'nde 1980'lerden beri konut yapan Bilgeçınar Yapı Kooperatifi'nin geliştirdiği 540 konutluk yeni proje Firdevs Evleri'nde kriz kampanyası ile "kira öder gibi taksitle" ev alma fırsatı sunuluyor. Proje, 21 bin metrekare alanda 10 katlı 6 blok şeklinde inşa ediliyor. 30  ayda tamamlanacak Firdevs Evleri, Beylikdüzü'nde E-5'e yakın ve Milli Emlak'tan alınan arsa üzerinde gerçekleştiriliyor.
Firdevs Evleri'nin satışını üstlenen WEC International'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı olan Sabri Ateş, "Konutlarda yüzde 20 peşinat alıyoruz. Kalan miktar 50 ay taksitle satılıyor. Banka kredisi kullanma imkanı var. Beş ara ödeme yapılıyor. Buna göre 53 bin 700 liradan satılan 1 oda 1 salon konutlar için 10 bin 740 lira peşinat veriliyor. 2 bin 688 liradan beş ayrı ara ödeme yapılıyor. Aylık taksitler ise 656 liradan ödeniyor" şeklinde açıklamada bulunuyor. Sabri Ateş, Bilgeçınar Yapı Kooperatifi'nin bugüne kadar binlerce kişiyi ev sahibi yaptığını ve konutların "lüks" sayılabilecek kalitede olduğunu ifade ediyor.  "Kafayı yedirtecek fiyatlardan daire satıyoruz" diyen Ateş, 75 metrekare dairelerin 67 bin liradan başladığını, metrekaresi 895 liraya daire sattıklarına işaret ediyor.

Hürriyet Emlak


Geri Dön