05 / 05 / 2024

Küçük depremler kilitlenmiş fay hatlarını kırılabilir!

Küçük depremler kilitlenmiş fay hatlarını kırılabilir!

Marmara Denizinde önceki gece 17 Ağustostaki gibi sıcakların bastırmasıyla meydana gelen deprem panik yarattı. Bazı uzmanlar korkulacak bir durum olmadığı belirtirken, Prof. Tüysüz ve Prof. Görürün açıklamaları korkuttu



 Jeoloji uzmanları tehlikeye dikkat çekti

Büyük deprem beklenen ana fay her an kırılabilir

Türkiye önceki gece tekrar deprem gerçeğiyle yüzleşti. Marmara Denizinde gerçekleşen Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğündeki 6 saniyelik deprem İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklarelide paniğe neden oldu. Marmara Denizinin 8.4 kilometre derinliğinde, 160 kilometrelik fay zonunda yaşanması da beklenen büyük Marmara depreminin öncüsü olduğu söylentilerine yol açtı. Uzmanlardan bazıları rahatlatan açıklamalar yaparken Prof. Okan Tüysüz ve Prof. Naci Görür büyük Marmara depremi için gelen tehlikeye dikkat çekti. İşte uzman görüşleri:

Zamanını bilmiyoruz

- Prof. Dr. Okan Tüysüz (İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi): Deprem Marmara Denizindeki ana fay üzerinde oldu. Beklenen büyük deprem de aynı fay üzerinde. Dikkate alınması gerek. Buradaki fay aktif bir faydır. Bu tür depremler kaçınılmazdır. Bu fay uzun zamandır suskun, hareket etmiyor. Biz buna kilitlenmiş fay diyoruz. Kilitlenme olduğu zaman fayın iki tarafında düzensizlikler var demektir. Fayın iki tarafı yapışık biçimde duruyor. Tam kırılma her an olabilir. Zamanını bilemiyoruz. Bu depremin öncü mü artçı mı olduğunu bilmemiz de mümkün değil. Depremin bu fay üzerinde geleceğini biliyoruz ama zamanını bilemiyoruz.

İstanbul için bir uyarı


- Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi): Tekirdağ çukuruyla Adalar arasındaki kesim kırılmaya en uygun yer. Burada 110 kmlik bir fay var. 50 kmlik bölüm tamamen suskun. Burası kırılırsa en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecek. Önceki gece yaşanan deprem İstanbul için bir uyarıdır. Depreme neden olan fay, olası İstanbul depreminde kırılmasını beklediğimiz fayın hemen batı ucunda yer alıyor. Bu, bölgenin gerilmekte olduğunu ve buna bağlı olarak irili ufaklı depremler yaşandığını gösteriyor.

Dinamik olduğunun işareti

- Prof.Dr. Recep Eren (Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisi): Şu anda korkulacak bir şey yok. Bu tür depremler, fayın enerji boşaltması açısından faydalı. Bu fayın kırılmayan uzunluğu yaklaşık 170 kilometre. Bu halen kırılmayı bekleyen bir uzunluk. Ama bunun tamamı doğrudan atılımlı değil. Etkisinin azalacağı düşüncesindeyiz. Deprem, şu haliyle bir kırık oluşturmadı. Bu da fayın dinamik yani etkili olduğunu gösteren bir işaret.

Tarihte böyle bir öncü yok

- Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Merkezi Müdürü): Önceki gece yaşanan deprem Marmarada sürekli meydana gelen depremlerden biri. Kuzey Anadolu Fay Hattında büyük depremler öncesi bu büyüklükte bir deprem daha önce kaydedilmedi.
Vatan


Geri Dön