25 / 04 / 2024

Krizi otomobil fiyatına daireler yapıp aştılar

Krizi otomobil fiyatına daireler yapıp aştılar

Gayrimenkul kuruluşları, kriz ortamında daire büyüklüklerini 35 metrekareye düşürerek, İstanbul'da konut fiyatlarını 35 bin TL'ye çekmeyi başardı



Aralarında, Tuzla Aydınlı'daki Adres, Beylikdüzü'ndeki Fi-Yaka, Çerkezköy'deki Narinpark, Beylikdüzü'ndeki Innovia, Esenyurt'taki Garden Evleri, Taşdelen'deki Park Orman, Esenyurt'taki Orionpark, Sarıgazi'deki Ovalbahçe, Beylikdüzü'ndeki Firdevs Evleri'nin de bulunduğu bir çok projede yer alan stüdyo daireler, düşük fiyat, uygun ödeme koşulları sayesinde satışa çıkar çıkmaz kapanın elinde kalıyor.



Gayrimenkul kuruluşlarının global krizle birlikte düşen satışları canlandırmak için, 1+1 stüdyo dairelerden oluşan konut projelerini devreye sokması, sektöre bir anda hareket getirdi. Dumankaya İnşaat'ın Tuzla Aydınlı'da uygulamaya koyduğu Adres, Fi-Yapı'nın Beylikdüzü'ndeki Fi-Yaka, Martı GYO'nun Çerkezköy'deki Narinpark, Yeşil İnşaat'ın Beylikdüzü'ndeki Innovia, Ozyurtlar İnşaat'ın Esenyurt'taki Garden Evleri, Demo İnşaat'ın Taşdelen'deki Park Orman Evleri, Topkapı İnşaat'ın Esenyurt'taki Orionpark, Om-İş'in Sarıgazi'deki Ovalbahçe Konakları, Bilge Çınar'ın Beylikdüzü'ndeki Firdevs Evleri projelerinde konut fiyatları, 35 bin TL'ye kadar çekildi. Konut büyüklüklerinin 35 metrekare ile 70 metrekare arasında değiştiği bu projelerde yer alan stüdyo daireler, satışa çıkar çıkmaz kapanın elinde kalıyor. 



Bu tür projelerin kriz ortamında bile kısa sürede satışının gerçekleştirilebilmesi, gayrimenkul kuruluşlarını ucuz konut projelerine yönelmesini sağlıyor. Bir çok projede yaprak kımıldamazken, 1+1 stüdyo dairelerden oluşan projelerde peş peşe yeni etaplar devreye giriyor. Proje tadilatlarına gidilerek, 3+1 ve 4+1 daire tipleri yerini stüdyo ve 2+1 daire tiplerine bırakıyor. Krize rağmen küçük ve ucuz konut üreten firmaların yakaladığı bu satış trendi, yeni pazarlama yöntemlerini de devreye sokuyor. Taksitlerin günde 19 TL'den başladığı bu kampanyalarda peşinatlar da konut teslimlerine kaydırıldı.



Yeni etaplar devrede



Tuzla'da gerçekleştirdiği 280 konutluk Adres projesi ile ucuz konutta özel sektörün öncülüğünü yapan Dumankaya, 39 bin TL'den satışa sunduğu 35 metrekarelik 1+1 daireler yoğun ilgi görünce hemen ikinci etabı devreye soktu. 10 günde 235 daire satışının gerçekleştiği bu projede, stüdyo dairelerin fiyatı 39 bin TL'den başladı. Adres projesinin ikinci etabında yer alan dairelerin yüzde 70'ini üç günde satan Dumankaya, 35 metrekarelik stüdyo daireleri Kurkköy'deki Minimal projesine de kattı. Bu projede konut fiyatlarını 59 bin 500 TL'den başlattı.



Özyurtlar İnşaat'ın Esenyurt'ta devreye soktuğu Garden Evleri projesinde de 76 metrekarelik dairelerin fiyatları 68 bin 500 TL'den başlıyor. 20 bin TL peşinat ödemek koşuluyla konut alanlara, 850 YTL taksitle 30 ay vade yapılıyor. Kalan 23 bin TL'nin de anahtar teslimleri sırasında ödeme imkanı sunuluyor. Firma, projenin ilk etabındaki dairelerin kısa sürede satılması üzerine şimdi, 250 konutluk ikinci etabı aynı koşullarla satışa çıkardı.



Martı GYO'nun Çerkezköy'de hayata geçirdiği Narinpark projesinde 45 ile 62 metrekare arasında değişen 1+1 dairelerin fiyatları 59 bin TL'den başlıyor. Konutların tükenmesiyle projeye yeni bir etap ekleyen Martı GYO, şimdiden bu etaptaki dairelerin yüzde 40'ı da satmış bulunuyor.



650 daire ekliyor



Yeşil İnşaat'ın Beylikdüzü'nde gerçekleştirdiği Innovia projesinin ikinci fazında 1+1 daireler 60 bin TL'den satışa çıktığında yoğun ilgi gördü. 2 bin 664 daire 15 günde satıldı. Firmayı 5 gün içerisinde 4 binden fazla kişi ziyaret etti. Bu yoğun ilginin ardından Yeşil İnşaat, son 3 bloğun yer alan 650 daireyi de önümüzdeki günlerde satışa çıkarmayı planlıyor. Firmanın banka kredisiz 60 ay sıfır faizle ödeme olanağı bu daireler için de geçerli olacak.



Yeni projeye başladı



Fi-Yapı'nın 14 Mart'ta satışa sunduğu 1592 dairelik Fi-Yaka Beylikdüzü projesinde 54 metrekarelik dairelerin 44 bin TL'den satışa çıkması üzerine kampanya kapsamında yer alan 500 daire 4 gün içerisinde satıldı. Projede kalan 60 metrekarelik 1+1 dairelerin 59 bin TL ile 69 bin TL arasında satılmaya devam ediliyor. İstanbul Taşdelen'de inşa edilen Park Orman Evleri'nde büyüklükleri 70 metrekareden başlayan konutlar 64 bin 750 TL fiyatla satışa konulmasının ardından 20 gün içerisinde tükendi. Projede Yapı Kredi ve ING Bank'tan 120 aya kadar yüzde 1,48 faiz oranıyla kredi kullanma imkanı da bulunuyor. Bilge Çınar Konut Yapı Kooperatifleri Birliği tarafından İstanbul Beylikdüzü'nde yapılan Firdevs Evleri'nde 1+1 konut fiyatları 53 bin 700 liradan başlarken, OM-İş Ortaklığı tarafından İstanbul Sarıgazi'de gerçekleştirilen Ovalbahçe Konakları'nda 56 metrekarelik 1+1 daireler 67 bin liradan satılıyor. Topkapı İnşaat'ın Esenyurt'ta gerçekleştirdiği Orion Park projesinde yer alan 1+1 stüdyo ve 2+1 daireler, yüzde 60'teslimde ödenmek üzere, günlük 19 TL ve 27 TL arasında değişen taksitlerle satılıyor. Konut fiyatları, 89 bin 500 TL'den başlıyor.



Hürriyet Emlak Dergisi Mart sayısı


Geri Dön