28 / 03 / 2024

Küçük Armutlu’da kentsel dönüşüm için yeni hamle!

Küçük Armutlu’da kentsel dönüşüm için yeni hamle!

İSTANBUL Boğazı’nın en güzel noktalarından biri olan Küçük Armutlu Mahallesi'nin yıkılarak yeniden inşası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni plan hazırladı.



4 bin civarında gecekondunun bulunduğu ve yaklaşık 16 bin kişinin yaşadığı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün hemen yanındaki mahallede kentsel dönüşümü başlatmak için, 6306 sayılı Afet yasası kapsamında 2012 yılında ‘riskli alan’ kararı verilmiş, ancak bu karar Danıştay tarafından iptal edilmişti. Ardından aynı yer  2016 yılında ikinci kez ‘riskli alan’ ilan edilmişti.


BOĞAZ SIRTINDAKİ 1 MİLYON 400 BİN METREKARELİK ALANI KAPSIYOR 

Küçük Armutlu olarak bilinen ve Fatih Sultan Mehmet Mahallesi ile Baltalimanı mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1 milyon 400 bin metrekarelik alan için yapılan 1/5 bin ölçekli Nazım ve 1/bin ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 25 Ağustos’ta askıya çıkarıldı. Planları mahallenin muhtarları, mimar ve avukatlarla birlikte incelediklerini söyleyen Baltalimanı Muhtarı Ali Haydar Aslan “Gördük ki bu proje halkın yararına değil, haklı buradan boşaltma amaçlı bir proje” dedi. İmar planları 1 aylık itiraz süresince askıda kalacak. 

  

BOĞAZDAN GÖRÜNEN KISIMLARA 4 KAT, ARKA KISIMLARA 5 KAT 

İstanbul’un incisi Boğaziçi, öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgelerinden oluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Hazine’ye ait arazilerin bulunduğu Armutlu Mahallesi için hazırlanan planlar geri görünüm ve etkilenme bölgesi olarak ikiye ayrıldı. Her iki bölüm için farklı imar uygulaması planlandı. Buna göre geri görünümde bulunan yerlere “siluet kararlarına uyması kaydıyla” en çok 4 kat ve 12,5 metre yükseklik verildi. Daha geride kalan bölgede ise en çok 5 kat, 15,5 metre yüksekliğinde binaların yapılması için plan hazırlandı. 


MAHALLE SİL BAŞTAN İNŞA EDİLECEK 


Yeni planlamada mahallenin büyük bir kısmı rezidans, alışveriş merkezi ve konut gibi yapıların yapılabileceği anlamına gelen ‘ticaret-konut alanı’ olarak belirtildi. Mahallenin kadastral planlaması baştan aşağıya değişti, yollar yeniden çizildi. Mahalleyi doğu-batı aksında kesen 34 metre genişliğinde ana yol açıldı, mahalleyi dik kesen 30’ar metre genişliğinde yollar açıldı. Öte yandan bodrum katlar emsale dahil edilmezken, 2 katı geçmeyecek şekilde sınırlandı. 


PLANLARA İTİRAZ EDECEKLER 

Muhtar Ali Haydar Aslan halkı bilgilendirmek için komisyonlar kurduklarını, planları mahalledeki diğer muhtarlar, cami ve cemevi dernekleri, avukat ve mimarlarla değerlendirdiklerini söyleyerek, “Bu projenin halka bir şey kazandırmadığını gördük. Gördük ki bu proje halkın yararına değil. Halkı buradan boşaltma amaçlı bir proje” dedi. 

  


Hürriyet 


Geri Dön