29 / 03 / 2024

Küçük evlerin planlaması nasıl yapılır?

Küçük evlerin planlaması nasıl yapılır?

Yapacağınız seçimlerle küçücük evinizi ferah, yaşanabilir ve davetkâr bir alana dönüştürmeniz mümkün Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde merkezi bir yerde oturabilmek ancak küçük metrekareli evler sayesinde mümkün olabiliyor.



Yapacağınız seçimlerle küçücük evinizi ferah, yaşanabilir ve davetkâr bir alana dönüştürmeniz mümkün

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde merkezi bir yerde oturabilmek ancak küçük metrekareli evler sayesinde mümkün olabiliyor. Küçük evleri de iyi planlamak, mekanı olabildiğince ferah algılamak için uygun seçimler yapmak gerekiyor. 


Açık renkler ferah etkiler: 

Küçük mekanlarda açık renklerin kullanılması mekanın olduğundan ferah görünmesi için önemli. Ama sıradan renklerden sıkıldıysanız beklenmedik renklerin açık tonlarını kullanarak yine aynı etkiyi sağlayabilirsiniz Zemin rengini de mümkün olduğunca açık renk seçmek iyi bir fikir olabilir. Mevcut koyu renk parkeleri boyatabilirsiniz. Uygun duvar kağıdı seçimleriyle de hem mekanı olduğundan büyük hem de tavanı olduğundan yüksek göstermeniz mümkün. Boyuna çizgili duvar kağıdı yaratacağı illüzyon sayesinde mekana derinlik katarak olduğundan geniş gösterecektir. 


Aydınlatın: 

Evin iyi gün ışığı alması ve iyi aydınlatılması çok önemli. Doğru yerleştirilmiş direkt ve endirekt ışık kaynakları evinizin çok daha geniş ve ferah algılanmasını sağlayabilir. Mekan çok küçük ve alçak tavanlı ise sarkıt aydınlatmalardan kaçınmak gerekiyor. 


Işığı perdelemeyin: 

Gün ışığını olabildiğince içeri alabilmek mekanın ferah görünmesini sağlayacağından perde seçimi çok önemli. Kenarlarda çekilemeyen kısımlarının kaldığı ya da yukarıda kalan kısmı sebebiyle ışığı kesen perdelere dikkat. Mümkün olduğunca boydan boya, kat kat, çok kıvrımlı, kalın ve hacimli perdelerden uzak durun. Storlar ve açık renk, hafif perdeler, küçük evler için çok daha uygun. 


Mobilya seçimi: 

Salonunuz küçükse devasa kanepelerden şiddetle kaçınmanız gerekiyor. Dar hatta ahşap, ince kolçaklara sahip küçük, zarif ve minimal hatlara sahip kanepeler rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Sandalyeleri mümkünse sırt kısmı tam kapalı olmayan modellerden seçebilirsiniz. Olduğundan daha küçük algılanabilir. Sehpa seçerken de ölçülere dikkat etmek gerekiyor. Mağazada küçük gibi algıladığınız bir sehpa evinize getirdiğinizde çok büyük olabilir. Almadan önce mobilyaları ölçüp, evinizde bu boyutlarda kartonlar kesip yerleşimleri görebilirsiniz. 


Televizyon ünitesine hayır: 

Salonunuz küçükse bir duvarınızı televizyona ayırmak gibi bir lüksünüz kesinlikle yok. Televizyon ünitesi denen dekorasyon düşmanı öğeyi hayatınıza sokmamak için de güzel sebebiniz var. Televizyonun boyutuna uygun, altı da çekmeceli bir sehpa ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayabilir. Onu köşeye yerleştirerek bir duvar kazanmış olursunuz. O duvarı da kitaplık haline getirebilirsiniz. 


Aynanın yansıtıcı etkisi: 

Ayna, mevcut ışığı yansıtma özelliğinden dolayı küçük mekanlarda en büyük yardımcımız. Mümkün olan pek çok yere ayna yerleştirmek önemli. Evin girişine, pencerenin tam karşısına, koridorlara hemen hemen her yere ayna yerleştirerek mekanın derinliğini artırabilirsiniz. Ayna yerleştirecek yerin olmadığı durumlar için de küçük parçalı, ayna etkisine sahip, yansıtma etkisi olan duvar stickerlarından faydalanabilirsiniz. 


Cam ve pleksi aksesuvarlar: 

Küçük mekanlarda ortamı daraltacak malzeme seçimlerinde de kaçınmak gerekiyor. Bu durumda çok toz tutmasına rağmen cam tablalı sehpa ve masalar tercih edilebilir. Pleksi sandalyeler ve cam aksesuvarlar da mekana ferahlık katar.


Sabah Cumartesi


Geri Dön